Защо имам нужда от реле за максимален ток?

Токовото реле се използва за защита на електрически машини и електрически инсталации от аварийни условия и аварийни ситуации. Най-често с тези устройства са оборудвани електрически двигатели, силови трансформатори и друго промишлено оборудване. В тази статия ще разгледаме устройството, принципа на работа и целта на релето свръхток, така че да знаете за какъв апарат е и за какво е.

Предназначение и принцип на действие

Това устройство е проектирано да следи величината на тока в определен участък от мрежата. Ако зададената стойност е надвишена, PMT се превключва, подавайки сигнал на задвижването, което ще дезактивира секцията на веригата или ще включи алармения панел.

PMT схема на свързване

Всеки елемент: релейна защита, стартери, контролери, двигатели, трансформатори в електрическата мрежа, има свой собствен максимално допустим ток. Използването на реле за максимален ток вместо прекъсвачи или предпазители има своето предимство поради селективност, В този случай е възможност да изключите определена част от веригата, без да засягате други.

RTM снимка

Дизайнът на текущото реле е представен от следните елементи:

Текущо реле устройство

Можете да разберете как работи релето свръхток и как да го конфигурирате от видеото:

класификация

От своя страна устройствата са разделени на няколко вида измервания: първични и вторични. Първият тип е свързан директно с устройството с неговите открития. Такава връзка е често срещана в мрежи до 1000 волта.

Вторият тип ПМТ (на снимката по-долу) е свързан чрез токов трансформатор, измерващ вторичния ток, който е пряко пропорционален на първичния и с порядък по-малък, отколкото в измерената верига. Прилагайте този тип връзка в мрежи с високо напрежение.

RT-40

От своя страна релетата за вторичен ток са разделени на индукционни и електромагнитни, диференциални, електронни. Принципът на работа на диференциалния тип изпълнение е да се сравни силата на тока към и след потребителя. При нормални условия тази стойност трябва да е една и съща. Ако параметрите са различни (например по време на късо съединение), РМТ затваря контактите, в резултат на което повредената линия се изключва от мрежата.

Пример за диференциално реле е устройство за остатъчен ток, която се използва широко както в ежедневието, така и в производството.

Забележка

Изборът на релето за максимален ток се дължи на техническите спецификации, необходимите параметри, максималния праг на натоварване на управлявания механизъм. Съвременните токови релета са малки и могат да бъдат инсталирани директно в контролния шкаф. RMT имат огромен диапазон от настройки и настройки, променлив алгоритъм на работа, както и възможност за показване на действителната стойност на цифров дисплей.

RMT-101

В крайна сметка препоръчваме да гледате още едно полезно видео по темата:

Така че разгледахме какво е релето за максимален ток, каква е неговата цел, устройство и принцип на работа.Надяваме се, че предоставената информация е била полезна и интересна за вас!

Също така препоръчваме да прочетете:

Зареждане...

Добави коментар