Как да намерите и премахнете текущия теч в сауна?

Игор пита:
В сауната бие, ако дадеш на парка добра ръка. На Каменка има двуполюсна машина, на еднополюсно осветление няма RCD. Ако изключите печката, тя все още бие. Така че въпросът е в осветлението ... Стените и таванът са покрити с фолио. Две лампи са свързани паралелно.

Единият в газонепроницаем абажур, вторият още не. Краищата на втория проводник са изолирани с термосвиваеми камбри и добре обвити с електрическа лента. Токов удар, ако застанете на пода (дървен) и вземете метла или кофа, леген с вода. Разклаща се добре, ако докоснете фолиото.

В суха баня обаче не се случва нищо. Проводници към светлинно устойчиви на топлина 1,5 mm². Как да намерите теч с мултицет? Машината деактивира само фазата. Може ли да сложите 12V трансформатор? Кажи ми кой? Все едно, парната ...

Отговорът на въпроса:
Може би при инсталирането на окабеляване някъде е нарушена целостта на изолацията. Фолиото може да бъде заземено, няма да го затворите с нищо (облицовка, например)? Поставете RCD и направете заземяване. Стойка и трансформатор на 12-36 волта. Като цяло, в банята, ако го направите „разумно“, тогава трябва да има осветление с ниско напрежение. Искам да кажа: "Какво?" подходящ за захранване. Купете кутия YaTP 220-12 с подходящата мощност и това е всичко.

Няма да откриете теч с мултицет. Можете да "звъните" на жицата или да измерите съпротивлението на метални части, например със същото фолио. Но да локализирате мястото на повреда на изолацията няма да работи. Изтичането се определя по-добре от мегаметър. Въпреки че ако окабеляването е външно, тогава можете да намерите теч, ако звъните кабела върху фолиото и преместите самия кабел, когато изтичането изчезне - не забравяйте коя част от кабела е била „избутана“ от тавана.

Особено в суха баня, казвате, всичко е наред. Може би проблемът се проявява не само при висока влажност, но и при повишена температура. Какъв кабел беше положен? Ако VVG - тогава той не е предназначен за баня.

Зареждането ...

Добавете коментар