3 доказани метода за определяне на фаза и нула без инструменти

Така че, представете си тази ситуация - трябва да свържете нов изход, но в същото време по някаква причина не знаете кой от проводниците на изхода е фаза, а кой е нула. Ситуацията се усложнява допълнително от факта, че под ръка не е имало нито индикаторна отвертка, нито мултицет, който да ви позволи бързо да намерите през кой проводник напрежението преминава. На следващо място ще разгледаме читателите my.electricianexpaкак да определим фаза и нула без инструменти!

Метод номер 1 - Визуално обозначение

Първият и най-надежден начин за независимо определяне къде е фазата и нулата без тестер е да се изследва цвета на изолацията на всеки проводник, въз основа на който да се направи заключението.Изолация на снимката на снимката

Факт е, че цветна маркировка на тел просто е проектиран така, че да може без инструменти да се разбере кой от проводниците е неутрален и кой е фазен. За да ви улесним и да можете правилно да определите фазата и нулата, предоставяме таблица със съществуващите стандарти:Таблица за цветно кодиране

Както можете да видите, изолацията може да бъде от различни цветове, така че е по-добре да запомните, че 0 винаги е син, а заземяването е жълто-зелено (или само жълто / зелено). По правило останалото трето ядро ​​е фазата, която трябва да определите. Ако няма цветна маркировка, която не е изключение, можете да намерите фазата и нулата без инструмент по други начини, които разгледахме по-долу!

Метод номер 2 - направете контрол

Втората идея е да определите без тестер къде е фазата и къде нулевият проводник в изхода е това, от което се нуждаете направете контролна светлина от импровизирани средства. Всичко е много просто, просто трябва да намерите лампа с нажежаема жичка с патрон и две парчета жила с дължина около 50 сантиметра.

Домашен тестерПроводниците са свързани към съответните съединители на патрона, единият проводник е монтиран на отоплителна тръба, съблечена до метален цвят, а вторият трябва да "сондира" интересуващите ви проводници. Светлината ще светне, ако докоснете фазовия контакт. По такъв прост начин можете бързо да разберете без устройства, където са фаза и нула.Използване на предупредителна лампа

Обръщаме вашето внимание на факта, че тази опция за търсене без устройства е опасна и може да причини токов удар. Бъдете внимателни, когато определяте стреса и внимавайте да докосвате голата си сърцевина с ръка!

Прост пробоотборник под ръка

Ако нямате под ръка лампа с нажежаема жичка, можете да използвате неонова крушка, за да изградите домашен тестер, който също ще ви помогне да определите полярността. Схемата за контрол ще изглежда по следния начин:

Схема на сонда на неонова крушка

 

Метод номер 3 - Картофите да помагат!

Забавна, но все пак ефективна идея, която ви позволява да определите фазата и нулата без индикатор, мултицет или друг тестер. Всичко, от което се нуждаете, е картоф, 2 проводника по 50 см всеки и 1 MΩ резистор. Можете да намерите напрежението по описания по-горе метод. Краят на първия проводник е свързан към тръбата, вторият край се вкарва в резенчето картофи, както е показано на снимката.Що се отнася до втория проводник, единият край трябва да бъде поставен в една и съща секция, на максимално възможно разстояние от вече въведеното ядро, а вторият ще усетите изводите, по които трябва да намерите фазата и нулата без устройства. Дефиницията е следната:

 • Ако върху разреза се е образувало леко потъмняване, това е фазов проводник;
 • Никаква реакция не се е случила - почувствахте нула.

Определяне на полярността чрез снимка на картофиПроверете резултата

Веднага трябва да се отбележи, че в този случай определянето трябва да стане с кратко закъснение, когато вената влезе в контакт с резен картоф. Трябва да докоснете жицата до картофа и да изчакате около 5-10 минути, след което резултатът ще бъде видим!

Визуален видео урок за определяне на полярността без устройства направете сами

Използвайки подобна техника, можете да определите полярността на контактите в DC веригата. За да направите това, два проводника попадат в чаша с вода и ако в близост до един от тях започват да се образуват мехурчета, както е показано на снимката по-долу, тогава това е минус и съответно второто ядро ​​е плюс.

Използване на водата

Така че ние сме предоставили най-простите начини за определяне на фазата и нулата без устройства. Още веднъж обръщаме вашето внимание на факта, че само първият метод е безопасен. Когато използвате последните две, трябва да се внимава да не се шокирате!

Прочетете също:

Самоуправляващ се видео урок за определяне на полярността без устройства, направете сами

Прост пробоотборник под ръка

(20 гласа)
Зареждането ...

6 коментара

 • Катрин

  При заземяване на отоплителна тръба има шанс да убиете не само себе си, но и вашите съседи. Не е ли по-добре да си купите евтин тестер?

  отговор
 • Антон

  ... представете си, че трябва да свържете нов контакт, но нямате никакви инструменти под ръка ...
  и вие също възнамерявате да усуквате гнездото с картофи, или леген с вода ?!
  Никога не се занимавайте с тези глупости и авторът не публикува такива глупости!
  Има един-единствен десен инструмент за всяка работа, в случая: индикаторна отвертка.
  Като цяло има електротехник за тази работа и без допустими отклонения не си лепете носа.

  отговор
  • Admin

   Всеки въпрос има свой отговор! Хората питат как да определят фаза и нула без устройства, аз предоставих народни трикове, така да се каже. Мнозина ги харесаха. И не за теб да ме научиш!

   отговор
  • Александър

   Да, през уикенда или празника, намерете електротехник ... Обаче аз ще се запиша като професионалист под всеки удар на всяко писмо. Не знаете как, не разполагате с инструмент и знания / умения, не се намесвайте. Само ще го влошите. Е, съгласен съм още със сурогатната-неонка, извадена от стартера ... Но картофите и водата са просто "sommestimy" те са 220 волта.

   отговор
 • Азиз

  Все още е възможно на езика) Шега. Но ако докоснете фазата с най-грубата кожа на тялото си, ще почувствате вибрацията. Също почти шега) Днес изключих таблиците с оборудването от мрежата, за да го преместя и явно съм го изключил или затворил в грешна последователност; като цяло един захранващ блок с неттоп изгоря. Как може да стане това? Когато е затворен, напрежението изчезва и при изключване има ли значение последователността? Имаше фаза, нула и земя.

  отговор
  • Майк Ветер

   Може би 380 е имало там и първо си хвърлил нулата, тогава може да изгори

   отговор

Добавете коментар