Как да конвертирате ампери в киловати и обратно

Всички машини, които се предлагат в търговската мрежа, съдържат максимално допустимия ток (но не поддържана мощност във ватове) в маркировката, а повечето потребители имат маркировка на етикета за консумация на енергия. За да изберете правилния кабел и прекъсвач, трябва да знаете как да преобразувате ампери в киловати и обратно. Ще разкажем на читателите за този сайт my.electricianexp нататък.

Кратко за напрежението, тока и мощността

Напрежението (измерено във волта) е потенциалната разлика между две точки или работата, извършена чрез преместване на единичен заряд. Потенциалът от своя страна характеризира енергията в дадена точка. Големината на тока (броят ампери) описва колко заряди са преминали през повърхността за единица време. Мощността (ватове и киловати) описва скоростта, с която е прехвърлен този заряд. От това следва - колкото повече мощност, толкова по-бързи и по-заредени носители се движат през тялото. В един киловат хиляда вата, това трябва да се помни за бързо изчисление и превод.

На теория звучи доста сложно, нека да разгледаме практиката. Основната формула, която изчислява мощността на електрическите уреди, е следната:

P = I * U * cos Φ

Важно! За чисто активни натоварвания се използва формулата P = U * I за които cos равен е равен на единица. Активните товари са отоплителни устройства (електрическо отопление, електрическа пещ с нагревателни елементи, бойлер, електрическа кана), лампи с нажежаема жичка. Всички останали електрически уреди имат определена стойност на реактивната мощност, обикновено това са малки стойности, поради което те се пренебрегват, следователно изчислението в резултат е приблизително.

Как се превежда

Постоянен ток

В областта на автоелектриците и декоративното осветление се използват вериги от 12 V. Нека да разгледаме на практика как да преобразуваме ампери във ватове, използвайки пример на LED лента. За да го свържете, често се нуждаете от захранване, но не можете да го свържете „просто така“, може да изгори или обратно, можете да си купите твърде мощен и скъп PSU там, където не е необходимо, и харчите пари напразно.

Характеристиките на захранването на етикета показват такива количества като напрежение, мощност и ток. Освен това се изисква броят на волта, но мощността или токът могат да бъдат описани заедно и може би такива, че да е посочена само една от характеристиките. В характеристиките на LED лентата са посочени същите характеристики, но мощност и ток на метър.

Представете си, че сте купили 5 метра лента 5050 с 60 светодиода на 1 метър. На опаковката пише "14,4 W / m", а в магазина на PSU маркерите е посочен само ток. Избираме правилния източник на захранване, за това умножаваме броя на метрите по конкретната мощност и получаваме общата мощност.

14.4 * 5 = 72 W - необходими за захранване на лентата.

Затова трябва да преведете в ампери според тази формула:

I = P / U

Общо: 72/12 = 6 ампера

Общо се нуждаете от захранване от поне 6 ампера. Научете повече за как да изберем захранване за LED лента, можете да разберете от нашата отделна статия.

Друга ситуация. Инсталирахте допълнителни фарове на колата си, но характеристиките са посочени на крушките, да речем 55 вата. По-добре е да свържете всички потребители в колата чрез предпазител, но кой е необходим за тези фарове? Трябва да конвертирате ватове в ампери според формулата по-горе - да разделите мощността на напрежение.

55/12 = 4,58 ампера, най-близкият номинал е 5 A.

Еднофазна мрежа

Повечето домакински уреди са проектирани да се свързват към еднофазна мрежа с напрежение 220 V. Спомнете си, че в зависимост от държавата, в която живеете, напрежението може да бъде 110 волта или всяка друга. Стойността, приета за стандарта, е точно 220 V за еднофазна и 380 V за трифазна мрежа. Повечето читатели най-често трябва да работят в такива условия. Най-често натоварването в такива мрежи се измерва в киловати, докато прекъсвачите съдържат маркировката в Ампер. Нека разгледаме някои практически примери.

Да предположим, че живеете в апартамент със стар електромер и имате инсталирана автоматична щепселна 16 ампера. За да определите каква мощност ще се дърпа щепселът, трябва да преобразувате Ампера в киловат. Същата формула е ефективна тук, свързвайки силата на тока и напрежението с мощността.

P = I * U * cos Φ

За удобство на изчисленията, ние вземаме cos за единица. Знаем напрежението - 220 V, токът също, нека преведем: 220 * 16 * 1 = 3520 вата или 3,5 киловата - точно толкова, колкото можете да свържете наведнъж.

Използвайки таблицата, можете бързо да преобразувате ампери в киловати, когато избирате прекъсвач:

Оценка на машините

Малко по-сложна е ситуацията с електродвигателите, те имат такъв индикатор като фактор на мощността. За да определите колко такъв двигател ще изразходва киловат на час, трябва да вземете предвид коефициента на мощност във формулата:

P = U * I * cosF

Трябва да се отбележи, че cos трябва да бъде посочен на маркера, обикновено от 0,7 до 0,9. В този случай, ако общата мощност на двигателя е 5,5 киловата или 5500 вата, тогава консумираната активна мощност (и ние плащаме, за разлика от предприятията, само за активни):

5.5 * 0.87 = 4.7 киловата, или по-скоро 4785 W

Струва си да се отбележи, че когато избирате автоматична машина и кабел за електрически мотор, трябва да вземете предвид пълната мощност, така че трябва да вземете тока на натоварване, който е посочен в паспорта към мотора. Освен това е важно да се имат предвид и токовете за включване, тъй като те значително надвишават работния ток на двигателя.

Друг пример, колко ампера консумира чайник с мощност 2 кВт? Ние правим изчислението, първо трябва да извършите Преобразувайте киловата във ват: 2 * 1000 = 2000 вата. След това превеждаме ватовете в ампери, а именно: 2000/220 = 9 ампера.

Това означава, че щепсел с 16 Amp ще издържи на чайника, но ако включите друг мощен консуматор (например нагревател) и общата мощност е по-висока от 16 ампера, тя ще избие с времето. Така е и с картечниците и предпазителите.

За да изберете кабел, който може да издържи определен брой ампери по-често от формулите, използвайте таблицата. Ето пример за един от тях, в допълнение към тока, той също така показва мощността на натоварването в киловати, което е много удобно:

Таблица с кабелни секции

Трифазна мрежа

В трифазна мрежа има две основни схеми за свързване на товара, например моторни намотки - звезда и триъгълник. Формулата за определяне и преобразуване на мощност в ток е малко по-различна, отколкото в предишните версии:

P = √3 * U * I * cosF

Тъй като електрическият мотор е най-честият потребител на трифазна захранваща мрежа, ще го разгледаме като пример. Да предположим, че имаме електрически мотор с мощност 5 киловата, сглобен според звезда верига с захранващо напрежение 380 V.

Трябва да го захранвате чрез прекъсвач, но за да го вземете, трябва да знаете тока на двигателя, така че трябва да преобразувате от киловат в ампер. Формулата за изчислението ще изглежда така:

I = P / (√3 * U * cosF)

В нашия пример това ще бъде 5000 / (1,73 * 380 * 0,9) = 8,4 A. По този начин лесно бихме могли да преобразуваме киловати в ампери в трифазна мрежа.

Накрая препоръчваме да гледате полезно видео по темата:

За оперативна работа електротехникът трябва да овладее уменията за бърз превод. Електродвигателите често показват ток, напрежение, мощност и неговия коефициент, но се случва плочата да се загуби или информацията върху нея да не бъде напълно прочетена. В допълнение към електрическите двигатели често е необходимо да свържете нагревателни елементи или термо пистолет, където в допълнение към захранващото напрежение и мощност, често не се знае нищо. За оптимален избор на кабел, трябва да знаете как бързо да преобразувате усилвателите съответно в киловат. Надяваме се, че предоставените формули и съвети са ви помогнали да разберете всички нюанси на превода. Ако не можете да преведете властта в ампери или обратно, пишете в коментарите, ние ще се опитаме да ви помогнем!

Ще бъде полезно да прочетете:

(5 гласа)
Зареждането ...

Един коментар

  • Вадим

    Добър вечер I = P / (√3 * U * cosF) тази формула се прилага само за имейл. трифазни двигатели?
    Моля, запишете например как да конвертирате 504kW в ампери.
    Благодаря предварително!

    отговор

Добавете коментар