Как да поправим луминесцентна лампа?

Сигурен съм, че мнозина все още имат лампи с флуоресцентни лампи, железен индуктор и стартер, в гаражи, килери, мазета. Или редовно извършват своята незаменима услуга, или счупените падат в прах, лежат и чакат времето си. Ако наистина имате няколко счупени светлини, тогава защо да не ги поправите, защото изобщо не е трудно? По-долу ще ви кажем какво да правите, ако лампата не работи, като предоставите инструкции за ремонт на флуоресцентна лампа.

Процедура за отстраняване на неизправности

Преди да потърсите повреда, уверете се, че има напрежение, възможно е да няма напрежение и това е причината флуоресцентната лампа да не свети. Ако това не е причината, ние го търсим в този ред.

Сменете стартера, ако:

 • включи светлината и нищо не се случва;
 • крушката свети само по краищата;
 • светлината мига със строб;
 • стартерът е включен и лампата не се включва.

Обръщаме вашето внимание на факта, че производителите препоръчват едновременно да заменят флуоресцентни лампи и стартери.

Сменете крушката, ако:

 • тя мига стробоскоп;
 • краищата на колбата са черни;
 • свети, но яркостта не е достатъчна (слабо блести);
 • лампата не работи.

Типична повреда на бюджетните приспособления е унищожаването на държачите на лампи и загубата на контакт. Висока температура на затвореното осветително тяло, причината за унищожаването на пластмасовите крепежни елементи и съединители. Ако е възможно, сменете ги, огънете контактите в случай на задоволително състояние.

Възможна неизправност е изгарянето на дросела, често това разбиване се вижда визуално, променен цвят, разтопен терминал.

Елемент на веригата

Ако наистина откриете неизправност, ще трябва да замените дросела с работещ, за да поправите лампата. Можете да проверите работата с мултицет, работното съпротивление е от порядъка на 30-40 Ома. Преди да поставите лампата в латентна лампа, уверете се, че газта не е затворена. В противен случай ще загубите и работник.

Понякога има разкъсване на проводници - от вибрациите на лампата сърцевината в близост до държача на лампата или дросела се откъсва. В този случай ремонтът на флуоресцентната лампа се свежда до възстановяване на контакт. Собствениците на тела в стар стил заобиколиха тези неизправности.

Ако имате лампа с електронни баласти, направени в Китай и подмяна на електрическата крушка не реши проблема, най-вероятно проблемът е в електронния блок. В повечето случаи можете да го поправите сами, като разполагате с поялник и мултицет. По-долу ще се спрем на това как да поправим електронния баласт на флуоресцентна лампа със собствените си ръце.

Инструкции за ремонт

Сега ще разгледаме основните неизправности, които могат да бъдат отстранени без много инвестиции. Да започнем с електронния баласт, защото в неговата верига има много елементи, които могат да се провалят, а освен това тръбните флуоресцентни лампи с електронни баласти днес са по-често срещани.

баласт

Най-честата неизправност е повреда на транзисторите.Можете да определите този отказ само като пуснете транзисторите от веригата и ги проверите с тестер. По принцип съпротивлението на транзисторния преход ~ 400-700 Ома. Изгаряйки, транзисторът дърпа резистор в основната верига с номинална стойност 30 ома.

На платката има също предпазител или резистор с ниско съпротивление 2-5 Ohm, най-вероятно той ще трябва да бъде сменен и ремонтът ще приключи. Може да се наложи допълнително да промените диодния мост или неговите елементи.

Електронен баласт

Разбивка на 47n филмови кондензатори (микрофараден под) или резонансен кондензатор във верига с нажежаема жичка е рядкост. Имаше случаи, когато всичко по-горе е непокътнато и работи, а лампата не работи, причината се крие в DB3 динистора. Ако сте проверили всички елементи на веригата, опитайте да замените динистора.Електронна баластна верига

Може би решите, че ще бъде по-евтино да закупите нов електронен баласт, отколкото да поправите счупен. Подмяната на стартовото оборудване не трябва да бъде трудна, тъй като схемата на свързване се прилага към самото устройство. След внимателно проучване е лесно да се разбере, L и N са клеми за свързване към 220V мрежа.

Схема на свързване на корпуса

 

Също така препоръчваме да гледате видеоклип, който ясно показва как сами да поправите електронния баласт на флуоресцентна лампа:

Инструкции за ремонт на баласт

Обръщаме вашето внимание на факта, че с тази технология е възможно да се фиксира енергоспестяващата крушка CFL. Например, ако един блясък изгори, поправката е следната процедура:

Ремонт на домакиня

Стартер + дросел

Ако вашата лампа в стар стил не свети и сте сигурни, че причината се крие именно в нея, първото нещо, което препоръчваме, е да проверите стартера. Най-лесният начин за провеждане на теста е с работещ стартер със същите характеристики на ръка. Ако обаче няма подходящо устройство за подмяна, тогава е възможно да се извърши функционална проверка с помощта на крушка с нажежаема жичка с патрон. Всичко е съвсем просто - свързваме един проводник от патрона директно към изхода, а втория през стартера, както е показано на снимката по-долу:

Стартова проверка

Ако светлината не свети, тогава причината е в нея. Инструкциите за подмяна на стартера на флуоресцентна лампа са ясно предоставени във видеото:

Как да сменим стартер?

Индукторът може да се провери с мултицет, като звъни намотката му. Ако дроселът наистина не е в ред, тогава ремонтът на флуоресцентната лампа се свежда до факта, че просто трябва да смените газта за цялото.

Ето основните проблеми, които лично сме срещнати и успешно разрешени. Следвайки нашия алгоритъм, отстраняването на неизправности ще отнеме малко време и ще има няколко дреболии, за да върне лампата да работи самостоятелно. Надяваме се, че нашите инструкции за ремонт на луминесцентни лампи направихте сами и бяха полезни за вас! Не забравяйте да гледате видео уроците, като те внимателно проучиха всички стъпки, които ви позволяват да поправите счупена крушка.

Ще бъде интересно да прочетете:

Инструкции за ремонт на баласт

Ремонт на домакиня

Как да сменим стартер?

Зареждането ...

8 коментара

 • Игор

  Имайте въпрос! Защо луминесценцията на светещите лампи не е равномерна, от началото до края има напречни тъмни ивици, като зебри, които липсват, са включени в epra 2x36w

  отговор
  • Admin

   Искаш да кажеш дълги линейни лампи? Може би живачните пари вече избледняват.

   отговор
 • вяра

  въпросът е това. Купих UV линейна лампа и лампа. И не се вписват заедно. Лампа по-къса от 7 мм - без контакт с контактите. Какво може да се направи? скъсяването е проблематично: дупки за закрепване на цоклите на мястото на рязане на тялото със 7 мм.

  отговор
 • hardhacker

  47n не е половин микрофарад ..

  отговор
 • Александър

  Не мога да намеря баласта EI-56 за флуоресцентна лампа
  Кажете ми къде мога да го поръчам или кой да заменя
  С уважение, Александър

  отговор
 • Александър

  също исках да кажа - 47nF е половин 0,1-микрофарад, половин микрофарад е 470nF!
   

  отговор
 • Серго-сан

  Добър ден Моля, кажете ми в коя част на веригата трябва да потърся повреда в електронния баласт: VS ELXe 258.222

  Следният симптом, когато лампата е включена, изгаряйте за 2-3 секунди и след това се изрязват (много рядко продължават да горят). Последващо включване може да се извърши само след 10-15 секунди.

  С благодарност чакам отговори.

  отговор
  • Admin

   Сигурен ли си, че е баласт? Може би всички дойдоха да заменят лампите?

   Започнете с проверка на кондензаторите на входа и след това цялостна проверка на всички компоненти ...

   отговор

Добавете коментар