Кое е най-доброто прокарване на кабела: в земята или във въздуха

Всеки човек, който е замислил изграждането на частна къща, баня, гараж и други домакински сгради, дори на етапа на планиране, е изправен пред необходимостта да електрифицира помещенията. Основният въпрос, на който трябва да отговори собственикът, е как правилно да удължите кабела в земята или през въздуха, което ще бъде по-евтино и по-практично. Желанието да спестят и да получат качествен резултат от собствената си работа е присъщо на всички. Също така, в зависимост от начина на инсталиране, ще се изисква определена марка кабел за външен монтаж. Такива незначителни на пръв поглед нюанси носят известни разходи, които в крайна сметка допринасят за значителна сума, която може да удари семейния бюджет.

Опции за външно окабеляване

Кабелът се води към сградите по два начина:

  • В земята. Този метод елиминира много проблеми, свързани с външни фактори, като ултравиолетови лъчи на слънцето, прекомерно прегряване на плитката, дъжд, градушка, вятър. На каква дълбочина да го издърпа, собственикът решава сам, ако го направи на своя обект в страната. Но има правила и стандарти, които препоръчват задълбочаване на магистралата до дълбочината на замръзване. Това е ефективен начин, но най-скъпият от гледна точка на вложените пари и труд. Това изисква копаене на изкоп, където кабелът впоследствие се полага в HDPE тръбата. Ако кабелът е малък, достатъчно е дори да го опънете в гофрираната или метална тръба, използвана за водопровод.
  • По въздух, За външно окабеляване, използвайки този метод, е необходим кабел със защитна оплетка, който може да издържа на неблагоприятни влияния на околната среда. Това е бърз и не скъп вариант за подаване на електрическа енергия на къщата през въздуха. Трябва обаче да се отбележи, че колкото по-далеч е обектът за връзка, толкова повече ще е необходимо да се инсталират опори. Такъв кабел е окачен на стълбове. Основната опасност за жицата са силните ветрове и ултравиолетовите лъчи. Слънчевата експозиция влияе върху качеството на външната изолация. Става крехка и губи пластичност.

Преход от въздушна линия към подземен вход

Кабелът се вкарва в стаята или чрез открит метод, или потайно. С отворено окабеляване може да бъде брониран кабел или скрит в гофрирана, PVC тръба, ако полагането се извършва в стена с каменна стена. Външното отворено уплътнение включва използването на кабелни канали, изработени от метал или пластмаса. Последният метод нарушава външния вид на фасадата, това е единственият й недостатък. Предимството на полагането на повърхностния кабел е ниската цена, лекотата на монтаж и лекотата на поддръжка.

Ако поради непредвидени обстоятелства изолацията се стопи или проводниците се счупят, тогава кабелът винаги е на достъпно място. Лесно се заменя и поправя. Този метод обаче е добър за монтаж на открито, когато захранващият кабел вече е свързан към къщата, например към разпределителния панел на жилищна сграда.

За да инсталирате външно осветление на стълбове, включително да дърпате кабела от къщата до плевнята, до гаража, до банята, често се изпълнява в земята. Този метод елиминира случайни прекъсвания на електрозахранването. Кабелът ще трябва да бъде допълнително изолиран както от влага в твърдата тръба, така и от механични повреди, причинени от движението на почвата и ремонтните дейности. Заземяващото окабеляване има дълъг експлоатационен живот.

Кабел под земята в защитна PND гофрирана тръба

Подземното окабеляване трябва да бъде показано на плана, за да се предотвратят случайни повреди, разкъсвания по време на домакински дела. С годините веригата постепенно се забравя, така че точното място, където кабелът е положен в земята, трябва да се отбележи с колона.

Можете да прочетете повече за това как да положите кабела под земята в тази статия - https://my.electricianexp.com/kak-pravilno-prolozhit-kabel-pod-zemlej-prakticheskie-sovety.html

Кабел в окопа

Ако тя е заровена дълбоко, тогава плугът, резачите и лопатата няма да я достигнат, но в случай на преустройство на обекта, ще трябва да го потърсите във всеки случай, за да го прехвърлите на ново място.

Марки външни кабели

Преди да продължите с електрификацията на помещенията, е необходимо да се изчисли какъв минимален напречен разрез ще бъде необходим за подаване на напрежение към потребителите на сградата, къде и как да се полага (в земята или през въздуха и на каква дълбочина). Този аспект е много важен, тъй като ще помогне да се избегнат проблеми със счупвания и неизправности, както и да улесни поддръжката и експлоатацията. Ако водата се подава към обекта, тогава трябва да определите разстоянието до водоснабдяването. Влагата често се натрупва близо до него, което може да късо съединение, ако изолацията е повредена.

SIP кабел

След като направи план и направи обозначение на топографска равнина, на следващия етап е необходимо да се вземе решение за избора на самия кабел. Има няколко марки общо:

  • Самоносеща жица с изолация (SIP), Той е предназначен за външно окабеляване през въздуха. Алуминиевите проводници са покрити с полимерна изолация. Той е устойчив на ултравиолетови лъчи, следователно, не се нуждае от допълнителна защита.
  • VVGng-LS кабел и неговите модификации са универсални средства за уличен монтаж на електрозахранващата мрежа. Той има няколко ядра, изработени от гола мед или алуминий. Те имат своя собствена черупка и са поставени в обща пластмасова изолация. Буквата "B" в индексите на съкращението означава винилово покритие, а буквата "G" показва липсата на външни бронирани ядра, тоест те са голи. Допълнителната буква "А" в началото на маркировката показва, че сърцевините са от алуминий. Такива проводници са подходящи за монтаж както във въздуха, така и в земята. Те обаче ще изискват допълнителна защита под формата на гофриране, устойчиво на ултравиолетови, метални или HDPE, PVC тръби или всяка друга трайна обвивка. За да се посочат защитните характеристики на полимерната изолация, в маркировката присъстват допълнителни символи. Малките букви "ng" означават, че материалът е негорим, съответно LT и LS с ниска токсичност и ниски емисии на дим. При полагане през въздуха VVG кабелът е фиксиран към кабела, тъй като няма да издържи на механични натоварвания.
  • VBbShv - брониран кабел, той може да бъде положен в земята. под ножницата има две стоманени ленти, навити по кабела. Те предпазват от механични повреди. Но тази опция е по-рядка, тъй като струва повече, но не е необходимо да купувате тръба.

VVG кабел

Препоръчваме ви също да проучите този проблем в отделна статия: https://my.electricianexp.com/kabel-dlya-prokladki-na-ulice.html

заключение

Полагането на електрически кабел през въздуха е най-често срещаният и икономичен вариант за електрифициране на помещение. Този метод често се използва за подаване на напрежение от полюса към къщата. В двора обаче много собственици предпочитат да издърпат кабела към стопанските постройки в земята, тъй като надземните линии изискват монтаж на опорикоито заемат част от използваемото пространство на сайта.

Накрая препоръчваме да гледате полезно видео по темата:

Сега знаете как най-добре да прокарате кабела: под земята или през въздуха.Надяваме се, че предоставената информация е била полезна и интересна за вас!

Свързани материали:

(2 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар