Чести грешки при нагряване на бетон

Всеки строителен материал има своите положителни и отрицателни страни. Що се отнася до бетона, неговият недостатък е трудността на използването му в студения сезон. По-конкретно, при температури под 5 градуса и средна температура под 0 градуса. Ако бетонът е изложен на студени температури, това ще доведе до влошаване на якостните му свойства и до намаляване на експлоатационния живот. Освен това, създадената от него структура няма да може да изпълни изцяло ролята, която му е възложена. Така материалът ще бъде повреден, а организацията ще понесе големи загуби.

Какво причинява неправилно нагряване

Мнозина не разбират, че грешният подход към конкретната работа води в бъдеще до изключително неприятни последици. Избягването им е съвсем просто - просто трябва да вземете решение за висококачествен метод за нагряване на бетон и ясно да се придържате към неговата технология.

За да се увеличи скоростта на строителството, се използват много различни методи за нагряване на бетон. Сред тях си струва да се подчертае нагревателен проводник, електроди и други. Тези методи изискват участието на опитни специалисти и се отличават с високи разходи за труд.

Неквалифицираното използване на техниките за загряване води до множество грешки. Тя трябва да се съсредоточи върху най-популярните. Те се намират в почти всяка втора строителна площадка. В резултат на това на структурите се появяват пукнатини, което впоследствие води до разрушаване. Малко вероятно е някой да се интересува от такива перспективи в бъдеще.

Чести грешки

Електродно нагряване на бетон

Бетонно отопление с електроди

Електродното загряване на сместа често е придружено от следните грешки:

Грешка №1, Електродите имат ниска контактна площ с бетон, поради техните дизайнерски характеристики. В резултат на това загряването става лошо качество. Също така между електродите и сместа могат да се появят въздушни мехурчета. Те водят до вряща вода, блокира разпространението на топлинна енергия в бетон. Той се концентрира на едно място, образувайки кухини.

Грешка №2, Вътре в бетона е армиран метален "скелет". Ако електродът го докосне по време на потапянето, това моментално води до късо съединение. По този начин скъпото оборудване, което може да не се ремонтира, се проваля. Ако няма какво повече да се нагрява, тогава технологията на втвърдяване на сместа е нарушена.

Грешка №3, Увеличаване на плътността на тока в областта на директен контакт на бетон и електроди. Това е изпълнено с забавяне на скоростта на хидратация, локално прегряване и образуване на пореста структура. Прави впечатление, но външно е невъзможно да се открие направената грешка. Можете да научите за това в бъдеще, когато структурата започне да се разпада преди време.

Бетонно отопление с отоплителен кабел

Фундаментно отопление с отоплителен кабел

Възникват грешки при нагряване на бетон с нагревателен кабел:

Грешка №1, Малко от строителите обръщат внимание на схемата на свързване на нагревателните елементи. По-специално, ако никой от тях няма образование в областта на електротехниката. Що се отнася до целостта на проводниците, това почти никога не се случва. Те просто са разположени на повърхността. Ако целостта е нарушена, тогава отоплителният кабел не може да изпълни възложената му роля. Или нагряването става само на определени места. Неравномерното нагряване води до пукнатини и до бързо разрушаване на вътрешната структура на бетона.

Грешка №2, Когато полагате проводници, трябва да обърнете внимание на тяхната изолация и правилното им местоположение. Много хора забравят за това. Кабелът трябва да има оптимална дължина - не повече и не по-малка от положената. В противен случай тя е превишена, което води до увеличаване на продължителността на строителните работи.

Отрицателните аспекти на използването на отоплителен кабел са следните:

  1. Необходими са големи мощности за загряване на значително количество бетон. Често те не са на мястото на работа.
  2. Ще са необходими много електрически изчисления. Отнема допълнително време и усилия.
  3. Много ограничен брой специалисти са в състояние правилно да положат кабела. Не всички компании могат да си позволят да държат това на персонала.

Тези грешки са най-честите при бетониране и нагряване по изброените начини. Знаейки за тях подробно, по-добре е да се опитате да ги избегнете. В крайна сметка е по-добре да направите всичко веднага, отколкото в бъдеще да харчите пари за демонтаж на стария и инсталиране на нов дизайн. Понякога това изисква пълното унищожаване на сграда или обект.

Какъв метод за отопление, за да се даде предпочитание

При липса на електротехници и опит в отоплението с електроди, както и с кабел, трябва да обърнете внимание на алтернативните методи. Например, покрийте конструкцията с обикновена тента. По време на втвърдяването сместа отделя топлинна енергия. Тя ще отиде за отопление. Но, тентата може да се прилага само когато няма мразовито време на улицата. Друг вариант е да използвате термоелектромати.

Termomaty

Днес те са достъпни за продажба и имат оптимална цена. Те са положени върху бетонна конструкция отгоре. Те поддържат зададената температура по цялата нагрята повърхност. Списъкът на предимствата на използването на термоелектромати включва:

  1. Намаляване на времето за изграждане на съоръженията. Много по-бързо ще бъде възможно да се премине към нов етап на работа или към ново съоръжение.
  2. Равномерно разпределение на топлинната енергия. Всеки сантиметър от термомат излъчва топлина в същия обем.
  3. Подобряване на качеството на дизайна. Втвърдява се както трябва, независимо от метеорологичните условия.
  4. Намаляване на разходите. Това е важно, като се има предвид настоящата икономическа ситуация и огромната конкуренция.

Бетонно отоплително устройство с термомати

В крайна сметка препоръчваме да гледате полезни видеоклипове по темата на статията:

(2 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар