Какво е пулсация на LED лампи?

Полупроводникови източници на осветление, които са много търсени сред населението, имат огромно разнообразие от предимства. Едно от предимствата е нисък коефициент на пулсации, например, с LED крушки. Интересното е, че формирането на зрението се случва само при излагане на слънчева светлина и отсъствие на външни фактори. С развитието на цивилизацията човечеството се нуждае от повече допълнителни източници на осветление. Поради тази причина бяха измислени първите крушки с нажежаема жичка. Освен това, поради напредъка започнаха да се произвеждат по-модерни светлинни източници. Въпреки това, наскоро учените, изследвайки, обърнаха внимание на такова явление като пулсация, което е лошо за човешкото тяло. Поради такава информация, на места, където хората редовно посещават, както и в детските институции, беше забранено използването на някои видове електрически крушки. В тази статия ще ви разкажем каква е пулсацията на LED лампите, защо се появява и как сами да поправите трептенето.

Причини за трептене

Почти всички лампи образуват ефект на трептене. За да решите как да отстраните този проблем, е важно да знаете защо лампите пулсират. Факт е, че честотата на трептене или пулсация е по-висока от екстремната честота на сливане на трептенията, която човешкото око не възприема пряко като трептящ светлинен поток. Въпреки това, отрицателен ефект се отразява на благосъстоянието на човек и причинява повишена умора. Колкото повече се появява пулсация, толкова по-голям е ефектът върху организма: започва главоболие, както и бърза умора, което води до разсейване на човек и той не може да се съсредоточи върху работата.

Мигащи крушки в полилея

Лампите с нажежаема жичка произвеждат най-интензивното трептене. Поради факта, че трептенето изцяло зависи от самия източник на захранване, LED лампите са решили този проблем с помощта на драйвер, поради което напрежението преминава под формата на постоянен ток. Независимо от това, не всички производители започнаха да използват висококачествени драйвери, които могат да намалят нивото на пулса до желаната стойност. Следователно произведеният продукт има ниска цена и в същото време лошо качество.

Понякога се случва, че когато купувате, светлината свети добре без трептене, но с течение на времето се появява трептене. Това предполага, че качеството на този продукт е ниско. Ето защо, когато купувате, трябва да обърнете внимание дали коефициентът на пулсации е посочен в техническите спецификации. Съответно такова осветително устройство е по-скъпо.

Детайли за фактор Ripple

Основната причина за трептене е пулсационният фактор. Това е безразмерно количество, което се изразява като процент и отразява нивото на колебания в осветеността с различен светлинен поток. Източник на светлина е основата, която се свързва с променлив ток.

Благодарение на изследванията се оказа, че с 10% коефициент на пулсация се появява стробоскопичен ефект и това е оптична илюзия. Появява се поради неправилно възприемане на предмети, които са в движение. Има норми за допустимата стойност на коефициента на пулсации. Стойността трябва да бъде в диапазона от 5% до 20%, в зависимост от обстоятелствата, при които се случва визуалната работа.

Таблица с коефициенти

В тези места, където хората са най-много, коефициентът не може да надвишава:

  • Предучилищни институции - 10%.
  • Места, където се намират компютрите - 5%.
  • Образователни институции - 10%.
  • Места, където се извършва прецизна работа - 10%.

Коефициентът на пулсации може да се появи в производствени предприятия, както и в складови хангари, тоест на места, където хората могат да бъдат само за известно време и където възможността за стробоскопичен ефект е изключена. Първият фактор обаче може да доведе до опасна ситуация, например, въртенето на частта може да съвпада с трептенето на лампата. В такава ситуация частта ще изглежда в неподвижно положение и поради това може да възникне опасна ситуация, която да доведе до наранявания, свързани с работата.

Такива стандарти бяха установени наскоро и едва наскоро те започнаха да следят стриктно тяхното спазване. В повечето предприятия, както и в образователните институции, осветлението не отговаря на санитарните стандарти. Следователно в резултат на проверки всички започнаха да подобряват качеството на осветлението.

Как да проверите пулсациите

Важно е да знаете как да определите нивото на пулсациите в LED тела. Това може да стане с помощта на коефициента, обсъден по-горе. Обаче само ако LED лампите бяха свързани към променлив ток, като се вземе предвид веригата на захранване. Коефициентът варира в диапазона 1-30%, обхваща целия диапазон.

Трябва да се направи измерване, за да се определи коефициентът на пулсация. При измерване трябва да се имат предвид два фактора:

  1. Тъй като при постоянен ток коефициентът е нула и съответно няма трептене напълно, измерването трябва да се извърши с променлив ток.
  2. Проверката или измерването трябва да се извършва със специални инструменти, а не с обикновена камера. Той само фиксира факта на трептене, но не изчислява неговата стойност. Трябва да се използват устройства, които могат да преобразуват радиация. Например, можете да използвате пулсометър-лукметър или многоканален радиометър, както и други подобни устройства. За допълнителни изчисления можете да свържете тези устройства към компютър и да използвате програмата, за да направите изчислението.

Светодиодите могат да мигат дори когато са изключени. Подобно явление може да се види с просто око и то причинява дискомфорт у човек. Те обаче могат да мигат, когато са включени, и визуално това не се усеща. Затова трябва да знаете какво е вредно пулсиране на LED лампи. Подобно мигане носи голяма вреда, защото неволно засяга човешкото тяло. Ако светлината мига по време на работа, човекът се изморява, има депресирано състояние и безсъние и разбира се това се отразява зле на зрението му.

Видеото по-долу ясно показва как да измервате пулсацията на LED лампи от известни производители:

За съжаление, производителите рядко предоставят информация, която показва проценти на пулсации. Но за да проверите у дома, трябва да проведете тестове, които записват самото мигане. Има два начина да се тества това явление.

  1. Най-лесният начин да използвате молив. Необходимо е само да включите тестваната LED лампа и бързо да размахате молив пред нея. Ако видите плътна следа от молив, тогава всичко е наред, ако обаче следата се раздели на сегменти, това означава, че импулсите са присъщи.
  2. Можете също да използвате камерата.Камерата не винаги ще бъде под ръка, така че трябва да знаете как да проверите телефона, тъй като повечето от тях са оборудвани с камера. Така че камерата трябва да се държи на разстояние 1 метър от изпитвания светодиод, ако мигането е присъщо, тогава на екрана ще има тъмни ивици.

Видеото по-долу ясно показва как да определите трептенето на LED лампи по време на работа:

Начини за премахване на трептене

Трябва да знаете как да се отървете от трептенето на LED лампи. Необходимо е да извадите стария кондензатор към друг с по-голям капацитет. Трябва обаче да изберете кондензатор както по размер, така и по работно напрежение на старото устройство. Разбира се, трябва да знаете как да премахнете пулсацията, защото в дъската трябва да намерите самия кондензатор и да можете да споявате нов. Независимо от това, тази опция не винаги ще ви позволи напълно да премахнете проблема, но трябва да опитате различни начини за справяне с него.

Разглобяване на LED крушки

Има и друга причина, поради която трептенето се появява при включване на LED светлините - това е използването на димери за управление на осветлението. За съжаление, не всички светодиоди могат да работят с димери. Ето защо трябва да използвате висококачествени LED подложки и да прочетете техните характеристики, преди да купите. Повече за защо мига енергоспестяващата лампа, можете да разберете от нашата статия.

И накрая, препоръчваме да гледате видеоклип, който показва как да премахнете пулсацията на LED крушките:

Друг ефективен метод за премахване на трептене е показан по-долу:

Сега знаете какво представлява пулсация на LED лампи, какви са причините за появата му и как да поправите трептенето със собствените си ръце. Надяваме се, че информацията е била полезна и разбираема за вас.
Също така препоръчваме да прочетете:

(1 гласа)
Зареждане...

Добави коментар