Как да свържете напречен превключвател на светлината?

При организиране на осветление на места, където е необходимо да се контролира източникът на светлина от три или повече места, се използват междинни или напречни превключватели. Този тип превключващо устройство не се използва отделно, а само с поне два преминаващи ключа. Инсталирането и свързването им има свои собствени характеристики, с които трябва да сте наясно. Следващ за читателите на сайта my.electricianexp ще бъде предоставена инструкция, която ясно обяснява как да свържете напречен превключвател на светлината от три или повече места.

Приложение за кръстосан ключ

Инсталирането на такова устройство е необходимо, например, ако трябва да осветите дълга стая, коридор, тунел, а входът към него може да се извърши от три или повече врати. В същото време всеки човек, който влезе, може, като премести ръката си и натисне бутона за превключване, инсталиран на всеки от входовете им, да включи изкуствения източник на светлина и след като се премести на друга врата, да изключи същата лампа чрез друг превключвател, разположен близо до вратите, на които той излезе.

Триточково управление на осветлението

По този начин е възможна всяка друга последователност, но във всеки случай човек може да контролира една лампа или цяла група източници на светлина от три места. Ако тунелът има повече входове и изходи, тогава можете да инсталирате допълнителни междинни кръстосани превключватели и близо до тях. Същността и производителността на осветителната система няма да се промени от това, само броят на превключващите устройства ще се увеличи.

Характеристики на дизайна

В структурно отношение кросоувърът с един ключ е компактно превключващо устройство, което работи от механично натоварване върху него. В същото време се продават едни и същи чувствителни на допир елементи за превключване, те нямат ключ, а само бутон за докосване, но същността на работата на устройството от това остава същата. Само механизмът на влияние се променя, а контактната група и принципът на действие остават същите. Прекъсвачът на кръстосана верига се състои от:

 • изходни контактни клеми за свързване на проводници;
 • фиксиращ механизъм към стената;
 • проводими джъмпери вътре в кутията;
 • Групи за контакт
 • механизъм на действие върху контактната група за превключване.

Според метода на инсталиране, тези превключватели са разделени, като всички останали, на тези, предназначени за отворени (външни) и скрити (положени вътре стени) окабеляване. Тоест, дизайнът може да бъде от два вида: фактура и вграден.

Изглед отпред

Модел с един ключ

Изглед отзад

Много рядко, в изключителни случаи, се използва хибридно окабеляване, когато цялата кабелна линия е положена по скрит начин вътре в стените, а превключвателите са инсталирани отвън, т.е.Това е специален случай, когато няма начин да се направят ниши за резачи или тяхното прилагане е проблематично.

Кръстосаните превключватели изглеждат външно като обикновени проходи и нямат ясна позиция включена или изключена. Тяхната разлика е:

 1. Наличие на четири контактни щепсела за връзка. В случай, че има два контролни ключа, тогава броят на терминалите се умножава по два.
 2. Маркиране на двойки - влизане и излизане.
 3. Невъзможност да се използва отделно, но само с чифт проходните превключватели.

Между другото, тези превключватели могат да бъдат оборудвани не само с ключ, но и с въртящ се механизъм. В него възниква контактно затваряне поради специален механизъм на въртящо действие. Принципът на работа и броят на терминалите не се променя. Те струват малко повече, тъй като се считат за дизайнерски елементи на декора, който най-често се използва по време на монтажа ретро стил окабеляване.

Правила за свързване на междинен превключвател

Преди да продължите директно към инсталирането и свързването на прекъсвачи на кръстосани вериги, трябва ясно да разберете опасността от електрическо напрежение и късо съединение в вериги с неправилно превключване. Цялата работа трябва да се извършва само с изключено мрежово напрежение, а също и след проверка дали не присъства на живите части на кабела, към който ще се осъществява връзката.

За да инсталирате кръстосан превключвател, ще трябва:

 • Разклонителни кутии, техният брой зависи от зоната, в която трябва да внедрите тази система за контрол на осветлението. Правилата тук са сходни с конвенционалното окабеляване, тоест всички кабелни връзки се извършват само в разклонителни кутии.
 • Кабелни продукти, т.е. проводници. Тяхното напречно сечение зависи от мощността на източника на светлина, както и от броя на ядрата от наличието или отсъствието на заземяване на тела. За да свържете между превключвателите, ще ви е необходим трижилен кабел и четирижилен кабел, по-добре, разбира се, с медни ядра и с многоцветни маркировки.

Така че, като цяло, превключвателят на кръстосаните светлини е връзката между двата преминаващи ключа, ако става въпрос за управление от три места.

Схема на свързване на кръстосан превключвател с преминаване:

Диаграма за инсталиране на междинни ключове с един ключ

Свързвам трижилен проводник към първата разклонителна кутия, две от които са фаза и нула, а третата е заземена. Включването и изключването на лампата се контролира чрез счупване и включване на фазовия проводник, необходим за тази верига. Нулата се свързва директно към източника на светлина.

От първата разклонителна кутия (ако има няколко) фазовият проводник трябва да бъде свързан към преминаващия превключвател, където е раздвоен поради дизайна на самото устройство.

Следващата стъпка е да инсталирате и свържете към кръстосания превключвател жицата, идваща от първия преминаващ превключвател. На този етап си струва внимателно да разгледате маркировката и да я свържете към входа на превключвателя, което може да бъде обозначено със съответните стрелки.

Изходът на напречния превключвател през монтажната или разклонителната кутия трябва да бъде свързан към прохода, тук също трябва да съответства на маркировката според схемата и стрелките на устройството. Ако те са изтрити или нечетливи, се препоръчва използването на мултицет или набиране, за да разберете къде са терминалите, така че след инсталиране и свързване към захранващата мрежа да сте сигурни, че работата е извършена правилно. Неправилната връзка ще доведе до аварийно и късо съединение и това е изпълнено с пожар.

Единичният извод на преминаващия превключвател също се насочва през разклонителната кутия към източника на светлина. В този случай е необходима и трижилна жица от нея към самата лампа.

Видеото по-долу ясно показва как да свържете кръстосан превключвател и 2 преминаващи превключвателя:

Характеристики на инсталирането на ключ с два ключа

Двуклавишният напречен или междинен превключвател позволява отделно управление на две групи осветителни тела или всякакви източници на светлина. Особеността на схемата за свързване е, че тя е инсталирана само в схемата с проходни елементи, които също имат два клавиша за включване и изключване на товара.

Схема на свързване на междинен превключвател с два клавиша:

Превключвател с два ключа

Дизайнът на кръстосания превключвател с два клавиша има четири входа и четири изхода, като в по-голямата си част това са две едноключови комутационни устройства в един корпус. Следователно изборът на напречното сечение на проводника и принципите на монтаж са идентични. Трябва да се отбележи, че такива устройства се използват много рядко, най-често потребителите трябва да осветяват дълги коридори или стълби и да контролират една лампа или една група осветителни устройства, а за това е достатъчно 1 кръстосан и 2 преминаващи превключватели, оборудвани с един единствен ключ.

Схема за управление на четири седалки

Тази управляваща верига няма големи функции, с изключение на това, че кръстосаните превключватели трябва да бъдат междинни и инсталирани последователно един с друг, между проходните елементи за включване на осветлението.

Схема на свързване на две напречни превключватели:

Четирикратно управление

Трябва да се отбележи, че всички горепосочени схеми работят еднакво с всеки тип лампа, а заземяващият проводник е елемент на човешка защита в случай на срив на изолацията. Разклонителни кутии тя трябва да се извърши съгласно съответните правила, основното в това е нейната надеждност и издръжливост без окисляване и лош контакт.

Препоръчваме ви също да гледате видеоклипа, който ясно показва схемата на свързване на две кръстосани превключватели с две превключватели:

Сега знаете как да свържете кръстосания превключвател към проходния. Надяваме се, че предоставените диаграми за инсталиране и видео уроци са ви помогнали да разберете правилното окабеляване!

Ще бъде интересно да прочетете:

(5 гласа)
Зареждането ...

2 коментара

 • Сергей

  Добър вечер
  Тези препоръки със сигурност са поучителни, но има неточности, за които обикновените зрители на този материал не знаят и ще направят инсталацията според видяното.
  Най-важното, което авторът не спомена, беше, че тези работи трябва да се извършват от квалифициран специалист (който познава GOST, SNiP и PUE по време на монтажните работи), може би тогава ще има по-малко работа за Министерството на извънредните ситуации и съжалява за случилото се.
  Всичко добро здраве и дълъг живот.

  отговор
 • Max

  Въпрос. Възможно ли е да се използва междинният превключвател с две ключове като превключвател, към който трябва да се приведат две фази ????

  отговор

Добавете коментар