Каква е цветната температура на LED лампите?

Един от параметрите, които могат да характеризират цветния нюанс и неговото качество, е цветната температура на LED лампите. Този параметър частично характеризира нивото на яркост на осветителното устройство. при избор на LED крушки Необходимо е да се погледне каква цветова температура. В крайна сметка, ако LED светлината не е избрана правилно, това ще доведе до липса на комфорт в стаята. На следващо място ще се справим с читателите на сайта.my.electricianexp.com как да изберем този индикатор

Цветен диапазон на цветовете

Преди това цветната температура нямаше значително значение, тъй като беше използвана лампа с нажежаема жичка, при която този параметър беше стандартен. Веднага след като се появи диодна лампа или LED лента, цветната гама се разшири и изборът на правилната LED светлина стана по-труден, тъй като сянката му се дължи на полупроводниковия материал. Таблицата по-долу показва обхвата на въпросната характеристика (в Келвин):

Диапазон на стойността

Има три диапазона:

  • топло бяло осветление (2700 - 3200);
  • естествени, дневни (3500 - 6000);
  • студено (от 6000).

Пример за различен цвят

Как да изберем правилния блясък за улицата или за къщата? За офиса най-приемлива е лампа, чиято цветова температура е в диапазона от 2800 до 6600 К. Например, лампа с нажежаема жичка принадлежи към първата група. това осветление в интериора дава комфорт и уют. За работа оптималната ще бъде естествената дневна светлина.

Оптимална скорост

офис

За работа се препоръчва да използвате LED светлина, която е в диапазона от 4400 до 5600 К. Това означава, че крушката трябва да е бяла или неутрална на цвят. Поради това, ефективността на служителите ще бъде максимална. По-долу е дадена таблица, благодарение на която можете да изберете оптималната стойност:

Таблица с температура

Обхват на различен цвят на температурата

Какъв е ефектът от промяната на цвета? Ако цветната температура е различна (жълто, синьо или оранжево), тогава работоспособността и в резултат на това производителността на служителите намалява. Ако LED светлината има оранжев нюанс, тогава производителността пада до 80%.

Важно! Защо неутралната или бялата лампа е по-подходяща за употреба? Тъй като съдържа син спектър, който помага да се ускори реакцията и концентрацията през деня.

За офис помещения и за производство такава LED светлина ще бъде най-оптималната, тъй като именно тя увеличава производителността и ефективността.

Дневна

Но какъв е най-добрият начин да изберете цветовата температура на LED лампите за къща или апартамент? Например електрическа крушка, която има син спектър, не се използва в спални помещения (детска стая или спалня). В жилищна сграда или апартамент цветната температура се избира индивидуално за всяка стая.

Така температурата на осветление за хола или спалнята е избрана така, че LED лампата да свети в топлата бяла цветова гама (2700 - 3200 K). Блясъкът на това ниво придава на стаята уют и комфорт.

Сравнение на осветлението в хола

В банята се използва флуоресцентна и бяла лампа (4000 - 5000 K). За кухнята е подходяща и такава крушка. Този радиационен спектър е подходящ за домашен офис или място за четене и може да се използва и като аквариумно осветление или стелажи за растения.

Какво друго е важно да знаете?

Интензитетът на светлината зависи от няколко стойности, но няма пряка връзка между спектъра и степента на яркост. Но тази стойност, въпреки че не се счита за ключова, все пак установява ефективността на сиянието. Например, лампа, която има същата мощност, но различен спектър на излъчване, осигурява различна светлинна интензивност.

Причината за това е много проста: крушка, в която LED светлината е разположена в диапазона от високи стойности от 6000 К (студени нюанси), позволява да се намери най-ярката осветеност. Но това работи, ако параметри като ниво на мощност и тип диод са еквивалентни.

Не забравяйте за естествения процес на понижаване на интензивността на блясъка (мътност на кристалите). Това е така наречената деградация, когато след определено време осветителните устройства стават по-слаби и по-малко ефективни. За да работи източникът на светлина по-дълго, е необходимо да се закупуват продукти на доказани марки. ох топ производители на LED лампи Разговаряхме в отделна статия.

Въз основа на това можем да заключим, че цветната температура на LED лампите се счита за един от основните показатели в съвременното осветление. Ако не го вземете предвид, осветителната система ще бъде неефективна и неприятна.

Ако стаята се използва за различни цели, тогава има отделни препоръки, с които можете да изберете най-оптималния вариант за осветление. Например, по-добре е да оборудвате хола, спалнята и детската стая с източници, които ще излъчват топла светлина.

И накрая, препоръчваме да гледате видео, което ясно показва как изглежда кухнята, когато използвате LED крушки с различни цветни температури:

Затова разгледахме какво означава цветната температура на LED лампите и коя е по-добра за дома, апартамента или офиса. Надяваме се, че предоставените таблици и съвети ви помогнаха да вземете решение за най-оптималните характеристики!

Ще бъде полезно да прочетете:

(2 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар