За какво е фаза, нула и основа?

Известно е, че електрическата енергия се генерира в електроцентралите, използвайки генератори с променлив ток. След това чрез електропроводи от трансформаторни подстанции електроенергията се доставя на потребителите. Нека да разгледаме по-подробно как се доставя енергия на входовете на многоетажни сгради и частни къщи. Това ще стане ясно дори на манекените в електричеството каква е фазата, нулата и заземяването и защо са необходими.

Просто обяснение

Така че, за начало, с прости думи, ще ви кажем каква е фазата и неутралните проводници, както и заземяването. Фаза е проводник, по който токът тече към потребителя. Съответно нулата служи за гарантиране, че електрическият ток се движи в обратна посока спрямо нулевата верига. В допълнение, целта на нулата в окабеляването е да изравни фазовото напрежение. Заземеният проводник, наричан още заземен, не се захранва и е предназначен да предпазва човек от токов удар. Прочетете повече за заземяване Можете да разберете в съответния раздел на сайта.

Цвят на тел

Надяваме се, че нашето просто обяснение ни помогна да разберем какво са нулата, фазата и земята в електричеството. Препоръчваме ви също да изучавате цветни маркировки проводници, за да разберете какъв цвят е фазовият, неутрален и заземен проводник!

Ние задълбаваме в темата

Потребителите се захранват от намотките с ниско напрежение на понижаващ трансформатор, което е съществен компонент от работата на трансформаторна подстанция. Връзката на подстанцията и абонатите е следната: към потребителите се подава общ проводник, отклоняващ се от мястото на свързване на намотките на трансформатора, наречен неутрален, заедно с три проводника, представящи изводите на другите краища на намотките. С прости думи, всеки от тези три проводника е фаза, а общият е нула.

Между фазите в трифазна енергийна система възниква напрежение, наречено линейно. Номиналната му стойност е 380 V. Нека определим фазовото напрежение - това е напрежението между нула и една от фазите. Номиналната стойност на фазовото напрежение е 220 V.

Електрическата система за захранване, в която нулата е свързана със земята, се нарича „система с мъртво заземен неутрал“. За да стане изключително ясно дори за начинаещ в електротехниката: под „земята“ в електроенергийната индустрия се разбира заземяване.

Заземена неутрална система

Физическото значение на заземен неутрал е следното: намотките в трансформатора са свързани към "звезда", докато неутралът е заземен. Нулата действа като комбиниран неутрален проводник (PEN). Този тип връзка със земята е типичен за жилищни сгради, принадлежащи към съветската сграда. Тук, на верандите, електрическият панел на всеки етаж е просто затворен и не е предвидена отделна връзка със земята.Важно е да се знае, че свързването както на защитния, така и на неутралния проводник към тялото на екрана е много опасно, тъй като има възможност работният ток да премине през нула, а потенциалът му да се отклони от нула, което означава възможност за токов удар.

За къщи, принадлежащи към по-късна конструкция, от трансформаторната подстанция са предвидени същите три фази, както и отделен неутрален и защитен проводник. Електрическият ток преминава през работния проводник, а целта на защитния проводник е да свърже проводимите части към заземяващата верига, налична в подстанцията. В този случай в електрическите панели на всеки етаж има отделна шина за отделно свързване на фазата, нулата и земята. Заземителната шина има метална връзка с тялото на щита.

Известно е, че натоварването сред абонатите трябва да се разпределя равномерно във всички фази. Не е възможно обаче да се предвиди предварително какви мощности ще бъдат консумирани от един или друг абонат. Поради факта, че токът на натоварване е различен във всяка отделна фаза, се появява неутрално отклонение. В резултат на това възниква потенциална разлика между нулата и земята. В случай, че напречното сечение на неутралния проводник е недостатъчно, потенциалната разлика става още по-значителна. Ако връзката с неутралния проводник е напълно загубена, тогава има голяма вероятност от аварийни ситуации, при които напрежението се приближава до нулевата стойност във фази, натоварени до предела, и има тенденция към стойност от 380 V в незаредени фази, което води до пълна повреда на електрическото оборудване , В същото време случаят на електрическото оборудване е под напрежение, опасно за здравето и живота на човека. Използването на отделен неутрален и защитен проводник в този случай ще помогне да се избегне появата на такива аварии и да се гарантира необходимото ниво на безопасност и надеждност.

В крайна сметка препоръчваме да гледате полезни видеоклипове по темата, които дават дефиниции на понятията фаза, нула и заземяване:

Също така препоръчваме да прочетете:

(19 гласа)
Зареждането ...

11 коментара

 • Paul

  "Токът се движи в обратна посока към нула" ...
  токът в нашите контакти се редува, каква посока може да има?
  през цялото време той сменя посоките 50 пъти в секунда, защо във всички статии за фаза и нула обяснението започва с тази „посока“?

  отговор
 • Майкъл

  Все едно, не е много ясно дори за моите 35 години и трудов стаж като програмист в продължение на 15 години.

  отговор
 • Майкъл

  Защо "фаза" се нарича фаза?
  Защо "нула" се нарича така?
  Защо в старите жилищни сгради не са направили заземяване?

  отговор
  • Admin

   Нула, защото при нас е заземен неутрален. Тоест в идеалния случай на този проводник трябва да има нулев потенциал. Фазата се нарича фаза, тъй като изходът на генератора е трифазен, системата за захранване е трифазна и това е една от тях. Нулата също напуска генератора, когато намотките му са свързани със звезда, точката на свързване е нула.
   Ако вземете разделителен трансформатор - 220/220 - на вторичната намотка няма да има нула, тъй като и двете са "във въздуха", тоест нито един от тях не е заземен - това се нарича изолиран неутрален, използва се например в схеми за осветление на кранове в производството ,
   Всъщност всички къщи бяха заземени, щитовете на апартаментите бяха заземени, в някои случаи ваните. Но в апартаментите имаше двупроводна система за захранване. Има няколко причини:
   1. Икономически. Полагането на три проводника е по-скъпо и работата ще бъде извършена елементарно по-дълго.
   2. Нямаше такова изобилие от мощни и сложни домакински уреди.
   3.Забелязахте ли, че в старите апартаменти, където все още стоят стари метри, има две тапи, или керамични, или една автоматична, а втората керамична с предпазител? От древното дърво е имало напрежение от 127 волта в мрежата, след това те са преминали на 220V, но незабавно преобразуването на всички щрангове и трансформаторни подстанции е дълго, скъпо и не винаги е възможно, затова в апартаментите са въведени две фази, а линейното напрежение в 127V мрежата е 220V. Искам да кажа, че системата за електрозахранване беше модернизирана с нарастването на потребителското търсене. Съответно изискванията за електрическа безопасност се промениха - SNiPs, PUE и т.н.
   В модерен апартамент има много мощни електрически уреди, когато се използват, което има голям риск от получаване на токов удар, например, когато фазата проникне в корпуса.

   отговор
   • Александър.

    Все още нищо не разбрах, звездата, въздухът беше нула, но тогава не нула. Защо точно 380, а не 325 или 360? Изглежда, че биха искали да обяснят за манекени, но отидоха при самоварите.

    отговор
    • Admin

     Каква звезда е въздух? 380, защото така решиха. Защо 220? Защото избраха такъв стандарт за напрежение, защото в Америка 110, а в действителност 110 + 0 + 110, са в антифаза. Защото, защо, и 50 херца. Звездата беше избрана, защото е възможно да се получи 380 между фазите в същата линия и корен с 3 (1,71) пъти по-малко - 220 между фаза и нула. Какво искаш да попиташ? Пишете ясно, моля!

     отговор
 • Владимир

  Някои обясняват какво е фаза / нула / земя; други - как да определим къде е фазата, къде е нула, къде е земята…. И никой няма да ми обясни ЗАЩО за мен да знам това при извършване на електроинсталационни работи у дома. Не мога да намеря обяснение ЗАЩО, ЗА КОЙТО „домашен господар“ да знам къде е фазата, къде нулата? Какво е практическото приложение на тези знания? Трябва ли да наблюдавам нещо и да не се обърквам по време на инсталацията и каква е опасността? Всички пишат: много е важно да знаем къде е фазата, къде е нула. И защо, никой не обяснява. Е, тогава утре ще се изтегля от един изход към поредица от търговски обекти. Или ще реша да направя окабеляване за някоя лампа под превключвател с два / три клавиша. Трябва ли да знам къде е фазата, къде е нулата? Ако е необходимо, тогава защо, за какво? Обяснете добрите хора.

  отговор
  • Nedoelektrik

   Е, вижте. По време на фазата токът тече до нула. За гнезда, без значение къде свързвате фазата и къде на нула. Но заземяването служи малко за друго. Правилно се нарича заземяване - "Защитно заземяване." Само по себе си това означава, че се изисква само за защита на електрическите уреди и на самия човек. За да направите това, има RCD (устройство за остатъчен ток). Изглежда като обикновен БА (високоскоростен автоматик), може би единствената разлика е наличието на бутон върху него (бутон Т или друг тест). Където в къщите няма заземяване, някои "занаятчии" правят джъмпер (да кажем на същия изход) от нула до мястото на закрепване на защитния проводник. И всичко изглежда работи! Nooooooh ... Ако изведнъж в схемата на самата къща фазата и нулата се променят (те се смесват), тогава вашият проводник ще стане нула и фазата ще бъде нула, а тъй като майсторът свърза нула (джъмпер) към земята, тогава вашите електрически уреди могат да кажат " нека да се сбогуваме “и за един те ще започнат да се бият с токов удар))))

   отговор
  • Поликарп

   Например за правилното свързване на крушката на Илич. Фазата преминава през превключвателя и нула веднага към полилея.

   отговор
 • Станислас

  Втората фигура показва как нулата е заземена (в земята), но откъде идва нулата в апартаментите? Тоест, само трифазни проводници са подходящи за панела на апартамента?

  отговор

Добавете коментар