5 основни разлики между проводник и кабел

Не са редки случаи, когато VVG се нарича жица, а PUNP е кабел, въпреки че в действителност е точно обратното. Разликите между имената на проводниците са описани в GOST 15845-80, в допълнение, между електрическите продукти има конструктивна разлика, за която знаят повечето опитни електротехници. Така че ще разберем как телта се различава от кабела и кабела.

За начало се обръщаме към горния GOST 15845-80, който ясно заявява, че проводникът се състои от един или повече проводници, които са усукани заедно (или вместо основни проводници). Защитна обвивка може да присъства отгоре на частта на живо, но може да не е, както е показано на снимката:

Неизолиран проводник

От своя страна дизайнът на кабела представлява един или повече проводници в защитна обвивка, които допълнително са покрити с друг слой изолация. Той също може да бъде брониран, а неговият единичен аналог не е, което е втората разлика между проводниците.

VVG дизайн

Разберете къде кабелът и къде проводникът също ще позволят цифрово и буквено маркиране. Научете повече за декодиране на маркировката на проводника Можете от нашата статия!

Въз основа на това предоставяме трети, един от основните индикатори, който съвсем ясно обяснява как кабелът се различава от жицата - условията на употреба. Тъй като жицата няма допълнителна броня и втори слой изолация, е неприемливо да се използва под вода, в земята и при други условия, при които са възможни механични повреди, в резултат на което ще настъпи авария.

Друг важен момент, който потвърждава горното, според PUE, инсталирането на електрически проводник е разрешено изключително вътре в електрически разпределителни устройства. Извън ERU трябва да се използват автобусни и кабелни продукти.

Е, последната, 5-та разлика е експлоатационният живот. Поради факта, че кабелът има двойна изолация, експлоатационният му живот може да достигне 30 години. В същото време единична черупка издържа не повече от 15 години.

Има и мнение, че проводниците могат да издържат максимум 1 kV, докато кабелите могат да бъдат с високо напрежение, проектирани за по-високо напрежение. Не намерихме потвърждение на този аргумент, следователно не го считаме за надежден!

Между другото, разликата между разглежданите продукти и шнура е, че последният е по-гъвкав и еластичен. Това ви позволява да го свържете с мобилни електрически уреди и инсталации. От своя страна, първите два вида проводник често се използват за неподвижно полагане!

Можете също да гледате полезно видео по темата:

Така че проучихме разликата между жица и кабел и шнур! Както можете да видите, разликата между проводниците е значителна, въпреки че на пръв поглед изглеждат идентични. Внимавайте винаги да проверявате маркировките на избраните от вас електрически продукти!

Със сигурност не знаете:

(3 гласа)
Зареждането ...

Един коментар

  • K700

    Оказва се, че кабелът е гъвкав кабел.
    Въпреки че, кабелът може да няма външна обвивка, а по-скоро представлява два проводника, споени с изолация (най-често срещаните захранващи кабели в съветските години).

    отговор

Добавете коментар