Какво е въртене на фазата и как да го проверите?

Често в съоръженията за захранване е необходимо да се реши проблемът с проверката на въртене на фазата, както и с фазирането. Обикновено тези задачи са включени в пакета от дейности за координиране на паралелната работа на трансформаторите. Бих искал да споделя кратка история, в която ще бъдат засегнати теми за ротация на фазите в трифазна мрежа и правилното фазиране, както и инструментите и методите, използвани в това.

Малко въведение

Историята за инсталирането на електрическо оборудване, а именно два маслени трансформатора, ми хвана окото. Работата беше завършена успешно. В резултат на това имаше следната схема за захранване. Всъщност самите трансформатори, отварящи превключватели, секционни разединители, две шинни секции. Успешно, както повярваха инсталаторите, пускането в експлоатация бе завършено. Те започнаха да включват и двата трансформатора за паралелна работа и се сдобиха късо съединение, Естествено, инсталаторите твърдят, че са проверили въртенето на фазата от двата източника и всичко съвпада. Но нито дума не беше казана за постепенното постепенно. Но напразно! Сега нека разгледаме подробно какво се обърка.

Какво е фазово завъртане?

Както знаете, в трифазна мрежа има три противоположни фази. Обикновено те са обозначени като A, B и C. Спомняйки си теорията, можем да кажем, че синусоидите на фазите са изместени един спрямо друг с 120 градуса. Така че може да има шест различни редуващи се нареждания и всички те са разделени на два вида - директен и обратен. Директното редуване се счита за следния ред - ABC, ICA и CAB. Обратният ред ще бъде съответно CBA, BAC и DIA.

схема

За да проверите последователността на фазите, можете да използвате устройство като фазов индикатор. за как да използвате фазов индикатор, вече разказахме. По-конкретно, ние разглеждаме последователността на проверките с устройството FU 2.

Как да проверя?

Самото устройство (предоставено на снимката по-долу) се състои от три намотки и диск, който се върти по време на проверката. Върху него се нанасят черни белези, които се редуват с бели. Това се прави за лесно разчитане на резултата. Устройството работи на принципа на индукционен двигател.

FU 2

Така че, ние свързваме три проводника от източник на трифазно напрежение към клемите на устройството. Натиснете бутона на устройството, който се намира на страничната стена. Ще видим, че дискът започна да се върти. Ако се върти в посоката на стрелката, изтеглена на устройството, това означава, че въртенето на фазата е директно и съответства на един от вариантите от реда ABC, ICA или CAB. Когато дискът се върти в обратна посока на стрелката, можем да говорим за обратно завъртане. В този случай е възможна една от тези три опции - CBA, BAC или DIA.

Ако се върнете към историята с инсталаторите, тогава всичко, което направиха, е само да определят фазовата последователност. Да, и в двата случая редът е един и същ. Все пак беше необходимо да се провери постепенното постепенно.И не може да се направи с помощта на фазов индикатор. Когато е включен, са свързани противоположни фази. За да разберете къде са условно A, B и C, беше необходимо да се използва мултицет или осцилоскоп.

Мултицет измерва напрежението между фазите на различни източници на енергия и ако е нула, тогава фазите със същото име. Ако напрежението съответства на линейното напрежение, тогава те са противоположни. Това е най-лесният и ефективен начин. Повече за как да използвате мултицет, можете да разберете в нашата статия. Можете, разбира се, да използвате осцилоскоп и да погледнете формата на вълната, коя фаза е 120 градуса, зад която, но това не е практично. Първо, процедурата се усложнява от порядък, и второ, такова устройство струва много пари.

Видеото по-долу ясно показва как да проверите въртенето на фазата:

Кога трябва да се вземе предвид поръчката?

Проверете необходимостта от въртене на фазата при работа на трифазни двигатели с променлив ток. Посоката на въртене на двигателя ще се промени от реда на фазите, което понякога е много важно, особено ако на мястото има много механизми, използващи двигатели.

Проверка на фазовото завъртане на снимката

Важно е също така да се вземе предвид последователността на фазите при свързване на електромер с индукция тип CA4. Ако редът бъде обърнат, е възможно явление като спонтанно движение на диска върху плота. Новите електронни измервателни уреди, разбира се, са нечувствителни към въртене на фазата, но съответното изображение ще се появи на техния индикатор.

Ако има електрически захранващ кабел, с който трябва да свържете трифазно захранване и се нуждаете от фазов контрол, можете да го извършите без специални устройства. Често сърцевината вътре в кабела се различават по цвета на изолацията, което значително опростява процеса на "набиране". И така, за да разберете къде е условно разположена фаза А, В или С, трябва само премахнете външната изолация на кабела, В двата края ще видим вени от един и същи цвят. Ще ги вземем за същото. Прочетете повече за цветни кодове Можете да разберете от нашата статия.

Трифазна цветна маркировка

Но въпреки това човек не може сляпо да се довери на такава маркировка. Така че на практика има моменти, в които производителите на кабели не могат да гарантират, че цветът на сърцевината в началото и в края на кабела ще бъде еднакъв. Следователно, все още трябва да звъните вените с камбана.

Сега знаете какво е въртене на фазата в трифазна мрежа и как да я проверите с помощта на инструменти. Надяваме се, че информацията е била полезна и интересна за вас!

Препоръчваме ви също да прочетете:

(9 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар