Как да разглобявате старото окабеляване?

Подмяната на електротехници в апартамента трябва да започне с демонтажа на старата електрическа мрежа. На пръв поглед изглежда, че демонтирането на контакти, превключватели и самия кабел от стената е съвсем просто, но дори и в такова събитие могат да възникнат трудности. Например, не всеки знае как да намери жица, минаваща в стената, но също така е препоръчително да я премахнете преди полагане на нова линия. В тази статия ще говорим за това как да разглобите старите окабелявания със собствените си ръце, така че читателите my.electricianexp.com знаеше за всички тънкости на работата.

Стъпка 1 - Подготовка на инструменти

Първо трябва да съберете инструменти, които могат да ви бъдат полезни по време на демонтажа. Поне трябва да имате под ръка:

  1. Комплект отвертки
  2. клещи
  3. Електрическа лента
  4. Индикаторна отвертка и още по-добре - мултицет
  5. Шлайф и перфоратор
  6. фенерче
  7. Гумирани ръкавици
  8. Детектор за промиване

Що се отнася до последното, едва ли е препоръчително да закупите детектор за единичен случай. Можете да разрешите проблема, като направите направи сам детектор за метал.

Стъпка 2 - Демонтаж

Когато всички инструменти са сглобени, можете да продължите да демонтирате старото окабеляване със собствените си ръце. На първо място, изключете захранването в къщата или апартамента. За целта изключете прекъсвача на входната верига в щита, както и групови машини, ако има такива (за всеки случай).

Изключете захранването на електрическия панел

На следващо място, трябва да се уверите, че няма напрежение в стаята, в противен случай, когато разглобявате контакта или превключвателя, електрическият удар не може да бъде избегнат. за как да проверите напрежението на изхода казахме. Докоснете индикатора до всеки конектор и се уверете, че светлината е изключена. Мултиметърът трябва да показва липса на напрежение в мрежата.

С помощта на индикаторна отвертка

Когато захранването е изключено, преминете директно към демонтажа. Започваме премахването на старото окабеляване от демонтирането на разпределителното табло - изключваме проводниците след отварящия се автомат и премахваме всички групови прекъсвачи и RCD (към контакти, осветление, отделни електрически уреди). Когато щитът е разглобен, преминете на - към демонтирането на контакти и превключватели.

Премахване на прекъсвача за фотографска верига

Няма нужда да обяснявате как да премахнете старите превключватели и контакти. Просто развийте винтовете, извадете кутията и изключете проводниците от скобите. Видеото по-долу демонстрира как да демонтирате тези елементи на окабеляване:

Промяна на контакта

Сваляме превключвателя на светлината

Не забравяйте за полилеите и стенните брави, те също трябва да бъдат премахнати при демонтаж на окабеляването. за как да премахнете полилея от тавана, разказахме в отделна статия.

Що се отнася до електромера, ако искате да го демонтирате също (преместете го на друго място или го заменете изцяло), тогава първото нещо, което трябва да получите, е разрешение от управляващата компания, тъй като за да демонтирате електромера, трябва да премахнете уплътненията. Повече за как да премахнете електромера, разказахме в отделна статия.

Последното нещо, което трябва да направите, е да демонтирате електрическия кабел. Добре е, ако окабеляването се извършва по открит начин. В този случай кабелът просто се изважда от кутията и на негово място се изтегля нов. Можете да опростите процеса още повече, като прикрепите края на новия кабел към стария. По време на раздвижването новото окабеляване просто ще замени старото.

Нещата са по-сложни, когато трябва да демонтирате скрито окабеляване в стената. В този случай, първо, намерете къде минава старата електропроводна линия. Най-лесният начин е визуално да инспектирате стените. Там, където ще се виждат видни лепенки, най-вероятно кабелната линия преминава. Ако няма визуални различия, ще трябва да използвате детектор, който ще покаже къде минава старото окабеляване, което трябва да демонтирате.

Търсене на окабеляване на детектор

Обръщаме вашето внимание на факта, че ако промените схемата на окабеляването, изобщо не е необходимо да премахнете електротехника, разположен в стената, особено ако е в празнините на панелната къща. Ще бъде достатъчно просто да изолирате краищата и да блокирате линията и да задържите нова на друго място. Това ще опрости процеса на демонтаж.

Ако все пак решихте да демонтирате старите окабелявания със собствените си ръце, тогава след като намерите маршрута на кабела с помощта на шлифовъчна машина и перфоратор, ние отрязваме мазилката и излизаме от положената кабелна линия.

Колко са услугите?

Също така, за обща информация, представяме на вашето внимание цените за демонтаж на окабеляването в апартамента. Взехме тази ценова листа от една от компаниите, средната цена в Москва за 2019 г.:

Демонтаж на цени

Както можете да видите, цената на премахването на всяка електрическа точка е доста висока, като се има предвид, че всичко може да се направи независимо.

Това е цялата технология за самостоятелно демонтиране на окабеляване. Както можете да видите, все още има нюанси при изтриването на стария ред. Надяваме се, че нашата информация е била разбираема и полезна за вас!

Ще бъде полезно да прочетете:

Промяна на контакта

Сваляме превключвателя на светлината

Търсене на окабеляване на детектор

(2 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар