Как да свържете независимо термично реле - преглед на схемите

Всеки майстор има няколко тигани, за да изгради всяка машина, шлифовъчна машина, струг или подемник. Днес ще говорим за важен елемент на електрическото задвижване - термично реле, което се нарича също ток или нагревателна намотка. Това устройство реагира на количеството ток, преминаващ през него и ако зададената стойност е надвишена, той превключва контакти, изключва устройството или сигнализира за аварийна ситуация. В една от нашите статии вече сме разгледали видовете нагреватели и принципа на тяхната работа, както и по какви параметри избор на термично реле, В тази статия ще разгледаме как да инсталирате и свържете термично реле със собствените си ръце. Инструкцията ще бъде предоставена с диаграми, снимки и видео примери, така че да разберете всички нюанси на инсталацията.

Какво е важно да знаете?

За да не се повтаря и да не се натрупва допълнителния текст, ще очертая накратко значението. Токовото реле е съществен атрибут на системата за управление на задвижването. Това устройство реагира на тока, който преминава през него към мотора. Той не защитава двигателя от късо съединение, а само го предпазва от работа с висок ток, произтичащ от свръхтовар или ненормална работа на механизма (например клин, задръстване, размазване и други непредвидени моменти).

Когато избират термично реле, те се ръководят от паспортните данни на електродвигателя, които могат да се вземат от табелата на кутията му, както на снимката по-долу:

Сертификат на двигателя
Както се вижда на етикета, номиналният ток на електродвигателя е 13,6 / 7,8 ампера, за напрежения 220 и 380 волта. Според правилата за работа, термичното реле трябва да бъде избрано с 10-20% повече от номиналния параметър. Способността на нагревателя да работи навреме и да предотврати повреда на електрическото задвижване зависи от правилния избор на този критерий. При изчисляване на инсталационния ток за оценката на тага при 7,8 A, получихме резултат от 9,4 ампера за текущата настройка на устройството.

Когато избирате в каталога на продуктите, трябва да вземете предвид, че тази оценка не е била изключителна по скалата за регулиране на зададената точка, така че е препоръчително да изберете стойност, по-близка до центъра на регулируемите параметри.Например, както на релето RTI-1314:

RTI-1314

Функции за монтаж

По правило инсталирането на термично реле се извършва заедно с магнитен стартер, която извършва превключване и стартиране на електрическото задвижване. Съществуват обаче и устройства с възможност за инсталиране като отделно устройство до монтажната плоча или DIN шинакато TRN и PTT. Всичко зависи от наличието на желаната номинална стойност в най-близкия магазин, склад или гараж в "стратегически запаси".

TRN

PTT Наличието само на две входящи връзки на терморелето TRH не трябва да ви плаши, тъй като има три фази. Несвързан фазов проводник преминава от стартера към мотора, заобикаляйки релето. Токът в електродвигателя варира пропорционално и в трите фази, така че всяка една от тях е достатъчна за управление. Сглобеният дизайн, стартерът с TRN нагревател ще изглежда така:TRN с PME Или така с PTT:

PTT с PME

Релетата са оборудвани с две групи контакти, нормално затворени и нормално отворени групи, които са подписани на корпуса 96-95, 97-98. На снимката по-долу схемата за структурно обозначаване съгласно GOST:предназначениеНека да разберем как да сглобяваме контролна верига, която би изключила двигателя от мрежата в случай на аварийно претоварване или повреда във фаза. От нашата статия за връзка на двигателя чрез магнитен стартер, вече сте научили някои нюанси. Ако не сте имали време да се запознаете, просто следвайте връзката.

Обмислете схемата от статията, в която трифазният мотор се върти в една посока и включването се контролира от едно място с два бутона STOP AND START.

Трифазна връзка

Машината е включена и напрежението се подава към горните клеми на стартера. След натискане на бутона START, стартерните бобини А1 и А2 са свързани към мрежите L2 и L3. В тази схема се използва стартер с бобина от 380 волта, потърсете опция за свързване с 220-волтова еднофазна намотка в нашата отделна статия (връзка по-горе).

Бобината се включва на стартера и допълнителните контакти № (13) и № (14) са затворени, сега можете да освободите START, контакторът ще остане включен. Тази схема се нарича „начален самозабран“. Сега, за да изключите двигателя от мрежата, е необходимо да изключите бобината. Следвайки текущия път по схемата, можем да видим, че това може да се случи, когато STOP е натиснат или контактите на термичното реле се отворят (маркирани с червено).

Тоест, в случай на спешност, когато нагревателят работи, той ще прекъсне веригата и ще премахне стартера от самонабиращия се, изключвайки двигателя от електрическата мрежа. Когато това текущо устройство за наблюдение се задейства, преди рестартирането е необходимо да се провери механизмът, за да се установи причината за пътуването, и да не се включва, докато не бъде елиминиран. Често причината за операцията е високата външна температура на околния въздух, този момент трябва да се вземе предвид при работа с механизмите и настройването им.

Обхватът на приложение на термичните релета в домакинството не се ограничава само до домашните машини и други механизми. Би било правилно да ги използвате в текущата система за контрол на отоплителната помпа. Особеността на циркулационната помпа е, че върху лопатките и на кохлеята се образува варовик, което може да доведе до засядане и разрушаване на двигателя. С помощта на горните схеми на свързване е възможно да се сглоби блок за управление и защита на помпата. Достатъчно е да инсталирате желаната степен на топлина в захранващата верига и да свържете контактите.

Освен това ще бъде интересно да свържете термично реле чрез токови трансформатори за мощни двигатели, като помпа за система за поливане на ваканционни селища или ферми.При инсталиране на трансформатори в силовата верига се взема предвид коефициентът на трансформация, например 60/5, когато токът през първичната намотка е 60 ампера, той ще бъде 5А на вторичната намотка. Използването на такава схема ви позволява да спестите от компоненти, като същевременно не губите оперативни характеристики.

Управляваща верига чрез токови трансформатори

Както можете да видите, токовите трансформатори са подчертани в червено, които са свързани към контролното реле и амперметър за визуална видимост на процесите. Трансформаторите са свързани чрез звездна верига, с една обща точка. Такава схема не представлява големи трудности при прилагането, така че можете сами да я сглобите и да я свържете към мрежата.

И накрая, препоръчваме да гледате видео, което ясно показва процеса на свързване на термично реле към магнитен стартер за защита на двигателя:

Това е всичко, което трябва да знаете за свързването на термично реле със собствените си ръце. Както можете да видите, инсталирането не е особено трудно, основното е правилно да съставите схема на свързване на всички елементи във веригата!

Ще бъде интересно да прочетете:

(8 гласа)
Зареждането ...

4 коментара

 • парченца

  На нагревателната подложка има два чифта контакти, на една двойка ще поставим намотка, а втората двойка за която

  отговор
  • Никита

   Един чифт контакти НЕ (нормално отворен) и NC (нормално затворен), в зависимост от това коя схема избирате коя двойка контакти да използвате.

   отговор
 • Мозъкът

  На всички салами! Кой знае, тук не мога да разбера как да защитя електронната поща. 45 kW с токови трансформатори. Е, да кажем този двигател и той има номинална стойност 84 ампера, вземам TT 100/5 и го свързвам през tr до 4 ампера на амперметър ?????? Кой знае, кажи ми, не мога да намеря веригата.

  отговор

Добавете коментар