Как да свържете телефонен жак?

Инсталирането на превключване на информация от една страна може да изглежда по-лесно от електрическите линии. В крайна сметка в тях няма напрежение 220/50, опасно за човешкия живот. Но инсталирането и свързването на телефонен жак не е толкова просто, колкото изглежда на пръв поглед. Това се дължи на голямото разнообразие от стационарни устройства, които се използват в ежедневието, както и на конектори, чрез които се осъществява връзката. По-нататък ще ви кажем как да свържете електрическия контакт за телефона със собствените си ръце, осигурявайки всички необходими схеми и примери за снимки.

Разновидности на конекторите

По-долу са видовете конектори за новата проба:

 1. RJ 9 е един от конекторите, които са необходими за свързване на слушалката към стационарен блок.Rj 9
 2. RJ 11 - свързва един телефон, най-често срещаният вариант, използва се като правило в многоквартирни жилищни сгради, където една телефонна линия.Rj 11
 3. RJ 12 - в жилищните сгради не са популярни, тъй като те имат контакти с 4 проводника, което прави възможно свързването към 2 телефона на отделна линия. За частни къщи и апартаменти това не е необходимо, следователно такъв телефонен контакт е популярен в офис помещения.RJ-12
 4. RJ 14 - се счита за универсален, тъй като ви позволява да свържете както към една линия (линиите се свързват към 2 и 3 контакта), така и към няколко линии (връзка към 1 и 4 контакта).RJ-14
 5. RJ 25 - се различава от предишния тип по това, че има 3 чифта работни контакти. Инсталирането и свързването на такъв конектор е много сложно и изисква специализирани умения. Трудно е да го установите сами.RJ-25

Стъпка по стъпка инструкции за инсталиране

И така, как да инсталирате и свържете електрически контакт за вашия телефон? На първо място, трябва да проверите наличието на схемата за свързване на устройството. От инструментите ще ви трябва отвертка, електрическа бормашина и самия телефонен жак.

Забележка: в работно състояние, напрежението по линията може да се повиши до 120V. Ето защо, за да се ограничите от такива неприятни моменти при инсталиране и свързване на телефонния контакт към мрежата, е по-добре да използвате диелектрични ръкавици.

Преди да продължите с инсталацията, е необходимо да изключите електрическата мрежа. След това с помощта на странични резачки или нож премахнете изолацията от проводниците. Това трябва да се прави внимателно, за да не се повредят вените. В крайна сметка, ако са повредени, те лесно ще се счупят. Трябва да съблечете кабела на дължина 4 cm. как да премахнете изолацията на кабелапрочетете в нашата статия.

Оголени вени

Използвайте тестер, за да определите полярността на проводниците. Обикновено телефонният жак има червен положителен проводник, а зелен отрицателен. Но е по-добре да проверите, тъй като не е известно как са направени инсталацията и връзката. Ако устройството не е било под ръка, тогава връзката се извършва според съществуващия план (схемата е прикрепена към устройството).

Следващата стъпка след проверка на полярността е да свържете кабелните ядра, както е показано на снимката по-долу. След това телефонният контакт е фиксиран на стената. След инсталирането трябва да се свържете с мрежата и да тествате инсталираното устройство.

Кабелна връзка

Отворена инсталация

Трябва да се отбележи, че тялото може да бъде от скрит тип. Как да инсталирате и свържете скрит гнездо за телефона? На първо място е необходимо да маркирате стената, където ще бъде инсталирано устройството. С помощта на перфоратор направете дупка и фиксирайте структурните елементи с винтове. Монтажът завършва с монтиране на защитния корпус и тестване на приспособлението, което е било инсталирано.

Ако у дома трябва да инсталирате и свържете електрически контакт за телефон с 2 изхода (инсталиране на множество устройства с различни телефонни номера), тогава трябва да се има предвид един нюанс - инсталацията става с голям брой проводници. Но като цяло няма значителни разлики в работата.

Схеми за свързване

Методът за определяне на полярността без устройство има няколко предимства. Проверен е повече от веднъж. Има много опции цветни маркировки проводници и когато устройството е инсталирано и свързано, има шанс да стане още по-объркан.

Телефонният контакт е инсталиран според определени схеми. Такава схема е разработена предварително. По правило полярността не е много важна. Но някои телекомуникационни устройства могат да се повредят или да функционират неправилно, ако това не се вземе предвид. Диаграмата за свързване на устройството е предоставена по-долу:

Rasklyuchenie проводници

Линейна връзка

За да опростят инсталирането, производителите маркират контактите (схемата и обозначението трябва да бъдат прикрепени към устройството). Тя може да бъде под формата на числа, които се изписват в близост до контактите или на диаграмата. Или проводниците са посочени в определен цвят.

Как правилно да маркирате кабелните ядра на усуканата двойка при инсталиране и свързване на изхода е посочено в таблиците по-долу:

Нов стандарт

Немски стандарт

Стара маркировка

 

 

Полезни съвети

Е, последното нещо, което бих искал да ви предоставя, е полезни съвети за свързване на телефонен жак със собствените си ръце. Така че, помислете за следните нюанси по време на инсталацията:

 • Към днешна дата най-популярният е вътрешният контакт за телефона. Тъй като е в състояние хармонично да се впише във всеки интериор на стаята и не е много забележим. Но когато го инсталирате, трябва да вземете предвид факта, че завършекът на стените може да се повреди. Да, и прекарвайте повече време.
 • Купувайте продукти трябва да са от надеждни производители. Те включват компанията Legrand и Vico. В края на краищата те вече са се утвърдили положително на съвременния пазар.
 • Ако номерирането на контактите не е посочено в случая на закупеното устройство, тогава трябва да се запознаете с правилата за маркиране на проводниците по цвят. Така че за да посочите положителни контакти, използвайте зелено, синьо и оранжево в съчетание с бяло. За отрицателни контакти използвайте същите цветове, но без бяло.
 • Старият телефонен жак има различен стандарт за етикетиране. Следователно, ако инсталирането на точно такова устройство се извършва, тогава трябва да знаете тези правила. Например, за плюс са използвани черно, оранжево и зелено. За минус - жълто, синьо и червено.

И накрая, препоръчваме да гледате видеоклип, в който се повдига въпросът за инсталиране на стенен контакт за телефона:

Затова разгледахме технологията на инсталиране и свързване на телефонен жак към линията. Надяваме се, че предоставената информация ви помогна да направите инсталацията сами!

Ще бъде полезно да прочетете:

(5 гласа)
Зареждането ...

Един коментар

 • Сергей

  Благодаря ви за подробните инструкции и най-важното, за сравнението на цветовите схеми! Вашата статия ми помогна много!

  отговор

Добавете коментар