5 причини за влошаване на LED

Висококачественият светодиод е с порядък по-скъп от конвенционалната крушка. Това беше причината не винаги да се използва като основен източник на светлина. Но много производители решават този финансов проблем по различни начини и, разбира се, не винаги успешно. Доста често можете да забележите как след кратък период от време LED крушката започва да свети не толкова ярко или дори с грешен цвят, това е деградацията на светодиодите, причините за които сега ще разгледаме.

ток

Производителите обещават и гарантират, че светодиодът може да работи до сто хиляди часа добра работа (средно 50 000), като се има предвид, че токът му ще бъде 20 mA. Въпреки това производителите от Китай предпочитат да инсталират чип в диода, който се използва за осветяване на екрана в мобилен телефон. В такива оптоелектронни устройства светодиодът е проектиран за токове до 5 mA. Поради това продуктите се произвеждат на по-ниска цена и в резултат на това несправедлива победа сред конкурентите, тъй като светодиодът ще започне да работи по-лошо с течение на времето, ще започне да се разгражда,.

Топлинно разсейване

Деградацията на LED източници на светлина се проявява и по време на генерирането на топлина. Тъй като корпусът за осветителни елементи е разработен отдавна, процесът на неговото сглобяване се осъществява по много автоматизиран начин. Старият светодиод е чудесен за такъв корпус, но напълно не е предназначен за ярки светодиоди. Гнездото за засаждане в инсталацията не трябва да надвишава 12 мм, така че старият случай вече не е в състояние да отстранява отпадната топлина. Поради това чипът не е в състояние да избегне такова нещо като деградация.

Графиката по-долу показва как живота на кристала зависи от увеличаването на температурата:

Качество на чипа

Една от основните причини, поради която се получава разграждането на светодиодите, е лошото качество на използваните чипове. Въпреки факта, че има много производствени компании, повечето от тях използват кристали, които са произведени по същата технология на първо поколение - прототипи на Nichia, които имат прозрачен p-контакт.

Това се счита за най-евтината технология, която се използва широко в мобилните устройства. Такава LED лампа се държи доста зле в горещи среди. А това означава, че използването им като осветление е нежелателно. Освен това, ако сравним характеристиките на такива кристали с техните колеги, които са свързани с прототипа на Nichia, те нямат нищо общо и общо. Това се дължи на факта, че кристалите се отглеждат с пренебрегване и несъответствие с основните технологични процеси, както и с използване на нискокачествено оборудване.

Нарушение на основните етапи на монтажа

В надпреварата за клиенти, на фона на голяма конкуренция, китайските производствени компании не наблюдават особено и не контролират процеса на сглобяване на устройството. Това доведе до появата на друга причина за деградацията на светодиодите - поради некачествено сглобяване на осветителни устройства.В този случай производствените компании работят на прост принцип - основното е не качеството, а количеството. В резултат на това LED лампата обслужва потребителите много по-малко, отколкото е посочено втехнически характеристики на LED лампи.

Трудно е обаче да се определи защо светодиодът не работи добре и влошава свойствата му, какви фактори влияят на това. Деградацията може да е различна.

Лентата свети неравномерно

Диодът е поставен в случай, в който характеристиките и свойствата са значително по-ниски по качество. Въпреки това, такава LED лампа напълно отговаря на всички технически характеристики, следователно първоначално се счита за подходяща. Яркостта му цветна температура, напрежение и други параметри съответстват на данните, които са предписани в спецификациите на производителя. И тъй като изкупната цена на такива осветителни елементи е ниска и достъпна, много вносители ги купуват. Въпреки това, експлоатационният живот на такива източници на светлина е порядък по-малък от периода, посочен в паспорта и е само няколкостотин часа, вместо няколко хиляди. Този факт беше потвърден по време на тестването и работата на компонентите.

Има няколко варианта за подобряване на ефективността на диодите и съответно забавяне на процеса на тяхното разграждане. Например, за да се подобри качеството на използвания материал, да се промени структурата и конструкцията на самия чип, както и технологията на неговото формиране. Също така, когато тествате повърхността, можете да постигнете ефективност при висококачествената работа на LED компоненти.

Неправилна работа

Е, последната причина за деградацията на LED ленти и лампи е неправилната работа на тези осветителни тела. Факт е, че прегряването може да възникне не само поради дизайнерските характеристики на продукта, но и защото потребителят, който съзнателно е купувал евтини китайски LED продукти, не е мислил поне за добро разсейване на топлината. Ако говорим за LED ленти, се препоръчва те да бъдат монтирани върху алуминиев профил, което ще помогне да се спестят диодите от прегряване и по-нататъшно разграждане.

Тази причина обаче не може да бъде наречена толкова обоснована и често срещана, защото въпреки това лошото качество на сглобяване, неправилно подбраните чипове и умишлената употреба на евтини компоненти от производителите са основните фактори, поради които светодиодите светят слабо или по различен начин!

И накрая, препоръчваме ви да разгледате добър пример за разграждането на LED лентата:

Сега знаете какво е разграждането на светодиодите и какви са причините за появата му. Съветваме ви да купувате LED продукти само от надеждни производители, за да не срещате това явление в бъдеще!

Не забравяйте да прочетете:

(1 гласа)
Зареждането ...

4 коментара

 • Йорген

  Ние работим много с диоди.

  Уви, все по-често се сблъскваме с факта. Диодите работят точно половината от декларирания период

  Има само един изход - изискване от доставчика на гарантирано плащане за ремонтни работи + пълна подмяна на целия доставен брой диоди

  Мнозина отказват да си сътрудничат и поемат големи гаранционни задължения, които включват освен компенсация за диоди и специално оборудване, компенсация за транспортни и производствени разходи. Което не рядко всъщност унищожава печалбите на доставчика и дори влиза в отрицателно салдо.

  отговор
  • Admin

   И нормалните диоди струват 10-20 пъти повече от тези, които обикновено се доставят ....

   отговор
   • Йорген

    Глупости!

    Ние просто знаем къде трябва да отидат тези диоди като отделен артикул, изискван максимално качество.

    Долната линия се изправяме пред демонтажа и цялостния ремонт на табелата. диоди в него като на снимката - 9 500 броя.

    Да, не сме виновни, но трябва да преработим работата. Да, и доставчиците се забъркват страшно - такива загуби значително подкопават бюджета

    отговор
 • Йорген

  Изгорели диоди в знак

  отговор

Добавете коментар