4 ефективни начина за подобряване на сигнала от Wi-Fi рутер

Сега е трудно да намерите смартфон, лаптоп или таблет, който не поддържа безжични мрежи - Wi-Fi. Не само тях, но и много съвременни домакински уреди могат да се свържат към мрежата. Дори мултикукър се свързват към Wi-Fi, така че е важно да се осигури добър прием във всички ъгли на апартамента или къщата. Но съществен проблем е излишъкът от безжични мрежи. В тази статия ще разгледаме как да усилим сигнала на Wi-Fi рутер със собствените си ръце.

Причини за лош сигнал

Преди да разгледаме начини за усилване на сигнала, ще говорим за причините за неговото избледняване. Основните включват:

 1. Материалът на стените. Най-често срещаният проблем е значителната разлика в нивата на сигнала в различни стаи на апартамента с бетонни стени.
 2. Местоположението на рутера. За да бъде Wi-Fi сигналът равномерен по цялата очаквана зона на покритие, трябва да го поставите на място, на еднакво разстояние от всички далечни ъгли на зоната на покритие. В противен случай всяка стена, шкаф, рафт или друга мебел ще влоши Wi-Fi сигнала.
 3. Повишаване на антената В евтините wifi рутери обикновено е инсталирана единична антена с 3 dbi - това е доста слаба опция.
 4. Неправилни настройки на рутера.
 5. Лоши приемници на wifi.
 6. Много паралелни мрежи.

Как да засилим Wi-Fi

Сега, когато вече знаем какво води до влошаване на разпространението и приемането на wifi сигнал, нека разгледаме всеки проблем и неговото решение поотделно. За да подсилите Wi-Fi, трябва:

 1. Намерете идеалното място за инсталиране на рутера.
 2. Задайте режима на работа.
 3. Заменете антените с по-мощни.
 4. Инсталирайте рефлектори.
 5. Инсталирайте ретранслатори или укрепете мрежата с друг рутер.

Правилното местоположение на рутера

Ако искате да засилите Wi-Fi сигнала, преди да направите нещо, уверете се, че имате правилно разположен рутер и сведете до минимум източниците на смущения и отражения. Рутерът трябва да бъде разположен така, че във всяка от стаите да се осигурява нормално ниво на сигнала.

Местоположение на рутера в двуетажна къща

Ако сте избрали най-доброто място, но не сте получили желаните резултати, обърнете внимание на препоръките:

 1. Микровълнови фурни, дистанционни управления и друго оборудване, работещо на високи честоти, по-специално 2,4 GHz. Ако такова оборудване се намира наблизо, прехвърлете или него, или рутера.
 2. Съседен Wi-Fi. Можете леко да подобрите ситуацията, ако инсталирате рутера на място, където нивото на сигнала е най-ниското. Можете да определите това, ако се разхождате из апартамента със смартфон и обръщате внимание на нивото на приемане на сигнала от съседите. Трябва да инсталирате рутера, където всички сигнали ще имат най-ниското ниво. Програмата Wifi Analyzer за Android ще ви помогне в това.

Ние конфигурираме правилно рутера

Преди да пуснете в магазина за нова антена, Wi-Fi приемник или рутер, нека да отидем в настройките и да проверим какви параметри са зададени там.За да направите това, трябва да въведете адреса на рутера в адресната лента на браузъра, обикновено той е посочен на листа, залепен на дъното му. Най-често е 192.168.0.1 или 192.168.1.1

На първо място, трябва да разгледате стандарта, в който работи. В различните модели Wi-Fi оборудване настройките и уеб интерфейсите се различават значително от производителя до производителя. Затова ще се опитаме да дадем общи препоръки.

Настройки на рутера

Трябва да се свържете с рутера чрез уеб интерфейса и да намерите списъка с режими. Имената им започват с числата 802.11, след това буквите отиват, например, 802.11b / g / n. За да усилите сигнала на Wi-Fi рутер, трябва да изберете елемент с име на тип:

Само 802.11n

Вече трябва да има увеличение на Wi-Fi сигнала.

Настройки на TP-LINK

След това можете да опитате да увеличите мощността на предавателя, за това търсим в настройките за елемент с името на вида мощност на предаване. Може да се посочи или като процент, или като:

 • висока;
 • Средно;
 • Ниска.

Във всеки случай трябва да зададете максималната възможна стойност като процент по-близо до 100% или до Висока.

Направихме основните настройки за усилване на сигнала. Сега проверете компютъра. Ако имате лаптоп, проверете настройките на захранването. В режим на пестене на енергия усилването на сигнала от вградения приемник се намалява, следователно има проблеми с нестабилна връзка и намаляване на скоростта. Задайте режима на „нормално“ или „подобрена производителност“.

Схеми за управление на захранването на лаптопа

Дублирайте мрежата

Ако имате нужда от Wi-Fi прием на 100 и повече метра, тогава с обикновен рутер няма да постигнете това. Обхватът им на покритие също зависи от броя на препятствията, мощността на предавателя и усилването на антената. Средно можете да разчитате на 30-50 метра. Най-лесният начин за усилване на сигнала е да инсталирате Wi-Fi ретранслатор. Това е повторител на сигнал, който просто се включва в контакта.

Wifi повторител

Изходът трябва да е в зоната, където сигналът не е твърде лош, но не и в близост до рутера. Можете да усилите сигнала с един или два повторителя, за да получите по-голяма площ на покритие. Но трябва да го конфигурирате - изберете мрежа и въведете парола за нея. Такова разстояние за прием често се изисква в частна къща, така че да има сигнал в двора.

Повтарящ рутер

Вторият начин е да се увеличи покритието с друг рутер. Някои модели поддържат режим на ретранслатор. Можете също да направите това, като свържете първия и втория рутери с обикновен мрежов кабел с щепсели от типа rj-45, тъй като бихте направили това, като свържете кабела към мрежовата карта на компютъра.

Надстройваме или променяме антената

Ако рутерът няма антена, тогава единственият начин да го усилите е софтуерът, ние вече сме обмислили оптималните настройки. Следващият вариант за усилване на Wi-Fi сигнала е да експериментирате с антени.

Експериментите могат да бъдат както следва:

 1. Отразете сигнала в желаната посока. За да направите това, трябва да направите отражател с полукръгла форма (като хипербола). Може да се направи от алуминиеви кутии или чрез залепване на картон върху фолио. Тогава можете да сведете до минимум проблема, когато част от сигнала преминава в безполезна посока, например през стена към съседите.Домашен антенен рефлектор
 2. Сменете антената. В идеалния случай, ако рутерът има две или дори три антени, или поне има конектор за допълнителна външна антена. Тогава просто трябва да закупите антена с печалба от 5 децибела или повече. Някои антени са свързани не директно към рутера, а чрез проводник. След това можете да го инсталирате например на рафт или на друго място по-високо.Видове антени
 3. Ако използвате интернет на лаптоп, имайте предвид, че той има приемник без външна, а с вградена антена вътре. Тогава ще ви помогне да засилите приемането на USB Wi-Fi адаптер. Ще бъде още по-добре, ако е с външна подвижна антена. След това можете да го замените, както и на рутера.Wifi адаптер

Ако сте любител да проектирате нещо, тогава биквадратната антена може да помогне за усилване на сигнала за приемане на Wi-Fi на 200 метра, чертежът му е показан на фигурата по-долу:

Биквадратна антена

И тази антена - wi-fi пистолет, ще помогне за предаване на Интернет за 1 км или повече (зависи от височината на инсталацията и точността на посоката на сигнала). Нейният разработчик твърди, че е успял да постигне приемане на разстояние от 10 км.

Верига на антената

По този начин е възможно да се организира връзка между отдалечени къщи или например апартамент и лятна къща.

Усилване на Wi-Fi сигнала между къщите

важно! Говоренето за обхвата на антената не е коректно. Тази цифра зависи не само от нейния дизайн, но и от мястото на инсталиране, броя на препятствията и, което е важно, от антената на устройството, която ще приема сигнала. Ако на полето обикновен рутер със стандартна антена може да предава сигнал от 50-100 метра, тогава в бетонните сгради има проблеми с комуникацията при преместване в съседната стая.

Също така препоръчваме да гледате полезно видео по темата на статията:

Разгледахме основните налични методи за организиране на усилването на сигнала на Wi-Fi рутер, както и увеличаване на зоната на покритие. Ако следвате всички препоръки, ще постигнете подобрение на сигнала, но трябва да вземете предвид качеството и обслужването на цялото оборудване. Например, ако след всички извършени манипулации качеството на приемане на сигнала на телефона остави много да се желае, това може да се дължи на слаб Wi-Fi модул и интегрирана антена.

Свързани материали:

(2 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар