Какво представляват превключвателите на тръстика, как са подредени и работят?

Контакти или както се наричат ​​превключващи устройства се използват в електронната и радиотехниката. Reed превключватели са разработени, за да подобрят качеството на работа: време на обслужване и, разбира се, надеждност. В тази статия ще разгледаме техническите характеристики на тръбните превключватели, принципа на работа и обхвата.

Какво е това?

Днес тръстовите превключватели практически не се използват, тъй като се появиха сензори на Хол. Но все пак в някои случаи тези продукти са незаменими. Те са лесни за използване и това служи като факт, че все още се използват в различни видове схеми или устройства.

Поява на тръстикови ключове

Ако са необходими надеждност и издръжливост, тогава тази част е незаменима от нищо. Къде се използва превключвателят? Той може да бъде включен в дизайна на сензора, електронните релета и други устройства.

Reed превключватели, подобно на други устройства или техните части, са разделени на различни видове.

По функция:

 • късо съединение;
 • ключове;
 • отваряне.

Дизайн и технически характеристики:

 1. Сух контакт (без никакви тайни, той работи съгласно принципа, описан по-долу).
 2. Контакт с живак (живачни капки се добавят към контакта в стъклен корпус, който ги мокри при активиране на тръстиковия превключвател, което подобрява качеството на контакта. Това също така избягва отскачането на контакта (вибрацията), което увеличава времето за реакция.

Въз основа на това е по-добре да използвате контакт с живак, но това не е във всички точки.

Характеристики на дизайна

Дизайнът на тръстиковия превключвател е запечатан стъклен цилиндър, вътре в който има контакти. Тези контакти са магнитни ядра, които са заварени към краищата на крушката. Външните части на тези ядра са свързани към електрическата мрежа. Диаграмата по-долу показва дизайна на устройството:
Дизайн с магнитен превключвателкогато:

 1. Стъклена колба.
 2. Превключване на контакт.
 3. Фиксиран контакт.

Най-често срещаните сензори за контакт с тръстика. Правоъгълни контакти с феромагнитна жица. В зависимост от мощността и размера на тръстиковия превключвател, сърцевината са изработени от пермалово жица. Също така, покритието може да бъде заменено с други метали (злато, сребро, родий и други).

Инертен газ се пуска в колбата или се евакуира, което предотвратява развитието на корозия в тръстиковия превключвател. При производството на частта също се взема предвид, че между сърцевините има пролука с определен размер.

Как работи тръстика превключвател?

Контактната група ще влезе в сила само ако има известно напрежение на магнитното поле около превключвателя на тръстика, което се създава по някакъв начин, независимо дали е постоянно или електромагнитно. Принципът на работа е, че сърцевините вътре в крушката се намагнетизират, привличат една към друга и това затваря веригата.Всичко това ще е в сила до изчезването на магнитното поле. По-нататъшните операции също зависят от наличието на магнитно поле около превключвателя на тръстика.

Принципът на работа на магнитния сензор за отваряне работи малко по-различно. При наличието на магнитно поле контактите се намагнетизират със същото име и се отблъскват един от друг, което отваря веригата.

Превключване на тръстиков превключвател в магнитно поле: затваря отворени контакти и немагнитният контакт остава такъв, какъвто е бил преди.

Можете ясно да видите как работят тръстиковите превключватели, можете във видеото по-долу:

Напрежението на пробив на устройствата може да нарасне до 5 kV. Сензорът работи за 0,5-2 ms и се изключва за 0,1-0,7 ms и това е много по-малко от, например, работата на електромагнитно реле.

Цел и обхват

Reed превключватели се използват и до днес в:

 • клавиатури и синтезатори;
 • оборудване за безопасност и автоматизация;
 • екипировка за гмуркане;
 • оборудване за тестване и вземане на измервания;
 • оборудване в медицински заведения и комуникационни устройства.

Например, тръбните превключватели се използват като реле в системите за сигурност. Устройствата се използват и в сензора за сигурност. От себе си той представлява: тръстов превключвател плюс магнит. Ако вземем предвид релето за тръстика, то това е: тръстов превключвател и намотка на тел. Предимствата на такова реле са:

 • малък размер и простота на дизайна;
 • не подлежи на влага и изгаряне на контакти;
 • няма движещи се елементи.

Можете да прилагате такива подробности много в какво и къде. Но един съществен недостатък е ниската устойчивост на удар и това е много важно за различни системи, сензори и т.н.

Плюсове и минуси на тела

Използването на тръстикови сензори даде както положителни, така и отрицателни точки:

 • дизайн за намаляване на размера;
 • бърза реакция и изключване;
 • напълно запечатани ядра;
 • диелектрична якост между контактите;
 • дълго време на обслужване (без удари);
 • Reed превключвател работи при всякакви метеорологични условия от -60 до +120 градуса.
 • ниска устойчивост на удар;
 • възприемане на външни магнитни полета;
 • ниска мощност при превключване на верига;
 • произволно отваряне при силен ток;
 • Понякога късото съединение и отварянето може да възникне произволно.

Съвети за приложение

Ако трябва да използвате тръстикови превключватели, тогава помислете за следните нюанси на приложение:

 1. Ултразвукът трябва да се избягва, тъй като може да повлияе и да промени електрическите характеристики.
 2. Когато инсталирате, не забравяйте, че магнитното поле може да промени характеристиките на прекъсвача.
 3. Забранено е да се удрят и пускат тръбните ключове, като поради инертен газ, който се разрушава при удар, балонът може да се спука, което ще повреди устройството.
 4. Следвайте препоръките на производителя при запояване.

Технически спецификации

Всички технически характеристики на основните видове тръбни превключватели са показани в таблицата по-долу:

Параметри и разновидности на магнитни превключватели

Маркирането на тръбните ключове зависи от зоната, в която работят. Всяка от съществуващите съкращения означава нещо (например KEM - превключване на електрически механизми, A - работа при всякакви климатични условия, B - работа само на закрито). Когато избирате, трябва да вземете предвид тези нюанси.

Можете да намерите превключватели в магазини за електроника, на радиопазари или да поръчате в Интернет. Ако имате нужда от тръстиков превключвател за автомобил, тогава можете да го закупите в автосервиз. Възможно е също сами да направите превключвателя на тръстика, но това изисква скъпо оборудване.

Така че ние разгледахме техническите характеристики на тръстовите превключватели, както и техния принцип на работа и обхват. Надяваме се, че сега ви стана ясно какво представляват тези превключватели и за какво се използват.

Ще бъде полезно да прочетете:

(8 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар