Какво представлява защитната избирателност?

Селективността в електричеството и енергията е най-важното понятие, тъй като основната му функция е била, ще бъде и остава защитата на електрическите устройства от повреда поради всякакви смущения в работата на електрическите инсталации. Благодарение на тази защитна функция се запазва живота на устройствата и устройствата, което позволява на електрическото оборудване да работи по-дълго и по-надеждно. В тази статия ще се опитаме да разберем каква е селективността на защитата на електрическата мрежа и какъв е нейният принцип на работа.

Какво е?

На първо място, концепцията за „селективност“ включва защитен механизъм и безпроблемна работа на определени устройства, състоящи се от отделни елементи, свързани последователно един с друг. Често такива устройства са различни видове автомати, предпазители, RCD и т.н. Резултатът от тяхната работа е предотвратяването на "изгарянето" на електромеханизмите в случай на заплахи. По-долу е дадена диаграма на селективната работа на прекъсвачите и RCD в екрана:

Схематична диаграма

Предимството на тази система е способността й да деактивира само необходимите секции, докато останалата част от системата остава в работно състояние. Единственото условие за това е съгласуваността на защитните устройства помежду си.

Основни функции

И така, основните функции на селективната защита са:

 • осигуряване на безопасността на електрическите уреди и служителите;
 • моментално определяне и изключване на захранващата зона, в която е станало прекъсването, без други изключения, които ще спрат доставката на електроенергия в места за стабилна работа на оборудването;
 • намаляване на въздействието на отрицателните последици върху останалите части на електромеханизмите;
 • намаляване на натоварването на композитни инсталации и предотвратяване на повреди в дефектната зона;
 • осигуряване на възможно най-високото непрекъснато захранване с високо качество;
 • осигуряване на непрекъснатост на работния процес;
 • осигуряване на квалифицирана поддръжка в случай, че самата защита, която е отговорна за отварянето, стане неизправна;
 • подкрепа за оптималното функциониране на инсталацията;
 • осигуряване на простота на работа и икономическа ефективност.

Видове селективна защита

Селективността на защитното оборудване е разделена на следните видове:

 1. Завършено. Два устройства са свързани със серийна връзка, когато са изложени на свръхток, се активира само едно, което е по-близо до зоната на повреда.
 2. частичен Като пълна, но защитата работи само до определен показател за свръхток.
 3. Временно. Веригата включва няколко машини с еднакви характеристики на тока, но с различно време на експозиция. В резултат на това от най-близката до неизправността, до най-отдалечения прекъсвач, устройствата се осигуряват взаимно (например, най-близката ще работи след 0,02 s, следващата след 0,5 s, добре, последната след 1 s, ако другите 2 не работят) ,Време за автоматичен отговор
 4. Текущ.Грубо казано, принципът на действие на текущата селективност на защитите е подобен на времето, но само експозицията не се проявява във времето, а по величината на тока. Например прекъсвачи са инсталирани на вход 25А, след това 16А и след това 10А. В същото време времето за изключване за тях може да е същото.Различен изключващ ток
 5. Vremyatokovaya. В допълнение към реакцията на защитните механизми към тока се определя и времето на тази реакция.
 6. Zone. Ако се установи нарушение на текущия праг, работата на инсталацията ви позволява точно да определите повредената зона и да изключите електрозахранването само в нея.
 7. Енергия. Всички процеси за предотвратяване на повреди се извършват в формования корпус на прекъсвача. Изключването става за толкова кратко време, че маркировката на максималната стойност на тока не достига своя резултат.

Също така, избирателността на защитата може да бъде абсолютна и относителна. В първия случай само повредената част на веригата е изключена. Съгласно този принцип работят предпазители, инсталирани в електрически уреди. Относителната селективност защитава не само „вашия собствен сайт“, но и съседния, ако абсолютната селективна защита не е разработена в него.

Карта за селективност

Задължително е да се спомене картата за селективност, която ще ви трябва „като въздух“ за максимална защита на тока. Самата карта е определена схема, вградена в осите, където се показват всички съвкупни характеристики на текущите характеристики на инсталираните устройства. Пример е даден по-долу:

разписание

Вече казахме, че всички защитни устройства трябва да бъдат свързани последователно един след друг. И картата показва характеристиките на тези конкретни устройства. Основните правила за рисуване на карти са: настройките за защита трябва да идват от едно напрежение; скалата трябва да бъде избрана с очакването всички гранични точки да бъдат видими; е необходимо да се посочат не само защитните свойства, но и максималните и минимални индикатори на късо съединение в проектните точки на веригата.

Заслужава да се отбележи, че в съвременната практика липсата на селективни карти в проектите, особено при ниско напрежение, се е укрепила здраво. И това е нарушение на всички стандарти за проектиране, което в крайна сметка е резултат от прекъсване на електрозахранването за потребителите.

Накрая препоръчваме да гледате полезно видео по темата:

Сега знаете каква е селективността на защитата на електрическата мрежа и защо тя е необходима. Ако имате въпроси, можете да ги зададете на нашите форум за електротехници.

Ще бъде интересно да прочетете:

(7 гласа)
Зареждане...

3 коментара

 • Сергей

  В коя програма са изготвени представените схеми?

  Отговарям
 • андроид

  Всичко разбира се е интересно, но ... на първото изображение окабеляването не е направено правилно, според мен. Котелът и съдомиялната трябва да бъдат свързани чрез узо или диференциален автомат. Във вашата версия са показани само машините.

  Отговарям
 • Валери

  коментаторът трябва да се преоблече в костюм.

  Отговарям

Добави коментар