Как да определите мощността на двигателя с и без маркер - преглед на техниките

На практика не винаги е необходимо да се работи с електродвигатели, за които са известни работните параметри. Тази информация обикновено е посочена на маркера, но може да е заседнала или да липсва напълно. Какво да направите в такава ситуация, да не изхвърлите "мотора"? В тази статия ще ви разкажем как да определите мощността на електрически мотор по общи размери, ток и други показатели. Ние правим резерва, че статията ще се съсредоточи повече върху трифазните асинхронни електродвигатели, тъй като те са най-често срещани.

Първо погледнете маркера.

Най-лесният начин е да определите мощността на двигателя чрез табелката с име (тя се нарича още табела или таг). На първо място, струва си да запомните, че числото, посочено на табелката, е механичната мощност на вала, т.нар. R2, За да намерите активния електрически P1 (което ще ви вземе предвид броячът), той трябва да бъде разделен на ефективност (η), а за да намерите пълния S, той също е разделен на COS, ще ги намерите на една и съща табела.

Моторен етикет с неговите основни характеристики

P1 = P2 / η = 180 / 0.68 = 265 (W)

S = P1 / cosF = 265 / 0.78 = 340 (W)

И ако е посочен само ток, можете да определите общата мощност по стандартната формула за трифазни вериги:

S = UI * 1,73

Ако според примера на горния етикет, тогава:

S = 380 * 0,52 * 1,73 = 341 (VA)

Тогава активни:

P1 = S * cos Φ = 341 * 0.78 = 266 (W)

И механичен P2 на вала:

P2 = P1 * η = 180,8 (W)

Както можете да видите, резултатите от изчисленията за ток и напрежение съвпадат с числата, посочени на табелата. Според указателната табела можете да определите и други параметри на електродвигателя, като номинално напрежение, ток, обороти в минута.

Сравнете общите размери

Ако няма табела или е трудно да прочетете нещо върху нея, тогава можете да определите мощността на асинхронен електромотор без паспорт по отношение на размерите, а именно диаметъра на вала.

Този метод на определяне се използва на практика по-често от останалите, тъй като трябва само да измервате вала с шублер и не е необходимо да се свързвате с мрежата. След измерване на диаметъра получените стойности се сравняват с таблицата и се определя приблизителната мощност. Този метод ви позволява да получите сравнително точни спецификации без маркер. Таблицата за това е показана по-долу.

Обозначение на размерите на вала

Този метод за определяне на мощността на електродвигателя по размери (чрез ротор) е подходящ както за трифазна, така и за еднофазна индукционни двигатели, Забележете, че "P" е посочен в kW (киловата), както е обичайно в електротехниката, а не във физиката - във ватове.

Таблица за съответствие на мощността и диаметъра

Ако по някаква причина данните от тази таблица не са подходящи за вас, тогава има друг начин да разберете мощността на електродвигателя по общи размери, трябва да измерите:

  • диаметър на вала;
  • честотата му на въртене (броят на двойките полюси);
  • монтажни размери;
  • диаметърът на фланеца или ширината на монтажните крака;
  • височина до центъра на вала;
  • дължина на двигателя (без изпъкнал вал).

И сравнете тези данни с размерите на електрическите машини от една серия 4A, AIR, A, AO.Те могат да бъдат намерени в различни директории или каталози на компании, които ги произвеждат.

За да определите мощността на двигателя на широко разпространената серия AIR чрез монтажните отвори на краката, използвайте тази таблица.

Инсталационни размери на електродвигатели на кракатаТаблица за съответствие за размери и мощност на инсталацията

Използвайте следните данни, за да определите мощността на двигателя от диаметъра на фланеца (D20) и диаметъра на монтажните отвори на фланеца (D22):

Монтажни размери на фланцови двигателиТаблица за съответствие за размерите и мощността на монтажа на фланеца

С течение на времето и на практика ще се научите да определяте приблизително мощността на двигателя на външен вид, като го сравните мислено с тези, които сте срещали преди, но за това трябва да знаете редица стандартни оценки на електродвигателите: 0,25; 0.37; 0.55; 0.75; 1.1; 1.5; 2.2; 3.0; 4.0; 5.5; 7.5; единайсет; петнадесет; 18,5; 22; 30; 37; 45; 55; 75 kW.

Прогнозно изчисление на тока на празен ход и напрежение

Можете да определите мощността на електродвигателя по ток или, както казват аматьорите, "по ампераж". Но да се измерва токът, когато машината е под товар, за да разберете номиналната му мощност, е неправилно, тъй като по никакъв начин не можете да знаете дали тя работи при номинално натоварване, при претоварване или обратно, е недотоварено. Токът на статора зависи от натоварването. Това означава, че не измервате номиналния ток, а текущата консумация в този момент.

Така че, трябва да измерите тока на празен ход, тоест когато двигателят работи без товар. Преди да измерите каквото и да било, за да получите правилните данни, трябва да работи известно време, а именно 0,5-1 час за двигатели до 100 кВт и 1-2 часа - над 100 кВт. След измерване от таблицата разберете типичните отклонения на Ixx от Inom като процент и изчислете прогнозния Inom.

Таблица на съотношенията на тока в отворена верига към номиналния ток

Да дадем пример, да кажем, че сте измерили тока, оказа се, че е 5 ампера. Ние оценяваме мощността на двигателя „по око“, да предположим, че е доста голяма и предполагате, че е повече от 5 кВт. В същото време той е „трихиляден“, тоест неговият вал се върти с честота 3000 об / мин. Тогава измереният ток на отворена верига е 40% (или 0,4) от номиналния ток. За да разберете номиналния ток, трябва да разделите Ixx на проценти от таблицата:

Inom = Ixx / 0.4 = 5 / 0.4 = 12.5A

Тогава пълната и активната мощност може да се определи по формулите:

S = UI * 1,73 = 380 * 12,5 * 1,73 = 8217 W = 8,2 kW.

Приемаме, че cos Φ на двигателя е 0,85, а неговата ефективност е 0,8, тогава активният P1 е:

P = Iav * Usr * 1,73 * cosf * КПД = 12,5 * 380 * 1,73 * 0,85 * 0,8 = 5,5 кВт

Вярно е, че стандартните асинхронни трифазни двигатели с такива параметри не съществуват, числата са взети само като пример, но в горния метод можете да разберете мощността на двигателя, знаейки тока и напрежението.

Изчисляване на скоростта и въртящия момент

За да изберете двигателя за определен механизъм, можете да определите мощността на двигателя по въртящия момент и броя на оборотите, които са необходими на вала. За целта използвайте формулата:

P = M * n / 9550,

където M е моментът, n е броят на оборотите, 9550 е коефициентът.

заключение

Разгледахме основните методи за определяне на мощността на електродвигателя. Има и други методи, например, за съпротивлението на намотките, но това може да не е точно, тъй като след пренавиване може да не съответства на паспортните данни. И за да се измери точно съпротивлението на намотките на статора на мощни двигатели, са необходими прецизни измервателни инструменти, така нареченият измервателен мост, или измерванията се правят по метода на волтметър-амперметър. Това, което никой няма да направи на практика, и е невъзможно да се правят такива измервания с мултицет.

Методът за определяне на параметрите на двигателя по тегло също не може да се нарече точен, той се състои в това, че средно теглото на асинхронния двигател е:

  • за 3000 об / мин - 7-9 кг на 1 кВт;
  • за 1500 об / мин - 11-13 кг / кВт;
  • За 1000 об / мин - 14-15 кг / кВт.

Но е напълно невъзможно да се нарече точно, случаите на съвременните електродвигатели са изработени от алуминий и са по-леки до 30% в сравнение със старите съветски, докато защитеният електромотор ще тежи повече от незащитения си колега. Следователно този метод, макар да има право на живот, по-скоро прилича на съдбата на кафе основа.

Може би най-простото определение на мощността на електродвигателя е по размер, диаметър на вала и т.н. с последващо сравнение с каталожните данни на двигатели от същата серия.

Свързани материали:

(1 гласа)
Зареждане...

Добави коментар