12 препоръки за осветление на коридора на апартамента

Често на дизайна на коридора не се дава толкова време, колкото се изисква. Това се обяснява с факта, че тази стая не е предназначена за дълъг престой в нея, така че никой не е изненадан от малките си размери и слабата светлина. Редакция на сайтаElecroexpert"Абсолютно не съм съгласен с такава съдба на входа, защото първото впечатление на госта за вашето" уютно гнездо "идва от това място. Основното е да направите осветлението в коридора на апартамента компетентно и стаята ви може да се промени до неузнаваемост!

Източници на светлина

Не е тайна, че коридорите в панелните къщи са толкова тъмни, защото рядко получават естествена светлина. На това място няма прозорци, така че е толкова важно да изберете правилните източници за изкуствено осветление. Те включват:

 • полилеи;
 • подови лампи и бра;
 • петна;
 • Прожекторите;
 • подсветка LED лента.

Вариант с бра

Първоначално трябва да решите кои тела да изберете за самостоятелно инсталиране. Във всеки случай първото правило, което трябва да запомните е, че централното осветление от един полилей не е подходящо за коридора в апартамента. Най-добре е да подредите осветление с прожектори и стенни светлини на тавана.

Препоръчваме ви да се запознаете с полезни видео идеи как да направите светлината в коридора правилно:

Опции за апартамента

Основни препоръки

Има доста съвети за осветяване на коридора. Опитахме се да подчертаем основните препоръки, които трябва да знаете, и с радост ги споделяме:

 1. Няма значение какъв коридор имате в апартамента (голям, малък, тесен и дълъг или с буквата G), опитайте се да направите комбинирано осветление. Както бе споменато по-горе, голям полилей в средата на тавана би бил лош вариант. Например по-долу са снимки на интересен дизайн:
 2. Светлината в коридора трябва да бъде същата яркост, както в другите стаи на къщата.
 3. Добра идея би била свържете сензор за движение (понякога се нарича сензор за ден-нощ). Съгласете се, много е удобно, когато светлината се включи автоматично без превключвател, веднага щом влезете в стаята.
 4. За окачен таван можете да използвате вградените светлини по периметъра. Такова осветление визуално ще разшири стаята.
 5. Ако имате опънати тавани, опитайте да експериментирате с LED лента или прожектори. Тази опция също ще помогне визуално да разшири коридора в апартамента и да направи таваните по-високи. Освен това има стилни идеи за осветяване на коридора, което може да го направи уникален!Опънат таван
 6. Съсредоточете се върху детайлите. Красив огледално осветление, рафтове, шкафове или картини - има ясно къде да отидете за фантазия! Също така не е забранено да се набляга на снимки в рамки, вази или любими фигурки.
 7. Ако не сте привърженик на яркото осветление на коридора, препоръчваме да използвате стенни светлини.Не забравяйте да изберете правилното ниво на местоположение на стената, така че да не пречат или да блестят в очите.
 8. Ако имате ниски тавани в апартамента, компактни брави са подходящи за интериора. На високо можете дори да поставите няколко красиви полилея (това се отнася за онези случаи, когато коридорът, в допълнение, е достатъчно дълъг).Оригинална идея
 9. Не забравяйте, че обемните подови лампи също могат да пречат на интериора и да направят стаята визуално по-малка. Особено, ако коридорът в апартамента е много малък и тесен.
 10. Изберете халогенни лампи или лампи с нажежаема жичка за осветление, те са по-близо до естествената слънчева светлина. Между другото, матовите нюанси ще направят светлината в стаята по-мека и „по-удобна“.
 11. Нормите за осветяване на коридора въз основа на "Санитарните норми и правила" - 50-75 Lx (1 лумен на кв.м).
 12. Оригинална идея, която набира популярност и ще изненада вашите гости, е акцентът на дъската. Това ще бъде особено вярно над стълбите. Опции за изпълнение, които можете да видите на тези снимки:

Това са всички съвременни идеи за осветяване на коридора в апартамента, със снимки и видеоклипове, които искахме да ви предоставим. Няма значение къде живеете - в Хрушчов, вила или огромна къща. Винаги обръщайте внимание на дреболиите и животът ще стане много по-светъл и ярък, дори и да става въпрос само за ремонт!

Прочетете също:

Опции за апартамента

(2 гласа)
Зареждане...

Добави коментар