Какво е ASU и за какво е?

В електричеството и енергията декодирането на абревиатурата ASU е устройство за разпределение на входа, понякога се нарича и OIA. Без този елемент от електрическата верига не може да се направи в захранването на жилищни сгради и обществени сгради. Днес ASU е затворена стоманена кутия, съдържаща голям брой устройства, използвани за контрол и отчитане на електроенергията, както и защита на свързаните потребители. В тази статия ще ви разкажем за какво е устройството за разпределение на входа, от какво се състои и какво може да бъде оборудвано

Цел и обхват

Предимно ASU служи за приемане и последващо разпределение на електрическа енергия. В допълнение, този елемент е проектиран да предпазва потребителите, свързани с него, от претоварвания, късо съединение, течове на ток и други извънредни ситуации. Трябва също да се отбележи, че устройствата за вход и разпределение се използват за отчитане на консумираната електроенергия, както и за контрол на правилното разпределение на товара в цялата електрическа мрежа. Е, трябва да се отбележи, че с помощта на разпределително устройство, инсталирано на входа, могат да се извършват оперативни операции за включване и изключване на оборудване, което е свързано с този раздел на веригата.

Снимката по-долу показва как изглежда:

Обслужване на ASU

Накратко, основната цел на устройството за разпределение на входа е да комбинира на едно място контролното и защитното оборудване, както и инструментите, необходими за измерване и отчитане на електрическата енергия. Благодарение на това всички устройства могат да бъдат сглобени компактно в съоръжението и контролирани от едно място, защитени от неблагоприятни метеорологични условия и други опасности.

Както казахме по-горе, ASU се използва не само в административни сгради и промишлени предприятия, но и в жилищни сгради (частни и много апартаменти). При изготвяне на проект за захранване се посочва местоположението на устройството за вход и разпределение, както и характеристиките на цялото оборудване, което ще бъде инсталирано в него. Според проекта ASU се сглобява и допълнително запечатва с електромер.

Схема на захранване

В частна къща ASU се използва, ако се наложи да разпределите товара в няколко сгради (баня, сервизно помещение, гараж, лятна кухня и др.). В този случай се инсталира основният ASU, след което е необходимо да се инсталира индивидуално разпределително устройство за всяка отделна сграда.

Опции ASU

Устройствата за разпределение на входа могат да бъдат оборудвани по различни начини, в зависимост от желанията на клиента и съществуващите изисквания. По принцип АСЕ в електроиндустрията са оборудвани със защитна автоматизация, електромер, измервателна апаратура и гуми.

Опции UVR

Ако говорим повече за компонентите на ASU, те са както следва:

 • Електромер.
 • Въвеждащ прекъсвач и въвеждащ RCD.
 • Групови прекъсвачи и UZO (или difavtomaty).
 • Гуми (заземителни, нулеви, проводими).
 • Проводници и кабели, необходими за превключване на цялото оборудване.
 • Сглобяеми клемни блокове за превключване на вериги.

Освен това, в зависимост от областта на приложение на разпределителните и разпределителните устройства, те могат да бъдат оборудвани с токови трансформатори, кварцови предпазители, ограничители на напрежение, волтметри, амперметри, разрядни устройства, защитно оборудване и други устройства. Както вече споменахме, пълният комплект на разпределителното устройство зависи от проекта за захранване и индивидуалните предпочитания на клиента.

Видове устройства за разпределение на входа

Последното нещо, за което бих искал да говоря в тази статия, е какви видове ASU са. И така, условно ги разделихме на следните разновидности:

 1. По номинален ток: 100, 250, 400, 630 A.
 2. По вид изпълнение: окачен, под.
 3. По уговорка: въвеждане, разпространение, вход-разпределение.
 4. На мястото на монтаж: вътрешен и външен. Тук е важно да се посочи, че степента на защита може да бъде от IP31 до IP65.
 5. По вид услуга: еднопосочна, двупосочна.
 6. Според броя на входовете: за 1 вход или за няколко (2, 3, 4).

Важно е да се отбележи, че самото разпределително устройство може да бъде едно-, дву-, трипанелно или повече (многопанелно). Размерите на кутията също зависят от нейната конфигурация и приложение.

Видове OIA

От маркировката на ASU става ясно какви характеристики има това устройство. Съкращението се дешифрира, както следва:

Маркиране на разпределителни устройства

И накрая, препоръчваме да гледате видеоклипа, който описва по-подробно как е подредена системата за управление на водата:

С това приключваме нашата статия. Надяваме се, че сега ви стана ясно за какво е устройството за въвеждане и разпределение и какви опции съществуват. Надяваме се, че предоставената информация е била полезна и интересна за вас!

(1 гласа)
Зареждането ...

3 коментара

 • ИРА

  На диаграмата броячът (1) И ГУМИТЕ (4) се смесват

  отговор
 • Бентън

  трудов стаж колко дълго? и къде е броячът?

  отговор
 • Бентън

  реверсивни прекъсвачи ....? те са били свободни през целия си живот

  отговор

Добавете коментар