3 идеи за самостоятелно сглобяване на реле за време

Използвайки електронни релета, можете да спестите пари доста добре, например да вземете светлината в коридора, килера или верандата. С натискане на бутона ние включваме светлината и след определено време тя автоматично се изключва. Това време трябва да е достатъчно за търсене на предмет в коридора, килера или влизане в апартамента. Освен това осветлението не свети излишно, ако забравите да го изключите. Това устройство е не само полезно, но и много удобно. В тази статия ще ви разкажем как да направите реле за време със собствените си ръце, предоставяйки всички необходими схеми и инструкции.

Най-проста опция

Пример за конструктор за самостоятелно направен монтаж на таймер за закъснение на пътуване:

При желание е възможно независимо сглобяване на времево реле според следната схема:

Таймер верига

Елементът на времето е кондензатор C1, в стандартния комплект на комплекта, той има следните характеристики: 1000 μF / 16 V, времето за закъснение в този случай е приблизително 10 минути. Регулиране на времето по променлива резистор R1. Мощност на платката 12 волта. Товарът се контролира чрез релейните контакти. Не можете да направите дъската, а да я сглобите на дъска или като я монтирате на повърхността.

Електрическа схема

За да направим реле за време, се нуждаем от следните подробности:

Списък на елементите

Правилно сглобеното устройство не е необходимо да бъде конфигурирано и е готово за работа. Това домашно реле за забавяне е описано в списание „Радио“ 2005.07.

Домашен таймер NE 555

Друга електронна верига на таймерите, направена сама, също е лека и повтаряема. Сърцето на тази схема е интегрираният таймер NE 555. Това устройство е проектирано да изключва и включва устройства, схемата на устройството е представена по-долу:

Домашен таймер NE 555

NE555 е специализиран чип, използван при изграждането на различни електронни устройства, таймери, генератори на сигнали и др. Той е доста често срещан, така че може да се намери във всеки магазин за радио. Тази микросхема контролира натоварването чрез електромеханично реле, което може да се използва за включване и изключване на полезния товар.

Таймерът се управлява от два бутона: "старт" и "стоп". За да започнете отброяването, трябва да кликнете върху бутона "старт". Деактивирането и връщането на устройството в първоначалното му състояние се извършва от бутона за спиране. Възелът, който задава интервала от време, е верига с променлив резистор R1 и електролитен кондензатор С1. От тяхната стойност зависи времето на забавяне време реле.

Елементи на веригата

С дадените стойности на елементите R1 и C1, времевият диапазон може да бъде от 2 секунди до 3 минути. Като индикатор за състоянието на работа на конструкцията се използва светодиод, свързан успоредно с релейната бобина. Както в предишната верига, неговата работа изисква допълнително външно захранване от 12 волта.

За да може релето да се включи веднага, когато се подава към захранващата платка, трябва леко да промените веригата: щифт 4 на микросхемата е свързан към положителния проводник, щифт 7 е изключен, а щифтове 2 и 6 са свързани заедно. Можете да научите повече за тази схема от видеото, което подробно описва процеса на сглобяване и работа с устройството:

Реле на един транзистор

Най-простият вариант е да се използва веригата на релето за време само на един транзистор, CT 973 A, неговият импортиран аналог BD 876. Това решение се основава и на заряда на кондензатора към захранващото напрежение, чрез потенциометър (променлив резистор). Акцентът на веригата е принудителното превключване и освобождаване на капацитета през резистора R2 и връщането в първоначалното си изходно положение с превключвателя S1.

Временно реле на транзистор

Когато се приложи мощност към устройството, капацитетът С1 започва да се зарежда през резистора R1 и през R3, като по този начин отваря транзистора VT1. Когато капацитетът се зарежда в изключено състояние VT1, релето се изключва, като по този начин се изключва или включва натоварването в зависимост от целта на веригата и вида на използваното реле.

Елементите, които сте избрали, може да имат леки разлики в оценките, това няма да повлияе на работата на веригата. Закъснението може да варира леко и зависи от температурата на околната среда, както и от величината на мрежовото напрежение. Снимката по-долу дава пример за завършен домашен продукт:

Прост таймер

Сега знаете как да направите реле за време със собствените си ръце. Надяваме се, че предоставените инструкции са ви били полезни и сте успели да сглобите този домашен продукт у дома!

Ще бъде интересно да прочетете:

(13 гласа)
Зареждане...

5 коментара

 • Владимир

  Добър ден! Моля, посочете силата на резисторите R2 и R3. Благодаря.

  Отговарям
  • Павел

   Резисторите са подходящи за всяка мощност.

   Отговарям
 • Иван

  как да направите превключвател за време, така че да се включва в 7 сутринта и да се изключва в 8 сутринта при мощност от 1,8 кВт или 2,
  0 kW, 220 волта

  Отговарям
 • svp703

  Продавайте китайски програмируеми моторни таймери (евтини) или сглобявайте схема като електронен будилник

  Отговарям
 • Александър

  Някак си отне обикновено реле за време, контролирано от бутон на часовника, без да се фиксира, не консумира енергия след пътуване. Резултатът беше схема (приложена). Стойностите на R2 и C1 са избрани за T = 4 минути. В моя случай устройството се захранва от батерия 3,7 V. За друго захранващо напрежение е необходимо да се увеличи съпротивлението R1, така че напрежението на портата на транзистора да не надвишава допустимата стойност. Транзистор с полев ефект - с N-канал, тип IRFS630A, KP501A, KP504A и други подобни. Можете да пропуснете диода, за да скъсате проводника с положителна мощност (ако сте сигурни, че няма да обърнете полярността). Стоях там, за да намаля тока на зареждане на 3,7 V батерия от USB контакта на компютъра. За да превключите мощен товар или свързан към 220 V мрежа, използвайте релейна верига.

  Отговарям

Добави коментар