7 съвета за избор на качествена отвертка

Повечето електрически и строителни работи не могат да бъдат представени без отвертка. С помощта на този модерен електроинструмент можете да пробиете дупки в стените, развийте затегнатите самонарезни винтове или обратно, да ги закрепите към стената (например при полагане на кабелния канал). По-нататък ще ви кажем как да изберете отвертка за дома, работата и лятната вила през 2017 г., за да не преплащате излишните пари и да използвате покупката за дълго време.

Накратко за сортовете на инструмента

Днес има няколко основни разновидности на отвертки, така че изборът на подходящия за цена и качество трябва да бъде направен, след като сте запознати с предимствата и недостатъците на всяко изпълнение. По този начин, производители на електроинструменти произвеждайте следните модели отвертки, които можете да изберете не само за дома и градината, но и за работа:

 • Мрежа (електрическа) или батерия. Първите работят в мрежа 220V, което е удобно, ако трябва да работите на едно място в близост до електрически контакт (например при сглобяване на мебели). Отвертките, работещи от електрическата мрежа, не се изхвърлят, но недостатъкът е закрепване към контакта, което не е много удобно, ако трябва да работите на място, където няма електричество. В допълнение, кабелът по време на електрически / инсталационни работи ще бъде постоянно объркан под краката, което също може да се отдаде на минусите при избора на мрежови отвертки. Моделите на батериите са по-популярни и също така могат да заредят повече от час при активно използване. Те често се използват както от професионалисти, така и от аматьори.Мрежов инструментАкумулаторно пробиване
 • Хранителното вещество е представено от литиево-йонна батерия (Li-lon), никел-метален хидрид (Ni-MH), литиево-полимерен (Li-Pol) или никел-кадмиев (Ni-Cd). Литиево-йонната батерия задържа заряд дълго време, зарежда се бързо и също няма ефект на паметта (ще говорим за това по-долу). Ако трябва да изберете качествена отвертка за строителни и електрически работи, дайте предпочитание на акумулаторния модел с литиево-йонна батерия. Единственият, но съществен недостатък е най-високата цена на такива електроинструменти, така че тази опция е по-добре да не избирате за даване и редки ремонти в къщата. Вариантът на никел-метална хидридна батерия е не по-малко разпространен. Поради своята екологичност, всички съвременни производители на отвертки вече постепенно преминават към това изпълнение. От плюсовете е необходимо да се подчертаят малките размери на батерията (и следователно по-малкото тегло на инструмента), а на минусите - високата цена. Друг вид батерия е литиевият полимер. Развитието му е най-модерното. Предимствата на такава батерия са по-големият й капацитет, недостатъкът е най-краткият експлоатационен живот в сравнение с аналозите. Скоро литиево-полимерните батерии за отвертки ще бъдат финализирани и най-вероятно ще изместят конкурентите си поради неоспоримите предимства.Е, последната опция, която можете да изберете за дома и градината, е никел-кадмиевата батерия. Несъмненото му предимство е евтино, така че тази версия на изпълнение най-често се намира в бюджетни отвертки. В допълнение, 5-годишният срок на годност може да се счита за положителен момент (при други опции, не повече от 3 години). Плюсовете не предпочитат отвертки с такава батерия, защото времето за зареждане в този случай е с порядък по-дълъг, отколкото в други версии, а освен това никел-кадмиевите батерии имат памет за зареждане.Видове батерии
 • Шестнадесетичен или триглав патронник. Първият тип патрон е подходящ само за дома и градината, ако ремонтните дейности се извършват изключително рядко и с необходимостта от честа подмяна на оборудването. Ако искате да изберете професионална отвертка, по-добре е да дадете предпочитание на универсален патронник с три челюсти, който също се нарича бързо затягане. Предимството му е, че можете да фиксирате всеки бит или тренировка, основното е диаметърът да е подходящ.Разновидности на касетите
 • Напрежение 12; 14.4 или 18 волта. Колкото по-голямо е напрежението, толкова по-голяма е мощността. електроинструменти за електротехник, Ако трябва да изберете мощна отвертка за завинтване на дълги метални винтове с голям диаметър (например за покрив на покрив, изработен от велпапе), изберете 18-волтов модел. Отвертка с 12 V. ще бъде достатъчна за сглобяване на мебели, домашни работи или лятна резиденция.
 • Броят на режимите е 1, 2 или 3. Най-простите бюджетни модели са едноскоростни - скоростта им може да бъде от 0 до 800 об / мин. По-надеждни и популярни са безжични отвертки с 2 скорости - от 0 до 400 об / мин (за затягане) и от 0 до 1300 об / мин (за пробиване). Третата скорост може да се намери в професионалните версии. Броят обороти в минута може да достигне до 3000.

Измислихме основните опции за изпълнение, сега ще предоставим няколко полезни съвета, които ще ви помогнат да изберете правилната отвертка за дома, работата и лятните вили. Не забравяйте да гледате видеото по-долу, което визуално изследва всички основни параметри на този електроинструмент.

Преглед стъпка по стъпка на инструмента

Препоръки за избор

За да знаете какво да търсите при избора на подходящия модел за вашето приложение, представяме на вашето внимание няколко важни съвета от опитни майстори:

 1. Помислете въртящия момент на инструмента (измерен в Нютонометри, [Nm]). Ако трябва да завиете / развиете малки винтове в гипсокартон и дъски, достатъчно е да изберете модел с въртящ момент не повече от 30 Nm. За професионално строителство и покриви е по-добре да изберете модел с въртящ момент над 40 Nm.
 2. Когато пробивате дупки в бетон и тухла, по-добре е да изберете ударен отвертка. Повечето съвременни модели включват тази функция, но в някои от тях тя може да не е налична, така че е по-добре още веднъж да се уверите, че тя е налична.
 3. Подсветката над бутона за старт не боли. Разбира се, някои експерти твърдят, че местоположението на фенерчето над батерията е по-ефективно, но така или иначе, когато избирате отвертка, обърнете внимание на факта, че подсветката е във всеки случай.
 4. Отидете отстрани на модела с ефект на паметта. Тази функция изисква пълно разреждане на батерията, преди да я поставите обратно в зарядното устройство. Ако случайно поставите акумулаторна батерия, която не е напълно измряла, това ще намали живота й с незаредено количество. Понякога чрез невниманието ефектът от паметта може да се превърне в цял проблем.
 5. Ако се нуждаете от професионална отвертка за работа, препоръчваме да изберете по-издръжлив модел с метални зъбни колела. В любителските и бюджетните модели са пластмасови зъбни колела.
 6. Обърнете внимание на параметър като ампер часовник, който показва капацитета на батерията. За къщата изборът на отвертка 1,5-2 Ah ще бъде напълно разумен.Ако искате да изберете електроинструмент за конструкцията, опитайте се да намерите батерия с по-голям капацитет, но обърнете внимание, че ще струва повече.
 7. Трябва също да знаете коя компания е най-добрата отвертка. Сред водещите производители отличават Bosch (Bosch), Makita (Makita), Hitachi (Hitachi), Metabo (Metabo). По-добре е да преплатите малко пари и да изберете качествен инструмент. ZUBR и Interskol са с добро качество.

Можете да гледате сравнение на отвертки от различни производители на видеото:

Тест драйв Makita, Bosch и Devolt

Рейтинг на най-добрите модели

Е, последното, което бих искал да предоставя, е моята собствена оценка за 2017 г. на най-добрите отвертки за домашна и професионална работа. Така че в категорията „качество на цените“ за много положителни отзиви на клиентите могат да се разграничат следните модели:

Makita 8281DWPE, Това 14-волтово устройство с никел-кадмиева батерия и 2 скорости може да се използва както за строителни работи, така и за дома. Цената се оправдава от качеството и наличието на всички необходими функции - шоков режим, бързо зареждане, ниско тегло, удобна дръжка.
Makita 8281DWPE

Bosch PSB 10.8 LI-2 0, Не по-малко подходящ вариант за домашна употреба и строителство. Качеството на продуктите на Bosch е тествано във времето, а самият модел има достатъчен брой предимства: добра батерия, фенерче и заключване на бутона за захранване. По принцип този модел оправдава цената си и препоръчваме да го изберете за дома и работата.

Bosch PSB 10.8 LI-2 0

Metabo PowerMaxx BS Quick Basic 2.0Ah x2 калъф, Предимството на продукта Metabo е висок въртящ момент, така че ако трябва да изберете мощен инструмент за пробиване, няма да има много алтернативни възможности за цена и качество. По отношение на въртящия момент Metabo надминава много конкуренти. Много добри отзиви за тази отвертка като с такава мощност е доста лека.
Metabo PowerMaxx BS Quick Basic 2.0Ah

Hitachi DS12DVF3, Лично ние използваме тази отвертка за електрически и строителни работи. Въпреки факта, че моделът вече е остарял и има някои недостатъци (неудобно място за фиксиране на битове, малък капацитет на батерията, малък бутон за обратна връзка), неговата надеждност покрива всички недостатъци. Особено внимание трябва да се обърне на гумирания калъф (ясно се вижда на снимката) - колко пъти нашите Хитачи паднаха от стълба, все още е жив и работи добре.
Hitachi DS12DVF3

Interskol DA-10 / 14.4M2.Безспорното предимство на домашния производител е ниската цена на този модел, но в същото време прилично качество. Този отвертка има всички необходими функции, 2 никел-кадмиеви батерии и калъф. Поради ниската си цена, инструментът не се поддава на специална критика, така че изборът на тази опция за къщата е най-много.
Interskol DA-10 / 14.4M2

Препоръчваме ви също да видите тест драйва на най-популярните „шурици“. Във видеото можете ясно да видите каква е разликата между 12 и 18 волта:

Преглед на водещите устройства

Ако решите да изберете отвертка за къща или лятна резиденция, но не знаете на коя фирма или модел да останете, дайте предпочитание на един от изброените 5. Тези устройства са тествани във времето и имат много положителни отзиви на форуми в Интернет, както можете да видите сами. Надяваме се, че сега знаете как да изберете отвертка през 2017 г. според основните технически характеристики: напрежение, мощност, компания!

Прочетете също:

Преглед стъпка по стъпка на инструмента

Преглед на водещите устройства

Тест драйв Makita, Bosch и Devolt

(12 гласа)
Зареждането ...

2 коментара

 • Борис

  makita 8281 dvpe с това дали е бабарея? караш нарязан !!

  отговор
  • Admin

   Направена е печатна грешка, извиняваме се, вече са променени. Благодаря ви за вниманието!

   отговор

Добавете коментар