Защо имам нужда от фазов превключвател и къде се използва

Безпрепятствената работа на електрическите уреди винаги е спешна задача за електротехниците и специалистите в областта на енергоснабдяването. Изискванията за непрекъсната работа са представени във фабриката, в лечебните заведения, комплексите за сигурност и у дома. Това изискване може да бъде изпълнено по различни начини: използване автоматично влизане в резерва (ATS) с допълнителна линия, ATS с непрекъсваеми захранващи блокове или фазов превключвател. Първият вариант най-често се използва в трифазни инсталации, вторият и третият и в еднофазни. Всъщност превключването между фазите е ATS, където допълнителни линии се вземат от една от двете неизползвани фази на конвенционална трифазна мрежа. Това обаче е казано в обобщен вид, нека разгледаме по-подробно устройството и принципа на работа на фазовия превключвател.

Устройство и принцип на работа

Фазовият превключвател е устройство, което свързва вместо основната фаза всяко друго, в което напрежението е по-близо до нормалното, когато основната линия на захранване изчезне или надхвърли зададените граници. Ако все още не разбирате за какво е това устройство, нека разгледаме по-отблизо.

От определението следва, че към входните клеми на фазовия превключвател се подава трифазна мощност и един излиза от нея, качеството на напрежението на което е най-близко до нормалното. Самото превключване става по време на скокове, оттегляния или пълното изчезване на основния. Изборът на основната линия се извършва в зависимост от конкретната опция. Оттук следва ограничение - фазовият превключвател трябва да работи в трифазна мрежа. Може да се използва за генератор, но тогава трябва да помислите как да генерирате контролен импулс, за да го стартирате. Устройството може да бъде ръчно и автоматично.

наръчник

автоматичен

Принципът на работа е да се сортира през линиите, докато се намери тази, която има оптимални параметри чрез превключване на релейната група от микроконтролера.

В допълнение към автоматичните фазови превключватели, често се срещат и ръчни опции. Ръчният превключвател е трипозиционен превключвател, понякога наричан „чанта“. В същото време в продажба има превключвател с 2 и 4 позиции в зависимост от нуждите на потребителя.

Механичните механични модели на превключватели са необходими не за превключване на товара, а за превключване на линията, измерена с волтметър. Редът за превключване може да се различава, например, 0-1-0-2-0-3, където 0 - всички фази са деактивирани, а 1,2 и 3 са номерът на избрания ред. Мощните модели са удобни за използване, за да обърнете двигателя или да свържете товара, можете да направите превключване под напрежение.

Внимавайте превключването на 3 позиции не е факт, че ще превключи на три фази, може би позицията му е 1-0-2, т.е. първата двойка контакти е затворена, а втората двойка контакти е изключена.Прочетете документацията за нея и проверете схемата на превключване; ако няма документация, можете да я проверите с обичайното набиране.

Как да изберем фазов превключвател

Разгледахме как работи фазовият превключвател, сега нека разберем какво трябва да разгледате, когато избирате автоматични модели. В допълнение към параметрите на захранването към PF се добавят функции, които опростяват процеса на настройка и работа.

На първо място е ток, За да може фазовият превключвател да пасне на вашата система за захранване, основният критерий, който трябва да разгледате, когато избирате, е допустимият ток. Не купувайте устройство, чийто ток надвишава номиналния ток на машината за въвеждане. въпреки че избирателност на защита Той трябва да осигурява безопасен режим на работа, но няма да е излишно да приведете захранването в съответствие с допустимия ток и мощност.

Номинален ток

Вторият параметър е възможност за регулиране, При евтините превключватели обикновено не е възможно да се зададе стойността на минималното и максималното напрежение в мрежата за захранване, при която се извършва превключването, изборът на приоритетната фаза. Минималният набор от настройки е да се зададе минималното напрежение, при което устройствата могат да работят, максималното. В по-модерните модели можете да коригирате времето, след което трябва да опитате да преминете към основната фаза и други настройки.

PEF-319 с регулируеми параметри

Третият параметър е метод за показване и индикация, В по-прости модели има LED индикация, обикновено един светодиод на фаза и допълнителен индикатор „ALARM“. Когато линията е нормална и натоварването е свързано към нея, съответният светодиод светва например в зелено, когато линията е нормална, но е в режим на готовност - светодиодът мига, когато има проблем по всички линии - индикаторът ALARM светва. В по-напредналите модели е инсталиран седем сегментен индикатор или LCD дисплей. Целта на индикаторите: показване на стойността на напрежението, настройките, фазата и приоритетната фаза. Най-малко очевидният начин за индикация са отделните светодиоди, а най-очевидният е LCD.

Модерна индикация

Четвъртият параметър е функционален, Най-простият PF има набор от предварително зададени параметри на мрежата, приети като норма и се стреми да ги спазва. Но всяко електрическо устройство изисква индивидуален подход към мощността, обикновено то е 220 +/- 10% V, а в някои случаи толерансът може да бъде увеличен или обратното - намален. При по-напредналите модели тези стойности се задават чрез завъртане на винтовете или дръжките в желаното положение, според градуирането. Най-функционалните са модели с дисплей и сензорно управление. В същото време не трябва да приемате, че колкото по-просто - толкова по-лошо, често не трябва да преплащате пари за функции, които не са полезни.

Ако мощността на вашия превключвател не е достатъчна, за да отговори на вашите нужди, има два начина за решаване на този проблем:

 1. Купете превключвател, проектиран за повече ток.
 2. Инсталирайте електромеханичния превключвател така, че намотката е свързана към изходните клеми на фазовия превключвател стартер или контактор, По този начин целият товар ще падне върху силовите контакти на последните.

Област на приложение

Повтаряме, че преди да поръчате превключвател, трябва да знаете, че той изисква 3 фази за работа. Резервните линии са взети от допълнителни фази. Между фазите напрежението е 380 волта, нарича се "линейно", а между фаза и нула 220 волта се нарича "фаза". Те са взаимосвързани, но в тази статия няма да задълбаваме основи на електротехниката, Основното е да разберете, че за да се свържете с електрически мрежи, се нуждаете от трифазна мрежа, а именно 380 волта.

Превключване между фази в екрана

Както вече споменахме, това устройство се използва за свързване на резервна линия. Това работи само ако една от фазите на трансформатора е претоварена или възникне наклонение.В случаите, когато трансформаторът получава „лошо“ напрежение, е необходим автоматичен резервен вход от друга линия, фазовият превключвател няма да помогне в тази ситуация.

Агрегатите с непрекъсната работа се захранват от фазов превключвател. Предлагам да се разгледа обхватът в илюстративни примери.

В медицината:

 • устройства за поддържане на живота;
 • хладилници за лекарства в аптеките;

В производството и в офисите:

 • инструменти за автоматизация;
 • оборудване за контрол и наблюдение, което записва сигнали;
 • комуникационни съоръжения, стационарни радиостанции, диспечерско оборудване;
 • вентилационни системи;

В къщата:

 • газов котел;
 • система за сигурност;
 • видеонаблюдение;
 • интелигентна система за дома;

Схема на свързване

След покупката може да имате проблеми с това как да свържете фазовия превключвател. Ако нямате опит с електричество, е по-добре да не се опитвате, тъй като ще трябва да работите с високо напрежение в трифазна мрежа - 380 волта. В допълнение, неправилното използване и свързване на такова оборудване може да доведе до късо съединение между фазите.

Свързване на фазов превключвател

Фазовият превключвател е модулно устройство, което е инсталирано в щита на обекта върху din Rail, Пред него е инсталиран трифазен прекъсвач. След като инсталирате първичната верига, отидете в почивните дни. Но как да свържете вторичната верига зависи от модела на превключвателя. Схемата за свързване трябва да бъде посочена в техническия паспорт или друга подобна документация и може да се различава от производителя до производителя.

И накрая, препоръчваме ви да гледате видеото, което описва по-подробно какво е фазовият превключвател и как да го свържете в таблото за управление:

Фазов превключвател - бюджетен начин за повишаване на стабилността на електроснабдяването, той може да бъде особено важен извън града в къща, във ваканционно селище, където обикновено има прекъсвания в електричеството. Говорихме за това как да се свържете и къде да инсталирате, както и за всички параметри на такива устройства. Изборът на непрекъснато снабдяване зависи от вас въз основа на вашите нужди и бюджет.

Ще бъде полезно да прочетете:

(3 гласа)
Зареждането ...

Един коментар

 • Дмитрий

  Добър ден
  Можете ли да обясните втората схема на свързване на фигурата?

  отговор

Добавете коментар