Как да свържете междинно реле?

За изпълнение на спомагателни функции е необходимо междинно реле. Той се използва широко в системите за управление и автоматизация. Основната цел на елемента е разпределението и превключването на товари в електропреносната мрежа. Необходимо е реле за преобразуване или предаване на един сигнал в друг. Използва се за постоянен и променлив ток. По правило продуктът се използва за управление на по-мощни устройства: захранващи контактори, задействащи механизми за автоматизация и алармени системи. В тази статия ще разкажем на читателите на сайта my.electricianexp как да свържете междинно реле чрез предоставяне на инсталационна схема и видео инструкции.

Начини за включване на устройството

Как да свържете механизма към системата? Устройството е свързано към електрическата верига по два начина:

  1. Паралелно свързан. При този метод устройствата са основният изход и високоскоростните. За последното времето за реакция е 0,02 секунди. По правило механизмът има стандартно време за реакция между 0,02 и 0,1 секунда.Паралелна връзка
  2. Серийно свързани. Използва се в случаите на незабавна краткосрочна работа.Последователно включване

Когато има нормално стабилно напрежение на захранването, тогава междинно реле трябва да работи надеждно. В допълнение, тяхната надеждна работа се осигурява в случай на авариен спад на напрежението до 40-60%. Особено в дизайна такъв елемент за преобразуване може да бъде с една намотка, две или три (последните са изключително редки).

Свързването на междинно реле е важно за всяко оборудване или устройство. В крайна сметка това позволява не само автоматично да се прекъсне веригата, но и с негова помощ е възможно да се разширят функционалните възможности на други релета, които са разположени в тази електрическа верига.

Издръжливостта на устройството зависи от размера на неговата работа. Тоест, тя се характеризира с броя цикли на реакция и връщане в първоначалното си положение. Степента на защита на оборудването от различни нежелателни фактори, които обграждат конструкцията, се оценява по такъв критерий, като времето, когато контактите се преместват от една позиция на друга.

Схеми за свързване

След като междинното реле е монтирано в електрическия шкаф, то трябва да бъде свързано към електрическата верига. За това се използват контактите на самата намотка и директни контактни елементи. Релето има като правило няколко чифта контакти НЕ нормално отворени и NC нормално затворени. Нормалната ситуация е липсата на сигнал към намотката. Тъй като бобината няма полярност, връзката на контактите е произволна.

Такова устройство е инсталирано в вериги за управление и автоматизация. Разположен между задвижването (напр. Контактор) и източника на работа. Фигурата показва електрическата верига на устройството:

Обозначение по схемата

На снимката е показано междинно реле без напрежение. Ако го изпратите, контактите ще се превключат. Напрежението в намотката може да бъде различно: 220, 24 и 12 волта.

Как да свържете устройството е показано на фигурата по-долу:Правилна връзка

В някои случаи релето от междинен тип се използва като контактор, тогава инсталационната схема ще изглежда така:

Включете с бутони

Както можете да видите, междинното реле има три групи контакти, които контролират натоварването и една група за задържане на тока в намотката. Можете да инсталирате допълнителен контактор, след което устройството е свързано първо към контактора.

Също така, това устройство може да бъде свързано със сензор за движение. Благодарение на него е възможно да се свържат няколко мощни лампи към системата от сензори за движение. Инсталирането е както следва: намотката на устройството е свързана към сензора, а захранващият контакт превключва товара в осветителната система. Как да инсталирате такъв сензор е показано по-долу:

Работете със сензора за движение

Друга възможност за инсталиране на електронен стартер е към термостата. Схемата е показана на снимката (кликнете за уголемяване):

Работете с регулатор на температурата

В този случай регулаторът на температурата и стартерът са свързани в последователен ред към първата фаза и неутралния проводник (в схемата те са посочени съответно като Т1 и К1). Монтажът на останалите контакти на стартера се извършва равномерно между другите фази.

Накрая препоръчваме да гледате полезно видео по темата:

Това беше всичко, което исках да ви кажа за правилното свързване на този уред. Надяваме се, че предоставената видео инструкция и диаграмите за свързване на междинното реле са ви били полезни!

Свързани материали:

(4 гласа)
Зареждането ...

Един коментар

  • Вадим

    Има имейл. магнитен стартер с 4 NO кат. 220.v, реле с кат. 220 V, двигател 3 f, бутони за старт-стоп и най-важното - превключвател за налягане, който прекъсва веригата и трябва да натиснете отново бутона за стартиране, за да стартирате двигателя на компресора., Тъй като самозаключването е изключено. Можете ли да ми дадете електрическа верига, така че релето комуникира имейла. Веригата и веригата работеха без моя намеса.

    отговор

Добавете коментар