В каква фаза трябва да се свърже електрическият котел?

Олег пита:
Добър вечер, исках да ви попитам. Имам бойлер от 15 киловата, кой кабел, тоест каква секция трябва да започна с него и към коя фаза трябва да го свържа (имам три фазови линии), с коя група електрически уреди може да се комбинира. Имате добра статия, в която е описано подробно към коя група принадлежи към коя фаза, но електрическият бойлер отсъства там и не знам към коя група принадлежи.
Отговорът на въпроса:
Добре дошли! Ако електрическият котел е трифазен - свържете се към три фази. С такава мощност предполагам, че е проектиран да се свързва към поне две фази (380V). Обикновено в котлите е възможно да пренаредите джъмперите така, че да се свържете към еднофазна или трифазна мрежа.

Сечението на кабела зависи от схемата на свързване, във вашия случай 15 кВт е около 68 A ток за една фаза - не е по-малко от 10 mm², а по-добре всички 16 mm². Ако за три фази, токът във фазата ще бъде около 23А, за това са ви нужни повече от 4 mm².

Ако обаче се свърже към еднофазна мрежа, тогава как да разбера към коя фаза трябва да го свържете? Вие сами можете да определите в щита къде има фаза А, къде В и къде С? Правилно не можете. Следователно мощните потребители са свързани към фазата, която е най-малко заредена във вашия щит. Това е значението на разпределителното табло.

Зареждането ...

Добавете коментар