Какво трябва да знаете за изпускателните вентилатори, когато ги избирате

Свежият въздух е много важен за комфортното човешко съществуване. Осигурете присъствието му в помещенията помага на вентилационните системи. Вентилацията е необходима не само за да се гарантира, че човекът в стаята не усеща миризми, но и за да създаде нормални условия на работа и да поддържа добро здраве. В допълнение, благодарение на навременната вентилация е възможно да се удължи живота на довършителните материали, да се предотврати растежа на мухъл и гъбички, както и отделянето на тапети и декоративни елементи от дървени мебели. В тази статия ще ви кажем как да изберете вентилатор за изпускателни тръби за баня, тоалетна, кухня и други помещения.

Какво е вентилатор на изпускателната система?

В някои помещения простата вентилация не е достатъчна за премахване на миризми или висока влажност. В такива случаи на помощ идват системи с принцип на действие на подаване и изпускане. Изпускателните вентилатори са инсталирани в отвора на вентилационния канал и принудително извеждат отработения въздух от помещението, мястото на което е друго, по-чисто и свежо. Най-често такива системи се монтират в тоалетна, баня или в кухнята, тъй като именно в тези помещения има много миризми и влажността е висока.

Вентилация в апартамента

Обикновено вентилаторът за отработените газове е малко едноосно устройство със седем до девет лопатки. Външната му част представлява наслагване с решетка, зад която можете да видите работното колело. Самата скара често е под формата на щори, необходими за предотвратяване на проникването на въздух от мината в стаята. В допълнение, зад външната декоративна решетка се поставя пластмасова мрежа, която предпазва подвижните части на продукта от прах и мръсотия, които могат механично да повредят устройството.

Стандартна версия

Вентилаторите с възвратен клапан са проектирани за неправилна работа и могат да попречат на навлизането на въздух в апартамента от съседните стаи. Освен това за селските къщи е изключително важно насекомите и дребните гризачи да не могат да влязат в помещенията чрез вентилационни проходи. В моменти, когато няма захранване, клапаните на този тип модели се затварят, като по този начин блокират достъпа до всякакви външни влияния.

Аспекти на избора на правилния модел

В зависимост от това как планирате да проветрите стаята, методът на инсталиране на тези устройства ще варира. Има три начина:

 • монтаж на стена;
 • монтаж в фалшив таван;
 • отметка в съществуващия вентилационен канал.

Първите две опции включват директен монтаж върху посочената повърхност. Те са прикрепени към носещата преграда и чрез специален отвор са свързани с канала, водещ до най-близкия вертикален комунален вентилационен канал.Понякога можете да намерите комбинирани модели, едната част от които е фиксирана в стената, а другата на тавана.

От своя страна вентилаторите за въздуховоди са монтирани директно във вентилационния канал, а не в неговата основа. Подобно устройство е в състояние да събира въздух от няколко съседни стаи наведнъж и да го изгонва.

При избора на вентилатор е необходимо да се вземат предвид следните точки:

 1. Обърнете внимание на размера и формата на напречното сечение на съществуващите канали. Разбира се, винаги е възможно да инсталирате адаптер от кръгъл тръбопровод до квадратен или правоъгълен, но е по-добре да не създавате проблеми за себе си и да не образувате допълнителни възли на кръстовището.
 2. Захранването на вентилатора пряко влияе върху неговата производителност. Колкото по-голям е първият индикатор, толкова по-висок е вторият.
 3. Препоръчва се предварително да се изчисли такава стойност като времето на пълна обмяна на въздух. Той предполага определен период от време, през който обемът въздух, еквивалентен на обема на помещението, преминава през вентилатора. За да го оцените, достатъчно е да разделите номиналните показатели на продукта на обема на помещението.
 4. Помислете скоростта на въздушния поток: подобно на предишната стойност, тя е изключително важна за ефективната вентилация на помещението за определен период. Идеален за комфортна работа на вентилатора се счита за индикатор в диапазона между 11 и 14 m / s. При по-ниски стойности ефективността на устройството ще има тенденция към нула, а при големи стойности потребителите най-вероятно ще се дразнят от твърде силния шум на работещото колело.

В допълнение, заслужава да се обърне внимание на материалите, използвани при производството на вентилатори. Така че, правоъгълните и квадратните модели често се правят в метален калъф, а кръгли - в пластмасов. Разбира се, металът е много по-издръжлив, но се характеризира с леко тракане по време на работа. В същото време пластмасата абсорбира шума много по-добре, но не издържа на натоварването в мини с постоянно висока влажност и температурни промени.

Как да изчислим мощността на вентилатора на изгорелите газове

Винаги е необходимо да инсталирате вентилатор за отработените газове, като вземете предвид обема на помещението и предметите, присъстващи вътре в него. Общата формула за изчисление е обемът на помещението, умножен по коефициента на кратността на обмена на въздух. Стандартни коефициенти ::

 • за стаи за преминаване - 3-4;
 • за банята - 5-10;
 • за кухнята - 10-15.

Да предположим, че искаме да изчислим изпускателната вентилация за баня с размери 2 * 2 м. С височина на тавана 2,5 м, общият обем на помещението ще бъде 10 м3. Тази стойност трябва да се умножи по число в диапазона от 5 до 10, като се вземе предвид колко хора и колко често използват стаята. За тричленно семейство с малко дете коефициентът 7. ще бъде нормален. По този начин получаваме минимален капацитет на устройството 10 * 7 = 70 м3 / ч.

Често трябва да вземете малък запас от сила, избирайки от стандартните модели. Тъй като уредите най-често се произвеждат на стъпки от дори десет, най-близкият голям стандартизиран капацитет ще бъде 80 m3 / h. Статистиката казва, че за нуждите на повечето битови потребители максималната граница ще бъде стойност от 100 м3 / час.

Вентилация тип въздуховод и неговите характеристики

Вентилаторите за изпускателни газове принадлежат към една разпределена система, монтирана директно вътре във въздухопровода. С еднаква вероятност използваните канали могат да имат кръгла, квадратна и правоъгълна форма. В допълнение, за технически или ситуационни нужди могат да се използват смесени канали.

Вентилатор за канали

Основното предимство на този тип качулка е изключителната простота на полагане на комуникации и цялостния компактен дизайн. Поради лекотата на използваните материали, основната част на въздуховода често се зашива между носещия таван и фалшивия таван.Резултатът е доста голяма система, която не влияе значително на външния вид на интериора - възможностите за дизайн се разширяват, докато качеството на вентилацията не пострада.

Помислете за видовете канални вентилационни системи:

 1. Изпускателните вентилатори с кръгъл канал често се използват в прости дизайни. Те са практични преди всичко, защото имат минимална устойчивост. В комбинация с тях е обичайно да се използва аксиален тип вентилатори, въпреки че понякога могат да се видят центробежни модели.
 2. Квадратните тръбопроводи са монтирани в шахти с подходяща форма, което може значително да намали общия процент на вибрациите на системата. По отношение на честотната лента те са близки до предишния тип, но се използват малко по-рядко. Това се дължи единствено на факта, че разходът на материали е по-висок за тях със сходни показатели за ефективност.
 3. Правоъгълни канали са използвани заедно с окачени тавани. Дори за малко разстояние между декоративната рамка и основния етаж е възможно да изберете въздуховод с необходимото съотношение на страните. В този случай най-често се използват центробежни вентилатори.

Допълнителни функции на вентилатора

За да изберете вентилатор за ауспух за вашия дом, не забравяйте за допълнителна функционалност: отделните модели първоначално са оборудвани с таймери, които могат да бъдат програмирани по удобен начин. С подходящите сензори такова устройство може да се включи веднага щом започнете да вземате душ и влажността на въздуха се повишава, а след това да изключите няколко минути след като тръгнете. Това може да бъде полезно в кухнята, когато домакинята готви много и ръцете й са заети с храна: без да е необходимо да щракнете върху превключвателите, уредът ще се адаптира към вашия начин на живот. Вентилаторите със сензори за влажност ще помогнат да се организира микроклимата в помещението, така че всяка дейност да бъде придружена от адекватна реакция от изпускателното оборудване.

Вентилаторна верига със сензор за влажност

Има и специално разнообразие от продукти за много влажен въздух: за производството им се използват само неръждаеми части и специална грес с повишен ресурс на употреба. Въпреки това, поради дизайнерските си характеристики, те често издават шум малко по-силен от конвенционалните модели.

заключение

Конвенционалните вентилатори и канални вентилатори се използват в ежедневието за всички видове помещения с висока влажност и наличието на миризми: кухни, бани, бани, килери и мазета. Най-често срещаният днес е вариантът на кухнята. Такива устройства имат компактен корпус с ярък външен капак, монтиран на мястото на стандартен отвор за отработените газове.

Почти всички вентилатори за отработените газове са доста прости и лесни за използване устройства, които ви позволяват бързо и ефективно да почистите въздуха в помещението. Те не изискват специални условия за грижа дори при редовно замърсяване - достатъчно е периодично да избърсвате външната решетка и да почиствате защитната мрежа на всеки шест месеца. При нормални работни условия лопатките и двигателят не се запушват до степен, която изисква значително почистване.

Зареждане...

Добави коментар