Инструкции за работа на светломера

С помощта на светломер можете бързо и точно да измерите осветеността в стаята. Това е необходимо, за да се сравни действителното ниво със стандартите и след това е възможно да се подобри нивото на осветление в стаята. Факт е, че лошата осветеност води до лошо зрение, цялостно благополучие и дори производителност на труда. В тази статия ще ви кажем как да използвате светломер, като предоставите инструкции за използване на стрелка и електронен (модерен) инструмент.

Циферблат

Така че, за да измервате осветеността на работното място с помощта на светлинен уред за стрелка, трябва:

  1. Поставете устройството в хоризонтално положение, насочвайки фотоклетката към източника на светлина.
  2. Поставете подходяща дюза на фотоклетката.
  3. Вземете показанията, като натиснете левия или десния бутон, в зависимост от ситуацията. Левият бутон ви позволява да четете показанията от долната скала (до 30 Lx), а десният бутон от горната (от 0 до 100 Lx). Освен това всяка дюза има свой собствен коефициент на затихване на светлинния поток, следователно е важно да се вземе предвид този момент, който е ясно описан във видео урока, предоставен по-долу (модел U-116):

Също така, когато използвате електромера, трябва да вземете предвид няколко важни изисквания:

  • върху фотоклетката не трябва да пада сянка;
  • преди работа стрелката трябва да е на нула, ако това не е така, използвайте коректора, за да го зададете на нула (за това ще ви е необходима отвертка);
  • източници на електромагнитно излъчване, разположени в близост до светломера, могат да причинят смущения и, съответно, грешки в измерването, така че трябва да ги премахнете за продължителността на измерванията;
  • ако с инсталираните дюзи осветеността, показана на дисплея, е по-малка от 30 Lux, е необходимо да извадите дюзите и да използвате измервателен уред с отворена фотоклетка.

Снимка Ю-116

Това е цялото ръководство за инструкции на светлинния уред за стрелка. Както можете да видите, няма трудности при измерването. Основното е да се вземат предвид предоставените препоръки и изисквания.

Електронно устройство

Използването на електронен светломер е много по-лесно. Всичко, от което се нуждаете, е да включите захранването и да изберете подходящата функция. Устройството автоматично избира желаното съотношение и извършва измервания. Що се отнася до функциите, в допълнение към измерването на осветеността в стаята, някои модели ви позволяват също да измервате коефициента на пулсация и яркостта на източниците на светлина. Ще разгледаме накратко как да използваме всяка от функциите, като използваме примера на RADEX LUPINE модела.

За да измерите коефициента на пулсация с метър за светлина, трябва да го включите и да натиснете бутона "P". След това поставете устройството в хоризонтално положение (ако е измерен коефициентът на пулсация на таванните лампи) или го насочете към източник на светлина (например, настолна лампа, както е на снимката по-долу). След това прочетете показанията и направете съответните заключения.

Ripple коефициент

Важно! Измерванията могат да бъдат повлияни от светлина от други източници на осветление, движение при използване на светломер (следователно, той трябва да лежи неподвижно) и дори чужди предмети, като падащ лист. Обмислете тези фактори, ако искате да направите измервания възможно най-точно.

Ако искате да измервате осветеността на помещение с луксметър, тогава трябва да го използвате в съответствие със следните инструкции:

  • позиционирайте измервателния уред хоризонтално по посока на източника на светлина;
  • натиснете бутона "E";
  • получете резултата на дисплея.

Имайте предвид, че другите светлини, които са включени или лампите влияят на показанията, така че ако искате да измерите нивото на осветеност от един конкретен излъчвател на светлина, например полилей, всички други светлини трябва да бъдат изключени.

Осветление на работния плот

Важно! за какво трябва да бъде нивото на осветеност в съответствие с GOST, можете да разберете от нашата статия!

Е, последната функция, която можете да използвате в RADEX LUPINE, е да определите яркостта. Най-често яркостта се определя от монитори и телевизионни екрани. За да проверите независимо яркостта на осветлението, трябва да поставите чисто бял фон на екрана, който проверявате, натиснете бутона L, поставете фотоклетката на 1 см от екрана и вземете резултата. Препоръчително е да държите светломера неподвижен, за да получите точна стойност. Също така, за да определите яркостта, се препоръчва да извършите няколко измервания и да изчислите средната стойност.

Пример за използването на този електромер е даден във видеото:

Друг доста популярен модел е HS1010. Как да го използвате е описано в това видео:

Това е всичко, което искахме да ви кажем как да използвате светломера. Надяваме се, че предоставената инструкция е била полезна!

Със сигурност не знаете:

Зареждането ...

Добавете коментар