Къде и как да подредите търговски обекти в банята

За електрическите уреди банята е място с повишен риск от токов удар. Ето защо към инсталирането на контакти в него трябва да се подхожда с особена отговорност. За да се изключи токов удар, се използват или защитени продукти, или захранване с ниско напрежение, например до 12V. Ще говорим за това как и къде да инсталирате контакти в банята според GOSTs в тази статия.

Какво оборудване и как да се свържете

Търговските обекти в банята обикновено използват:

  • за свързване на пералня;
  • сешоар;
  • за бръснач;
  • за осветени огледала;
  • за резервоар за вода;
  • за отоплени кърпи и други.

Мощните потребители, като например моментални бойлери с мощност над 3,5 kW, трябва да бъдат свързани към мрежата директно от отделна машина и чрез устройство за остатъчен ток (RCD). Или чрез Аварийно прекъсвачи с изключителен ток не повече от 30 mA. Това е нормализирано количество и откъде ще го получим ще бъде описано по-долу.

Модерно решение е система за защита от течове на вода. Това ще ви позволи да спасите жилището и съседите си от наводняване по време на спешна ситуация или ако забравите да изключите водата. Така че, на етапа на ремонт, за да се предпазите от течове, е необходимо да положите отделен кабел в банята, от щита. Управляващият модул трябва да бъде свързан към мрежата за променлив ток с помощта на устройство за остатъчен ток (RCD) или диференциален прекъсвач с изключителен ток не повече от 30 mA. Популярна система за защита от изтичане на вода е Neptun. Можете да прочетете повече за това в нашия преглед. Neptun Prow + Wi-Fi.

На фигурата по-долу виждате пример за схема на свързване на електрически нагревател:

Диаграма за свързване на котела

Свързването на отопление с кърпа към изхода не винаги е подходящо и естетически приятно, така че има смисъл да го свържете директно към прекъсвача, въпреки че неговата мощност обикновено не е толкова голяма, колкото тази на нагревателите.

Колко търговски обекта трябва да има? Ако пералнята е в друга стая, обикновено повече от 1-2 парчета не са инсталирани, а ако машината в същата стая и в допълнение към нея има бойлер - 3-4 броя.

Изисквания за PUE и други разпоредби

Банята е разделена на зони, които показват допустимостта или недопустимостта на инсталиране на електрическо оборудване в тях. Фигурата по-долу показва накратко схематично тези зони и разстояния до елементите на банята - вана, мивка и др. За повече информация за тях вижте GOST R 50571.11-96 (IEC 364-7-701-84) Електрически инсталации на сгради. Част 7. Изисквания за специални електрически инсталации. Раздел 701. Бани и душове.

Зони за баня

Зони за електрическа безопасност на банята:

  • 0 - това е директно там, където има вода (мивка, табла за душ и т.н.).
  • 1 - обгражда предишната зона, обикновено съседни стени.
  • 2 - се намира на разстояние 60 см, а за душ кабина и подобни съдове с не правоъгълна форма в радиус 60 см от краищата на зона 0.
  • 3 - условно безопасни. Той се намира извън втория, тоест на повече от 60 см от умивалниците и други неща.

Можете да намерите по-подробно описание в горния GOST. И какво ни казват изискванията на PUE? За целта се обръщаме към клауза PUE 7.1 и разглеждаме някои откъси от текста:

7.1.40 описва изискванията за окабеляване. В него се посочва, че едновременно отваряне на кабела и скрито окабеляване, Допустимата температура на изолацията им трябва да бъде най-малко 170 ° C.

7.1.47 описва допустимостта на инсталиране на определени продукти в банята в съответните области (таблицата е съставена от оригиналния текст):

зона Клас на сигурност Какво може да се използва
0 IRH7 електрически уреди с напрежение до 12 V, а източникът на енергия трябва да бъде разположен извън тази зона;
1 IRH5 само бойлери
2 IPX4 (IPX5 за обществени пространства) бойлери и осветителни тела от клас на защита 2
3 IPX1 (IPX5 за обществени пространства) Всички останали

* Монтаж на разклонителни кутии, разпределителни уреди и устройства за управление не е разрешен в зони 0, 1 и 2.

7.1.48 разглежда възможността като цяло да се инсталират стенни контакти в банята. Позовава се на факта, че не е възможно да се монтират електрически контакти в обществени душове, но в баните на апартаменти или хотелски стаи е възможно да се инсталира само в 3 зони, според GOST R 50571.11-96. В същото време те трябва да бъдат свързани чрез изолационни трансформатори (което в повечето случаи не е удобно и скъпо) или чрез RCD и дифлавомати с изключителен ток не повече от 30 mA. Също така продуктите за окабеляване се инсталират на разстояние не по-малко от 0,6 метра от вратите на душа.

Така че, да обобщим, къде да инсталирате контактите в банята и как да се свържете в съответствие с GOST?

Според стандартите PUE и GOST те трябва да бъдат свързани чрез RCD с изключващ ток не повече от 30 mA, разположен не по-близо от 60 см от вратите на душ кабината и е разположен в 3 зони. В този случай окабеляването може да бъде скрито и отворено. Поставете разклонителни кутии на същото разстояние и още по-добре извън банята.

Местоположение на търговски обекти в банята

От това следва също, че местоположението на електрическите точки се избира само според зоните. Не е регламентирано на каква височина от пода или на какво разстояние от тавана е допустимо. Инсталирайте ги така, че да е удобно да свързвате и изключвате електрическите уреди. Също така, помислете за възможността за разпръскване или потоци вода на електрически уреди и техните съединители за свързване - трябва да се изключи.

Това означава, че инсталирането на контакти е забранено и в умивалника в банята. Необходимо е да ги отведете в зона 3, т.е. На 60 см от него, и ако е по-близо, тогава използвайте в този случай продуктът се изисква със защита IPx4, тоест със защитен капак. Отличен пример е серия от висококачествени продукти за надземно окабеляване Legrand Plexo:

Legrand plexo

Не си струва да инсталирате дори такива защитени продукти над или под мивката, тъй като не можете да предвидите къде ще тече водата, ако някъде са повредени водоснабдителните елементи. Спазването на PUE е ваша безопасност.

Прочетете повече за IP степен на защита можете да разберете, като отидете на статията, към която се позовахме.

Схема на свързване и инсталация

Както бе казано, електрическото оборудване в тази стая е свързано чрез RCD. В идеалния случай ще бъде добре, ако всички контакти и устройства са свързани чрез отделна машина, но това не винаги е възможно без капиталови инвестиции и без shtrobleniya, Диаграмата за връзка е показана по-долу.

Свързване на контакта чрез RCD и автоматична машина

В зависимост от това как можете да подредите контактите, преди или след полагането на плочките, ще трябва да надстроите електрическата верига на банята. Можете да използвате надземни или вградени аксесоари за окабеляване. Цитираното PUE не указва дали има разлика в тяхната инсталация.Следователно е допустимо да се постави външно окабеляване в банята, както и във всички останали, например в кабелни канали.

Не забравяйте да инсталирате вградените модели в контакта вътре в стената. В инсталацията няма специални разлики, освен че трябва да направите дупка в плочката с повишена грижа, за да не я нарежете.

Плочка розетка

За да направите това, ако няма диамантена корона, с помощта на специална тренировка за писалка за плочка се правят серия отвори в кръг, след което кръгло парче плочка се отрязва и дупка се издълбава в основния материал на стената.

Пробиване на дупки в плочка

 

Видеото по-долу ясно показва как да инсталирате изход в банята:

За да се намали рискът от токов удар, всички живи части (метал) трябва да бъдат свързани в една верига за потенциално изравняване и заземен.

Потенциална система за изравняване

заключение

Да обобщим и да отговоря накратко на въпроса "къде да поставим и кой да изберем изхода за банята." Инсталирайте ги на разстояние не по-голямо от 60 сантиметра до мивката, душа и т.н. В този случай можете да използвате продукти с клас на защита IPx1, а ако трябва да инсталирате по-близо - изберете място, така че да няма шанс да пръскате части под напрежение под напрежение. В този случай гнездото трябва да бъде със защитен капак и да има клас на защита от влага не по-нисък от IPx4.

Освен това можете да инсталирате гнезда в шкафа, както е показано на снимката по-долу:

Изход в шкафа

Накрая препоръчваме да гледате полезно видео по темата:

Сега знаете къде и как да инсталирате изводи в банята в съответствие с изискванията на ПУП. Надяваме се, че предоставените препоръки са ви били полезни!

Свързани материали:

(4 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар