Какво е отскачане от контакт и как да го поправим

Контактът отскочи е паразитно явление, което въвежда проблеми главно в електронни схеми. Същността му се състои в многократно повтарящо се и фалшиво прекъсване и подаване на сигнал към входа. В резултат системата, която го получава, реагира неправилно. Нека разгледаме по-подробно причините за отскачането и начините за справяне с него.

Определение и същност на проблема в електрониката

Отскокът за контакт възниква при натискане на бутона и превключване, той се получава поради реални вибрации на контактната плоча при преместването й. Всеки превключвател е проектиран така, че да има подвижен и неподвижен контакт. Както подсказва името, подвижен е този, който е свързан с тласкача или лоста, който вече е натиснат от човек или механизъм по време на работа на устройството.

Тъй като бутоните имат механично устройство, колко точно ще работят пресите зависи от качеството им. В този случай, във всеки случай, явлението скачане не може да бъде напълно премахнато. До какво води той?

Ако ключът управлява някакво електронно устройство с цифров вход, например микроконтролер, логически елемент и т.н., тогава неговият вход ще разпознае толкова кликвания, колкото е имало импулси, изпратени в резултат на отскачане.

Пример за форма на вълна на отскок за контакт е показан на фигурата по-долу:

В момента, в който натиснете и освободите бутона

Елиминиране на ефекта

За да премахнете отскачането на контакт, е възможно да използвате хардуерно или софтуерно решение. Хардуерните решения включват:

 1. Инсталирайте кондензатори паралелно на входа. Тогава скоростта на реакцията на натискане може да намалее, ако капацитетът е твърде голям и непълното елиминиране на отскока, когато е твърде малък.
 2. Въвеждането на Schmidt задейства във входната верига на устройството. По-сложно решение, което е трудно за изпълнение по време на финализиране на вече завършен продукт, но също така и по-технологично и перфектно.

Ако разгледаме това явление като пример за регистър на смени, тогава в това видео ефектът му е ясно показан. След всяко натискане на бутона следващият светодиод трябва да светне.

Веригата за регистър и светодиоди на фигурата по-долу:

Регистър на смени

Бутонът е свързан, както е показано на диаграмата:

Диаграма за връзка с бутон

Пример за форма на вълна на сигнал с ясно изразен отскок:

Контакт отскочи на формата на вълната

Поставяйки кондензатора на 1 μF успоредно на бутона, за да го потискаме, получаваме стабилен и точен отговор:

Схема на потискане:

Потискане на веригата

А предната част на превключващия сигнал, както виждате, наистина е засветена, но без излишни изблици.

Превключване на сигнала отпред

Алтернатива на подобно решение за защита срещу този ефект, без да се срутва предната част и с висока скорост, е използването на спусъка на Schmidt. Типичната му схема е показана по-долу:

Спусък на Шмид

Следващата фигура показва други опции за логически врати за борба с отскачането на контакти:

Шаблони за контрол на бъбривост

Освен премахването на хардуера, както беше казано, има и софтуерен начин за решаване на този проблем.Състои се в писане на код, чийто смисъл е да прочетете промените в сигнала, да задържите определено време и да го прочетете отново.

Можете да изтеглите пример за софтуерен разговор за потискане на контактите в Arduino IDE, като кликнете върху линка: код за контрол на отскочи.

Дрънкаща дрънкалка

В допълнение към тракането на бутони в цифрови електронни вериги, това създава проблеми и с тракането на контактите в контролните вериги на релето. Тези схеми включват релето на здрача или различни датчици на потока, както и регулатори на температурата. Когато сензорът генерира сигнал на прага на устройството, се получава неопределено състояние и логиката на веригата го включва и изключва. И когато релето се задейства, не винаги се наблюдава постоянно задържане на контакта, то започва да вибрира, включва се и се изключва. Диаграмата по-долу илюстрира този проблем чрез примера на регулатор на температурата:

Нестабилни зони за превключване

Решението на този проблем е и инсталирането на прагов елемент с хистерезисен контур в неговите предавателни статични характеристики, тоест спусък на Schmidt или Comparator на операционен усилвател. Диаграмата по-долу показва първоначалната версия с проблема, разгледан на диаграмата:

Задаване на праговия елемент с хистерезисен контур

 

И изглежда като схема с добавка под формата на закъснение на логически елементи 2I-NOT на домашен чип K561LA7:

Закъснение на портите на портите

Понякога те се справят със същия проблем, като инсталират ценеров диод в сигнални вериги.

Подобно на дрънкането на бутони, когато релето е включено, контактите му могат да се свързват няколко пъти. Явлението е опасно, тъй като в този момент се случва запалване и изчезване на дъгата, което значително намалява експлоатационния живот на устройството. Особено често това се случва, когато релето работи на променлив ток.

Всичко това е свързано с механичната структура. тръстика превключватели, релета и други превключватели. Техните контакти не се затварят веднага, а във фракции, единици или десетки милисекунди. За да удължите живота на релето, проверете методите, които описахме в статията защо искри контакти.

Също така препоръчваме да гледате добър видеоклип по тази тема:

Сега знаете какъв е отскокът на релейните контакти и какви методи за справяне с него са най-ефективни. Ако имате въпроси, попитайте в коментарите под статията!

Свързани материали:

(3 гласа)
Зареждане...

2 коментара

 • Юджийн

  Добър ден Проблемът е това, водна помпа, трифазен двигател, който се включва чрез стартер от сензор за налягане. Когато е включен, стартерът не работи ясно, което води до избиване на машината на входа на мощността. Мисля, че това се дължи на отскачането на контактите на сензора за налягане. Как мога да поправя този проблем? Механичен сензор за налягане, стартер и автоматик 32 А. Моторът, ако се съди по табелката, консумира 13,5 A.

  Отговарям
  • Вячеслав

   Здравейте, предлагам да замените машината със 75 ампера, тъй като пусковият ток на двигателя с директен старт и дори при механично натоварване (почти механично късо съединение) може да достигне 5-7 пъти по-голяма от номиналната консумация на ток на двигателя. Направете текущата настройка Iust - 1.15.

   Отговарям

Добави коментар