Кой кабел да изберете за полагане на открито (по въздух и в земята)

Често хората се сблъскват с необходимостта да пренесат захранване от къщата до банята или от къщата към комуналния блок или да инсталират жица, която да осветява парцела. Задачата на пръв поглед не е трудна, но за този тип работа има много нюанси. И най-важното от тях е да се определи кой кабел може да се използва на улицата. В тази статия ще разгледаме марката кабел за улицата и коя опция е подходяща при определени условия.

Отрицателни фактори за улично окабеляване

Поставените на открито кабелни линии са обект на няколко отрицателни фактора:

 1. Ултравиолетови лъчи. Слънчевата светлина влияе неблагоприятно на някои видове изолация на проводниците. Този процес е дълъг и труден за контрол. Затова трябва да изберете продукти с изолация от материали, които не се унищожават под въздействието на UV лъчи.
 2. Температура на околната среда Ниската може да причини напукване на изолацията. Ето защо, когато избирате кабели и проводници, трябва да разберете техния диапазон на работните температури. Температурата на инсталиране също трябва да се вземе предвид. Обикновено тя не е по-ниска от 20 градуса студ.
 3. Вятърът. Силните ветрове могат да повредят както обвивката на кабелната линия, така и сърцевините вътре. Ако кабелът е положен по улицата, трябва да се вземе предвид климатичната инсталация.
 4. Ice. Ако външната мрежа се осъществява в райони, където има повишено образуване на лед през зимата, този фактор трябва да се вземе предвид. Проводник, покрит с ледена кора, може да стане няколко пъти по-тежък и да се разкъса под тежестта му по време на дълги педя.

Има три начина за полагане на кабела на улицата и всеки от тях има своите предимства и недостатъци:

 1. През въздуха. Най-бързият начин за инсталиране. Недостатъците на този метод: той изисква надеждно закрепване на кабелите, податливостта на линиите към отрицателните ефекти на метеорологичните условия.
 2. По стените на сградите. За този метод е много по-лесно да изберете материала на проводника. Недостатъци: трудоемка инсталация, нарушаване на външния вид на сградите, отрицателното въздействие върху проводника на околната температура и слънчевата светлина.
 3. В земята. Този метод ви позволява да решите много проблеми. Метеорологичните условия и слънчевата светлина нямат ефект. Външният вид на сградите и околността не се нарушава. Недостатъкът е сложността на окабеляването, в някои случаи с необходимостта от привличане на строителна техника за изкопаване на изкопа.

Преглед на подходящите марки кабели

За външен монтаж в 220 V или 380 V мрежи се използват SIP и PVA проводници и VVG и VBbShv кабели, както и техните разновидности.

SIP - самоносеща изолирана жица. Основният материал е алуминий; има опции със стоманена сърцевина от алуминий. Съществуват също видове SIP с голи носачи неутрални. Използва се за въздушни електропроводи. Изолацията на жицата е направена от омрежен полиетилен.Той е издръжлив и устойчив на UV лъчи, така че се използва на открито, без гофриране. От опората на електропровода, SIP се простира през въздуха до къщата.

CIP

За монтиране на самоносеща тел, различни данни: пробивни скоби, удължители, изолационни кутии. Надеждното захранване изисква използването на всички тези устройства. SIP връзка с меден вход в къщата трябва да се извърши чрез клемни блокове или болтова връзка с полагането на метална шайба. SIP тел може да се използва за полагане на открито на стената. В този случай тя трябва да бъде поставена вътре гофрирана тръба за защита срещу триене и механични повреди.

Предимства:

 • устойчивост на UV лъчи;
 • висока якост на изолация;
 • не изисква допълнителни кабели за окачване.

недостатъци:

 • изисква допълнителна защита при полагане на стената.

Свързване на жилищна сграда с SIP проводник

PVA - винилова изолация, свързване. Ядрото е мед, многожично. Броят на ядрата е от 2 до 5 на различни секции. Основната цел на този проводник са удължители, свързващи градинска и градинска техника, електроинструменти за домашни грижи. Благодарение на дизайна си, жицата е много гъвкава и идеална за свързване, например, на косачки в страната. Следователно експлоатационният живот на този проводник е 6 години PVA не е предназначен за окабеляване или свързване на различни обекти.PVA тел

Предимства:

 • гъвкавост;
 • устойчивост на абразия;
 • плътна изолация;

недостатъци:

 • кратък експлоатационен живот;
 • ограничен обхват.

VVG кабел, Той е най-универсалният проводник за монтаж на улицата, включително на открито. Марката означава:

 • B - изолация от винилна сърцевина;
 • В - винил покритие;
 • G - липса на броня (гола).

VVG

Сърцевините са изработени от монолитна мед. Ако началната буква е „A“ (AVVG), тогава основният материал е алуминий. Броят на ядрата е от 2 до 5. В момента има много опции за такива продукти с подобрени характеристики за безопасност:

 • VVGng - не поддържа изгарянето;
 • VVGNG-LS - забавител на горенето, с ниска димна емисия;
 • VVGng-LT - не изгарящ, с ниска токсичност за дим;

VVG може да бъде положен по стените на сградите, конструкции, виси на кабел, лежи в земята. Но във всички тези случаи кабелът трябва да бъде допълнително защитен. Когато се монтира на улицата, на стените и по други начини, проводникът се поставя в полиамидна гофрирана тръба, тави и др. метален маркуч.

Провеждане на кабели

При окачване на кабел - в гофрирана тръба не си струва да използвате сива PVC гофриране, тъй като често не е устойчива на UV лъчение (има и стабилна такава, консултирайте се с производителя или на опаковката). По-добре е да използвате черно или синьо HDPE гофриране, изработено от полиамид или метален маркуч (когато се полага по протежение на горима повърхност, например, на фасада).

за кабелна инсталация в земята проводникът също се поставя в гофрирането, но не в същия, както е показано по-горе, а в твърда гофрирана HDPE тръба. Това е за защита от механични повреди.

Земна тръба

Предимства:

 • гъвкавост;
 • дълъг експлоатационен живот

недостатъци:

 • изисква допълнителна защита при отваряне.

VVG има модификация на VVSG. Буквата "С" показва наличието на стоманен кабел. Този кабел е самоносещ. Такъв кабел се използва за свързване на предмети през въздуха вътре в помещения, хангари и т.н.

VVSG кабелИзолацията на този проводник остана от PVC, така че слънчевата светлина ще го унищожи. Използвайте такива проводници за окачване на улицата не трябва да бъде.

VBbShv, Основният материал е мед, има алуминиеви аналози с буквата "А" в началото на марката (AVBbShv). Производителите произвеждат тези кабели с брой ядра от 1 до 5. Марката означава:

 • B - изолация от винилна сърцевина;
 • BB - броня без възглавница;
 • Shv - маркуч от винил.

Този кабел е предназначен за външен монтаж в земята без допълнителна защита.Може да се монтира в тави по стените на сградите, но поради ниската си гъвкавост, голямо тегло и размери това е трудно да се направи. Препоръчва се да се постави проводник в тръбата само когато минава под пътя, за да се намали налягането на почвата.

AVBBSHV и VBBSHV

Предимства:

 • висока устойчивост на механични повреди;
 • не изисква допълнителна защита.

недостатъци:

 • голямо тегло;
 • неудобен за инсталиране;
 • е необходимо заземяване на бронята.

Бих искал да говоря и за телефонни кабели. Технологията на инсталиране на телефонни проводници е подобна на полагане на електрически. Можете да ги поставите през въздуха по кабел, по стените на сградите, върху огради. Когато инсталирате в земята, струва си да поставите телефонния кабел в тръбата или да използвате бронирани проводници.

При издърпване през въздуха се използва PRPPMt кабел. Такъв проводник в дизайна има кабел за окачване.

заключение

За да обобщим, накратко посочвайки как да положите кабела на улицата и коя марка е подходяща за различни поводи:

 1. Ако имате VVG и неговите модификации - на улицата той трябва да бъде положен в гофриране, устойчив на UV лъчение или в метален маркуч.
 2. По въздух VVG се полага само върху кабел и в гофриране. Кабелът е необходим за отстраняване на товара от сърцевините, гофрирането за защита от UV лъчи.
 3. Без кабел можете да положите SIP.
 4. Ако искате да положите кабел на улицата в земята, тогава VVG се полага в тръба (гофрирана от HDPE или метал), а без тръба можете да положите бронирани кабели от типа VBBSHV
 5. PVA, сферичен винт и други проводници се използват за удължителни кабели, трансфери и други неща, те не са подходящи за окабеляване.

Сега знаете как да изберете кабел за улицата и какво трябва допълнително да предвидите. Надяваме се, че предоставената информация е била полезна и интересна за вас!

Свързани материали:

Зареждането ...

Добавете коментар