Какво е електрически акумулатор на топлина и какво е неговото предимство?

Както знаете, помещенията и жилищните сгради се отопляват с помощта на газова отоплителна система. Но днес електрическото отопление стана много популярно. Има своите предимства и недостатъци. Този тип отопление се счита за много скъп, но по-безопасен и екологичен. Тъй като тарифите за ток обикновено са по-евтини през нощта (ако инсталирате двутарифен електромер), много потребители, за да спестят, извършват всички енергоемки процеси (например пране или електрическо отопление) през нощта. Не толкова отдавна на пазара се появи устройство, наречено електрическо устройство за съхранение на топлина (топлинен акумулатор). След това ще разкажем на читателите на сайта електротехник ru какво е електрически акумулатор на топлина, как работи и за какво се използва.

дизайн

Електрически акумулатор на топлина е специално автоматично устройство, чиято цел е да отоплява помещение. Принадлежи към типа батерия. Устройството е в състояние да контролира процеса на натрупване и прехвърляне на топлина. Неговият принцип на работа е, че устройството е свързано към захранване за отопление в момент, когато електричеството струва по-малко. Натрупаната топлина се съхранява, както в термос. При необходимост става пренос на топлина.

Що се отнася до дизайна, електрическият акумулатор на топлина се състои от конструктивни елементи. По-подробна схема на устройството и състава на елементите е показана на фигурата:

Дизайн за съхранение на топлина

Принцип на работа

Пълен цикъл от електрическо оборудване се състои от един ден. Електрическият акумулатор на топлина работи в два режима:

 1. Зареждане или нагряване на топлина. Стартирането на този режим става през нощта, тъй като именно тогава електричеството е по-евтино. Топлината се натрупва и се съхранява в специални блокове, акумулиращи топлина. Степента им на нагряване се регулира с помощта на термостат с манометър. Също така в дизайна има биметален термичен предпазител, който предпазва от прегряване, а благодарение на топлоизолационните плочи, задвижването не губи придобитата топлина.
 2. Разряд или пренос на топлина. Този процес протича при необходимост. Принципът на работа на този режим е следният: във всяка стая на термостата се задава необходимата температура на температурата. Веднага след като намалее, се свързва вентилатор, с помощта на който въздухът навлиза в специалните канали на всяка стая. Вентилаторът е разположен между устройствата за акумулиране на топлина. И веднага щом въздухът преминава през каналите, той се загрява и се връща обратно в стаята. С помощта на биметален сензор можете да контролирате нагряването на въздуха и да предотвратите нагряването му твърде много. Това става със специален затвор. И когато позицията му се промени, тогава студен въздух от стаята се присъединява към нагрятия въздух.Щом температурата в помещението достигне зададената степен, вентилаторът автоматично се изключва.

Фигурата по-долу показва схемата, в която се използва акумулатора на топлина:

Работна схема

Ползите

Електрическото съхранение на топлина има няколко предимства. Основните предимства на оборудването включват:

 • Надеждност. Топлинният акумулатор не изисква специални и специални грижи, така че може да продължи до тридесет години.
 • Икономиката. Тъй като системата работи с автоматично управление, плащането за електроенергия се намалява значително (за 1 кВт консумирана електрическа енергия плащането се намалява 4 пъти). Също така, по време на пика на консумация на електроенергия, устройството не зарежда системата.
 • Пожарна безопасност. Тъй като външната обвивка на топлинния акумулатор практически не се нагрява, това значително намалява риска от пожар.
 • Универсалност. Има много модели на устройството, които се различават по мощност. Благодарение на това е възможно да се използва за отопление на помещения от всякакъв размер. Може да се използва и като допълнителен източник на отопление.
 • Модерността. Тъй като електрическият акумулатор на топлина е конструиран от съвременни материали и технологии, той се счита за обещаващ механизъм в Европа за отопление на помещения. В допълнение, той има съблазнителен дизайн.
 • Не е опасно за здравето. Тъй като елементите, които се нагряват, нямат контакт с въздуха, това не води до изгаряне на кислород в помещението.

Област на приложение

За да се отоплява всекидневна с помощта на устройство, като електрически акумулатор на топлина, се използват отоплителни системи. Те се различават помежду си в зависимост от това коя площ и колко стаи трябва да се отопляват. Механизмът може да се състои от следните елементи:

 • от един или повече стайни термостати;
 • от един или повече запаси от топлина;
 • блок за управление;
 • датчик за времето;
 • електромер (може да бъде еднократен и многостъпален).

Схема на свързване

Въпреки факта, че електрическото устройство за съхранение на топлина има висока цена, то е много популярно, защото бързо се изплаща за себе си. В допълнение, задвижването е удобно и висококачествено в експлоатация.

Препоръчваме ви също да гледате видео, което демонстрира пример за използването на електрически акумулатор на топлина:

Затова разгледахме устройството, целта и принципа на работа на електрическия топлоакумулатор. Надяваме се, че предоставената информация е била интересна и полезна за вас!

Със сигурност не знаете:

Зареждането ...

Добавете коментар