Какво е захранващ кабел, за какво служи и къде се използва

В апартамент и в кола, както и в други стаи и райони на живота, не можете да направите без захранващ кабел, когато свързвате различни устройства и оборудване. Но, какво е това и как да го различим от другите видове електрически проводници? В тази статия ще разгледаме какво е захранващ кабел и за какво е предназначен.

дефиниция

Захранващ кабел - в широк смисъл, това е кабел за предаване на електрическа енергия, свързващ потребителите към захранването от разпределителни табла на промишлени и общински съоръжения. Традиционно се смята, че проводник за свързване на осветителни устройства с напречно сечение по-малко от 1,5 квадратни мм е осветление, а кабел за свързване на по-мощни устройства е захранващ кабел (това също не включва акустичен проводник за усилвател, мрежов кабел за компютър, телевизор) ,

В някои случаи осветителният проводник също се нарича захранващ проводник. Например, когато свързвате мощни осветителни устройства. Също така е честно да се нарече захранващ кабел усукана двойка за ретро окабеляване.

Кабелна разлика и дизайн

Има огромно разнообразие от електрически захранващи кабели в зависимост от размера и характеристиките на устройството. Всички характеристики на захранващия кабел зависят от условията, при които ще се използва, и от капацитета на потребителите, които ще захранва. Минималният дизайн на всеки продукт се състои от няколко важни елемента: проводима сърцевина, защитна изолационна обвивка на всяка сърцевина и кабел като цяло.

Проводимо ядро

Алуминият или медът са двата основни материала, които се използват за направата на проводими проводници. Изборът на тези материали се дължи на високите им проводими свойства (ниска устойчивост).

В електрически проводник може да има различен брой ядра с различни форми. Те могат да се състоят от единични проводници или с многожични медни сърцевини.

Защитна черупка

По характера и състава на съдържанието се разграничават няколко основни вида изпълнение:

  • каучук;
  • полиетилен;
  • хартия, импрегнирана с масло;
  • поливинил хлорид.

С гумената изолация се използват по време на инсталиране на системи с максимално напрежение 10 kV. Предимствата на тази изолация са ниската абсорбция на влага и добрата гъвкавост, опростявайки инсталирането на сложни писти. Основният недостатък е невъзможността за използване в отворени мрежи, поради нестабилността на този тип изолация към ултравиолетовите лъчи и озона.

KG кабел в гумена изолацияЗахранващ кабел с омрежена полиетиленова изолация се използва в мрежи с всяко напрежение и се разделя на групи според максималната стойност на напрежението. Първата група се използва при напрежения от 6 до 32 kV, втората от 45 до 150 kV, а третата от 220 до 330 kV. Това покритие може да издържи на много високи температури и влага, а също така има ниско тегло в сравнение с други видове.

XLPE изолиран кабел

С изолация от хартия, намазана с масло, се използва електрически захранващ кабел за предаване на електрическа енергия в мрежи с напрежение до 35 kV. За допълнителна защита срещу влага, механични и химични въздействия върху изолацията на хартия, такава жица има оловен плат. Алуминиевата обвивка не се използва в агресивна химическа среда, тъй като лесно се разрушава.

Кабел, изолиран с масло

PVC е един от най-често срещаните видове изолационни материали за електрически силови кабели в домакински и комунални мрежи с напрежения до 660 волта, както и в промишлени мрежи с ниско напрежение (1-6 kV). Най-разпространената се дължи на своята технологичност и ниска цена, както и на висока еластичност и негоримост.

PVC кабел

В допълнение към изолацията на сърцевината, кабелът обикновено има обща защитна обвивка, която служи за комбиниране на всички проводници и предпазване от агресивна среда, механични и други влияния. Освен това е изработен от различни полимерни материали, които не провеждат електрически ток, може да има различни дебелини, гъвкавост и други необходими свойства.

Етикетиране за кратко

За да се посочат различните свойства на захранващия кабел, в момента се използват различни видове маркировки. За да се посочат материалите на сърцевината и изолацията, се използват букви, които са маркирани на определени места и определят вида и предназначението на продукта.

Основният материал се обозначава с първия символ или отсъствието му. Например, с алуминиеви проводници в маркировката на вида на продукта, това се обозначава с първата буква "A" (например (A) VBBSHV). Ако символът отсъства, тогава това означава проводник с медни проводници.

Видовете изолация са обозначени със следните знаци след основния материал. "В" - означава покритие от поливинилхлорид (VVG), "С" - с изолация, покрита с хартия, "НР" - негорим с гумена изолация, а Р - означава полиетиленово покритие.

Защитната обвивка е маркирана, както следва: C - олово, O - защита на всеки отделно, A - алуминий, P - от полимерни материали, B - от поливинилхлорид.

Някои видове силови кабели имат броня за защита от външни отрицателни фактори и се маркират от вида и състава на бронята:

  • B и Bn: бронирана стомана и, съответно, незапалима бронирана стомана;
  • BBG: бронирана защита от стоманена профилна лента (включително със защита срещу гризачи);
  • К: от поцинковани кръгли проводници;
  • P: поцинковани плоски проводници.

В зависимост от екранирането, захранващият кабел може да бъде направен с меден екран по протежение на изолиран проводящ проводник (E), с общ екран за многожилен проводник (EO), запечатан дизайн (g).

Видовете горимост на материала в контейнера могат да бъдат определени чрез специалните символи, които са обозначени в края на цялата маркировка: “ng” - негорим проводник, “ng LS” - незапалима защита, която има ниска емисия на вредни вещества.

Съществуват и видове, които се изпълняват с кабел вътре, с UV защита, с топлоустойчива изолация, с маслоустойчива изолация и други видове.

Маркиране на писмо чуждестранните производители са различни един от друг, тъй като се използват различни стандарти за видовете продукти. Но принципът на обозначаване остава непроменен за всеки материал: всеки символ обозначава последователност от материали от вътрешния към външния слой, тоест от основния материал до защитната обвивка.

Декодиране на цветна маркировка на кабели и проводници

За лесна инсталация, в допълнение към буквената маркировка на захранващия кабел, има и цветна маркировка по вид и предназначение. Различните страни използват различни цветна маркировкаВъпреки това, повечето страни се придържат към официално приетия стандарт, приет от IEC (Международна електротехническа комисия). В класическия случай сините проводници обозначават неутралния проводник, черният или кафявият - фазов проводник, а двуцветният жълто-зелен обозначава заземяващия проводник.

(1 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар